Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so obrezali stara visokodebelna drevesa v župnijskem sadovnjaku

Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine načrtuje tudi zasaditev mladih visokodebelnih sadnih dreves

Branko Košti, četrtek, 21. marec 2019 ob 15:07
Rez visokodebelnih sadnih dreves

Rez visokodebelnih sadnih dreves

Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota je v sodelovanju s Kulturnim društvom za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in župnijo Sv. Jurij ob Ščavnici, v četrtek, 21. marca, pripravil javni prikaz prepotrebnega ukrepa v marsikaterem starem, visokodebelnem sadonosniku - rezi visokodebelnih sadnih dreves.

Pod strokovnim vodstvom specialista za sadjarstvo na KGZ Murska Sobota, univ. dipl. ing. kmet. Mirana Toriča in staroste sadjarstva Milka Krajnca, so obrezali visokodebelna sadna drevesa v starem župnijskem sadovnjaku pri Sv. Juriju, nekaj dotrajanih pa tudi podrli. Tamkajšnje Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine namreč želi obnoviti župnijski sadovnjak. Z rezom in odstranitvijo propadlih dreves so opravili prvo fazo obnove, v nadaljevanju bodo v sadovnjaku mlada visokodebelna sadna drevesa.

Pri rezi sta aktivno sodelovala tudi župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana in predsednik društva Franc Čuš.

Rez visokodebelnih dreves je poleg gnojenja in oskrbe dreves osnovni agrotehnični ukrep. Z njim pomagamo drevesu vzdrževati izenačeno razmerje med rastjo in rodnostjo, oziroma preprečujemo izmenično rodnost ali celo propad dreves.



Več v Narava