Tudi starejši in onemogli v postelji so veseli obiskov

Ob visokem življenjskem jubileju na obisku pri Ivanki Perša z Rožičkega Vrha

Prlekija-on.net, sreda, 10. april 2019 ob 19:51
Prav prijetno je bilo obiskati Ivanko Perša ob njenem visokem okroglem življenjskem jubileju

Prav prijetno je bilo obiskati Ivanko Perša ob njenem visokem okroglem življenjskem jubileju

Dandanes, ko se ljudje med seboj vse manj obiskujejo, ko vedno nekam hitimo in niti sosedov ne poznamo, nekaterim obisk veliko pomeni. To se je potrdilo pri Ivanki Perša, ko so jo ob njenem okoglem življenjskem jubileju, 90. rojstnem dnevu obiskali župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ter poverjenici Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Rozina Kraner in Jožica. Čeprav je ob obisku bila v bolniški postelji, je izkazala veselje in zadovoljstvo, da jo je obiskala omenjena delegacija. Ob njeni »ortopedski« postelji, so se zbrali tudi njeni najbližji, družini sinov Marjana in Draga, po izrečenih čestitkah in izročitvi darila župana in Rdečega križa, so s slavljenko tudi nazdravili. Pozneje, pri obloženi mizi, ki so jo pripravile snahe Sonja, Silva in Majda, smo lahko izvedeli veliko zanimivega iz pestrega življenja slavljenke, ki se je rodila 3. aprila 1929 na Rožičkem Vrhu.

Tam si je s Štefanom Perša iz Velike Polane ustvarila družino, v kateri so se rodili štirje sinovi, Marjan, Drago, Milan in Mirko, ki je žal že pokojni. Prav tako je pokojni tudi njen mož Štefan, ki je bil dolga leta voznik reševalnega vozila v ZD Gornja Radgona, in s katerim je v srečnem zakonu živela več kot 60 let. Slavljenka Ivanka, katero danes razveseljuje sedem vnukov in trije pravnuki, je vse svoje življenje posvetila družini in skrbi za obdelovanje male posesti. Kot je dejala, je v mlajših letih, ko še ni bila poročena, hodila na »tabrh« ali dnino h kmetom, da so lažje preživeli. Ko si je ustvarila družino, mož je bil zaposlen, se je v celoti posvetila družini in domu. Rada je delala na zemlji, rada je imela rože, rada pa je tudi pekla pecivo in torte. V preteklosti so pri hiši imeli po eno kravo, ki je dajala mleko za družino, ter redili prašiče za svoje potrebe. Sedaj vsega tega pri hiši ni več. Kako bi tudi, ko pa je onemogla in vezana na posteljo. Zelo je srečna, da ima le nekaj korakov od njene hiše sin Marjan z dobro ženo Sonjo hišo, s katero skupaj skrbita za mater Ivanko. Ob njima, tako imajo dogovorjeno, skrbita za mater tudi brata Drago z ženo Silvo in Milan.

Ob slovesu od prijazne družine Perša, se je utrnila misel: Kako mnogi ljudje jesen življenja, ko jih ne nosijo več noge in jim pojenjajo moči, to se je zgodilo tudi Ivanki, morajo preživeti v domovih za ostarele. Ivanki, po zaslugi njenih najbližjih tega ni treba. Deležna je pogleda skozi okno, na pokrajino, kjer se je rodila in kjer je vseskozi živela. In to veliko pomeni...

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje