Radgonski obrtniki in podjetniki zadovoljni z narejenim

Člani Skupščine OOZ Gornja Radgona na 2. redni seji tudi o delu v letu 2018

Prlekija-on.net, sreda, 20. marec 2019 ob 08:26
2. redna seje Skupščine OOZ Gornja Radgona

2. redna seje Skupščine OOZ Gornja Radgona

Na Turistični kmetiji "Pri Alenki" na Gornjih Ivanjcih je potekala 2. redna seje Skupščine Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. In na drugi seji po konec letnih volitvah in formiranju organov OOZ Gornja Radgona, kjer je novi predsednik postal Branko Novak, so prvič spregovorili tudi o delovanju zbornice v minulem letu. Ne gre prezreti, da je v novem upravnem odboru radgonske OOZ, 21 članic in članov iz občin Gornja Radgona (11), Radenci (4) ter Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici (po 3). Predsedniku Branku Novaku pomagata podpredsednika Aleksander Krajnc in Slavko Kozel, predsednica nadzornega odbora je Ljubica Zrnić, namesto dolgoletne sekretarke OOZ Gornja Radgona Majde Horvat, ki se je upokojila, pa je sedaj sekretarka mag. Nataša Lorber.

Na tokratni seji skupščine, katere sta se udeležila tudi dosedanji predsednik Vlado Rojko in nekdanji dolgoletni predsednik in častni član Slavko Lončarič, so bili prisotni tudi predstavniki lokalnih skupnosti, ki so tudi na ta način podprli delovanje obrtnikov in podjetnikov. Razen župana občine Apače Andreja Steyerja, so namreč prišli župani vseh treh preostalih občin - Gornje Radgone (Stanislav Rojko), Radencev (Roman Leljak) in Svetega Jurija ob Ščavnici (Anton Slana), ki so v pozdravnih nagovorih obljubili nadaljnjo pomoč podjetnikom in obrtnikom. Zraven sta bila tudi načelnik Upravne enote Gornja Radgona Sašo Norčič in radenski podžupan, sicer znani podjetnik Miran Jelen, ki je tudi član UO OOZ Gornja Radgona, ter še nekateri gostje.

Številna usposabljanja, predavanja, seminarji in delavnice

Predsednik Novak je v svojem poročilu še posebej poudaril, da je zbornica v letu 2018 izvajala naloge javnih pooblastil, še zlasti je poudaril različna usposabljanja, predavanja, seminarje in delavnice, ki so jih organizirali za svoje članstvo, kot so med drugim: redno usposabljanje voznikov za leto 2018, seminar »Opravljanje čezmejnih storitev - pasti in novosti v letu 2018«, Davčni obračun za leto 2017, Čezmejno poslovanje v Avstriji, Novosti uredbe o varstvu osebnih podatkov, usposabljanje iz »Tečaja in izpita prve pomoči za delovne organizacije«, v okviru SPOT točke so izvedli delavnico »Obrtniško in družinsko podjetništvo - vodenje in prenos družinskega podjetja«, ob tem so izvedli tudi predstavitev aktualnih javnih razpisov in državnih spodbud za razvoj podjetništva, ter delavnico »DDV aktualne teme in novosti v letu 2019«. Novak ni prezrl niti brezplačnih tečajev tujih jezikov - začetni in nadaljevalni, (nemščina, angleščina), osnovni in nadaljevalni tečaji računalništva v sodelovanju z JZ Knjižnica Gornja Radgona v sklopu projekta »Pridobivanje kompetenc«. Ni pa manjkalo niti drugih seminarjev in izobraževanj posameznih strokovnih sekcij v skladu z njihovimi programi dela. Tudi finančni rezultati za leto 2018 so v zbornici z okoli 260 članicami in člani, bili uspešno. Zbornica je tako v letu 2018 ustvarila za 83.790 evrov prihodkov in imela v tem obdobju 81.469 evrov odhodkov, kar pomeni, da so poslovali z manjšim dobičkom v znesku 2.321 evrov. Da je vse delovanje ter tudi finančno poslovanje teklo zakonito in uspešno, je potrdil tudi Nadzorni odbor OOZ.

Ko so sprejemali plan dela za tekoče leto so člani skupščine dejali, da bodo tudi v letu 2019 zastopali interese svojega članstva. Glavna področja zastopanja interesov obrtnikov in malih podjetnikov v letu 2019 bodo: davčna zakonodaja, zmanjšanje obsega sive ekonomije, delovno pravna zakonodaja in gospodarsko pravo, javna naročila... Izvajali bodo svetovalne storitve na točki SPOT in opravljali registracijske postopke za nove poslovne subjekte kot tudi za že obstoječe podjetnike (doregistracije). Na zbornici dodajajo novo storitev podjetniškega in davčnega svetovanja. Uvajati začnejo tudi podjetniške zajtrke.

Obeležili bodo 40 let delovanja

Med izobraževalnimi vsebinami v letošnjem letu so si zadali teme, kot so: delavnica »Davčni obračun za leto 2018«, NPK za avtoprevoznike, marketinške delavnice za uspešen nastop na trgu in uporaba sodobnih marketinških pristopov, delavnica s področja digitalizacije in njen pomen v podjetništvu, skupaj z Javnim zavodom Knjižnica Gornja Radgona, OE Izobraževanje odraslih, v sklopu projekta Pridobivanje kompetenc 2016 do 2019, za zaposlene in samozaposlene, ponuja številne izobraževalne programe, ki so za udeležence brezplačni. Na pobudo članov in sekcij bodo organizirali različne delavnice, ki bodo sovpadale v tovrstnimi program. Jeseni bodo izvedli tradicionalni gobarski piknik in strokovno ekskurzijo. Prav tako pa bodo v jesenskih mesecih obeležili 40 let delovanja OOZ Gornja Radgona. Tudi za počitniške kapacitete njihovih članov je poskrbljeno, saj imajo mobilno hiško v Ankaranu, ki je praktično vedno zasedena.

Ker bodo letos, zaradi obeleževanja jubileja, imeli nekoliko več izdatkov, v letu 2019 OOZ Gornja Radgona predvideva, da bodo imeli nekaj več prihodkov iz obsega samih članarin, saj skrbijo za povečanje članstva. Prav tako bodo s svojimi storitvami dodatno povečali prihodke...



Več v Gospodarstvo