Trsnica in drevesnica Putar iz Cvetkovcev na trg ponudi veliko različnih sadik sadnega drevja in trsnih cepljenk

Lastno vzgojene sadike prodajajo na tradicionalnih sejmih po Sloveniji ter na Hrvaškem in v Avstriji

Prlekija-on.net, četrtek, 4. april 2019 ob 09:05
Trsnica in drevesnica Putar

Trsnica in drevesnica Putar

Ob lepem sončnem spomladanskem vremenu so se začela spomladanska dela v sadovnjakih in v vinogradih. Veliko ljudi se namreč odloča za pomladitev ali dosajanje sadnega drevja ali trsnih cepljenk prav spomladi, ko so pogoji za saditev najprimernejši. Svojo bogato ponudbo in paleto sadnega drevja in trsnih cepljenk pa na območju severovzhodne Slovenije že od leta 1984 ponuja Trsnica in drevesnica Putar d. o. o. iz Cvetkovcev 97, v občini Ormož. Doma imajo kmetijo pri čemer imajo dopolnilno dejavnost, saj se med drugim poleg vzgoje sadnega drevja in trsnih cepljenk ukvarjajo še s čebelarjenjem in poljedelstvom - pri čemer na poljih sejejo pšenico, ječmen, koruzo, buče. Cepijo različne sorte trsnih cepljenk, ki so primerne za vinograde ali za domače brajde. Vzgajajo hibridne sorte trsnih cepljenk za brajde ter vinske in namizne sorte za vinograd. Doma na kmetiji vzgajajo vse sami, od matičnih podlag, matično sadno drevje in matične trse.

Najprej posadijo podlage, nato na njih cepijo, ter skrbno za njih skrbijo od okopavanja do pletja, rezanja in privezovanja ob kol vse do naslednje jeseni, ko so sadike primerne za izkop. Naslednjo jesen vse skupaj izkopljejo in doma skladiščijo za prodajo. Pri trsnih cepljenkah pa poteka cepljenje spomladi nato je seljenje in sajenje na mesto kjer bo trsnica. Čez poletje potekajo v trsnici različna ročna in strojna dela vse do jeseni, ko so trsne cepljenke primerne za izkop in skladiščenje v hladilnico. Svoje pridelane, oziroma vzgojena sadne sadike in trsne cepljenke prodajajo spomladi in v jeseni.

Prodaja poteka skozi vso leto, saj imajo možnost nakupa sadik, ki so posajene v lonce (sadika z grudo). Prodajajo doma in na različnih tradicionalnih sejmih. Od svoje lastne proizvodnje ponujajo sadno drevje in sicer različne sorte na različnih podlagah, kot so hruške, stare in nove sorte, jablane, češnje, višnje, slive, marelice, breskve, nektarine, nashi, skorš, rdeči, zlati in črni ribez, kaki, murve, oreh, kostanj, ameriške borovnice, maline,... Sadike prideluje na okrog treh hektarjih, kjer je trsnica in drevesnica.

Prodajajo enoletne sadike, ob tem pravi Martin Kolman, da lahko na enem mestu sadike vzgajajo dve leti, nato pa sledi kolobarjenje. Pri sajenju sadnega drevja je potrebno skopati primerno in globoko sadilno jamo (vsaj 50-60 centimetrov) in sadiko posadimo v zemljo, ki smo jo pobrali iz zgornje rodovitne plasti do globine od 20 do 30 centimetrov. Spodnjo plast od 30 do 60 centimetrov pa pognojimo s primerno količino preperelega gnoja ali komposta. Sadiko je potrebno zaščitit z mrežo, proti voluharju ter kakih 10 centimetrov od sadike zabiti oporni kol. Pri sajenju moramo biti pozorni, da mora biti cepljeno mesto vsaj 10 do 15 centimetrov nad zemljo. Sadiko je treba še temeljito zaliti, ohlapno privezati ob kol in jo zaščititi pred živalmi. Pri sajenju trsnih cepljenk prikrajšamo korenine na 6 do 10 centimetrov dolžine. Cepljenko posadimo v 40X40x40 centimetrov velike jame, v katere smo na dno jame dali najprej hlevski gnoj in nato zemljo, tako da korenine ne pridejo direktno na gnoj. Sadimo pokončno, tako da pride cepilno mesto nekaj centimetrov nad površino zemlje.

Lastno vzgojene sadike prodajajo na tradicionalnih sejmih po Sloveniji v Prlekiji, Podravju in v okolici Celja ter na Hrvaškem in v Avstriji. Povpraševanje po njihovih kvalitetnih sadnih sadikah in trsnih cepljenkah vsako leto narašča, saj so njihovi kupci s sadikami, ki jih posadijo zelo zadovoljni. Martin poudarja, da so pri njih vzgojene vse sadike prilagojene na naše klimatske razmere in zato tudi dobro vsako leto obrodijo.

Jože Žerdin



Več v Narava