Napoveduje se protestni shod pred poslopjem Državnega zbora za reko Muro

Kampanja Rešimo Muro! danes začenja odštevanje do 21. marca, ko lahko vlada na redni seji za vedno zaščiti Muro

Prlekija-on.net, petek, 15. marec 2019 ob 09:351
Mura pri Hrastju-Moti

Mura pri Hrastju-Moti

Kampanja Rešimo Muro! je danes ob 8.00 začela odštevanje do dneva odločitve - 21. marca, ko ima vlada zadnjo priložnost, da sprejme osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Zakonsko določeni trije tedni medresorskega usklajevanja, v času katerega naj bi bila uredba pripravljena za potrditev v vladi, so se namreč iztekli, danes teče že 28. dan.

Zveza društev Moja Mura, ki je del kampanje Rešimo Muro!, se je zaradi neaktivnosti, zavlačevanja in slepomišenja izvoljenih predstavnikov ljudstva odločila, da v petek, 22. marca 2019, napoveduje protestni shod pred poslopjem Državnega zbora v Ljubljani. Vladi dajejo zadnjo možnost, da sprejme pozitivno odločitev za zaščito reke Mure v četrtek, 21. marca, na redni seji. Če odločitve ne bo in uredba ne bo potrjena, bodo zavezniki Mure svetovni dan voda proslavljali z glasnim protestnim shodom pred poslopjem državnega zbora.

"Po 30 letih in zadnjih dogodkih nas od vlade do ministrstev in raznih uradnikov vlečejo za nos in se sprenevedajo. 22. marca gremo v Ljubljano in bomo tam jasno povedali, da je dovolj tridesetletnega šikaniranja prebivalcev ob Muri. Zahtevamo samo svoje pravice in ničesar na škodo drugih. Prosili smo in se dogovarjali, zdaj pa zahtevamo, da se norost izgradnje HE na reki Muri za vedno ustavi," pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Kampanja Rešimo Muro! se že leta bori za prosto tekočo Muro, zdravo pamet in zdravo okolje za prihodnje generacije. Pretekli ponedeljek, 11. marca, so na predsednika vlade Marjana Šarca naslovili tudi odprto pismo s sedmimi jasnimi zahtevami skupaj z obrazložitvami le-teh s strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter svojimi komentarji.

"Iz odgovorov MOP (podpisanih s strani na novo predlaganega ministra Simona Zajca) na naših sedem zahtev je jasno razvidno, da se državne inštitucije izmikajo svojim pristojnostim in odgovornostim. MOP ne izkazuje več interesa po zaščiti Mure, h kateri se je zavezal Jure Leben. Prav tako MOP zavlačuje z vložitvijo Uredbe na redno sejo vlade. Predsednik vlade Šarec je obljubil, da bo MOP nadaljeval z načinom dela, ki ga je zastavil Leben, zdaj to tudi pričakujemo in zahtevamo," je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS, strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji rešimo Muro!

Za dokončno rešitev Mure pred grožnjo in uničenjem, ki bi jih povzročile hidroelekrarne, mora vlada storiti le še eden, ključni korak - sprejeti Osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri od Veržeja do Sladkega Vrha. To podpirajo ne samo lokalna skupnost, ampak tudi več kot 100 nevladnih organizacij in znanstvenikov iz Slovenije in tujine, naravovarstveniki, okoljevarstveniki in splošna javnost. "Čas je, da izvoljeni predstavniki ljudstva ravnajo v skladu z interesom ljudi, ki so jih pooblastili, da v njihovem imenu sprejemajo odločitve," pravijo.Več v Narava