S toplejšimi dnevi se pričenja tudi motoristična sezona

Priprave policistov motoristov na novo motoristično sezono

Prlekija-on.net, sreda, 20. marec 2019 ob 16:35
Usposabljanje v AC bazi na Hajdini

Usposabljanje v AC bazi na Hajdini

Pred nami so toplejši, pomladni dnevi, s čemer se bo pričela tudi motoristična sezona. Nekatere je toplo in suho vreme pred dnevi že premamilo in so že naredili prve kilometre s svojimi jeklenimi konjički. Zaradi hladnih asfaltnih površin in zaradi peska, ki je še vedno prisoten na naših cestah, pa tudi zaradi poškodb vozišč, ki so posledica zime in nizkih temperatur, na motoriste na cestah preži kar veliko število nevarnosti. Zraven tega si je potrebno povrniti tudi motoristično kondicijo, ki smo jo v zimskih dneh izgubili.

Vsega tega se zavedajo tudi tisti, ki pri svojem delu uporabljajo enosledna motorna vozila. Z namenom, da se na novo motoristično sezono kar najbolj pripravijo, policisti, vojaški policisti in reševalci na motorjih v teh dneh, pod vodstvom izkušenih inštruktorjev, preizkušajo naše spretnosti na poligonu. Med usposabljanjem se opomnijo na vse nevarnosti, ki prežijo na njih na cestah in si izmenjajo izkušnje. Ne pozabijo spomniti tudi na to, kako pomembno je na novo sezono pripraviti tudi svoje jeklene konjičke.

Zelo pomemben sestavni del teh usposabljanj je tudi kondicijska vožnja. Policisti motoristi, skupaj z vojaškimi policisti in reševalci na motorjih, med tako kondicijsko vožnjo opravijo med 250-300 km.

Žal pa se predvsem policisti in reševalci med motoristično sezono prepogosto srečajo tudi s prometnimi nesrečami, v katerih so udeleženi vozniki motorjev in mopedov. V letu 2018 je na območju PU Maribor bilo v prometnih nesrečah udeleženih 76 (predlani 97) ali 22 % manj voznikov motornih koles, od katerih je en (4) umrl, 8 (13) se je hudo telesno poškodovalo in 40 (62) lahko telesno poškodovalo. Delež udeleženih voznikov motornih koles v prometnih nesrečah je znašal 1,1 % (1,5 %). Vozniki motornih koles so povzročili 52 % (63 %) prometnih nesreč, delež uporabe zaščitnih čelad pri voznikih motornih koles je znašal 94 % (100 %), delež udeleženih voznikov motornih koles v prometnih nesrečah, ki so bili pod vplivom alkohola je znašal 9,7 % (12,1 %).

V letu 2018 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 65 (77) ali 16 % manj voznikov mopedov, od katerih se je 6 (13) hudo telesno poškodovalo in 43 (50) lahko telesno poškodovalo. Delež udeleženih voznikov mopedov v prometnih nesrečah je znašal 1,3 % (1,2 %). Vozniki mopedov so povzročili 66 % (65 %), delež uporabe zaščitnih čelad pri voznikih mopedov je znašal 81,4 % (90 %), delež udeleženih voznikov mopedov v prometnih nesrečah, ki so bili pod vplivom alkohola, je znašal 27,9 % (24 %).

V sredo so tako opravili usposabljanje v AC bazi na Hajdini.



Več v Kultura in izobraževanje