O zverinah in nespodobnih urednikih

Kot odvetniku in človeku imajo o Petru Čeferinu ljudje zelo različna mnenja, tudi sami bralci. Ni pa težko priznati ene stvari - je izvrsten pripovedovalec in človek, ki ima čut za človeka, pravičnost, je poln topline in iskrivosti.

Prlekija-on.net, sobota, 13. april 2019 ob 08:08
Orlando Uršič in Peter Čeferin

Orlando Uršič in Peter Čeferin

"Zverina ste!" Besedam je sledil s smehom pomešan navdušen aplavz. Izraz zverina se v pomenu velikega komplimenta le redkokdaj sliši. Dr. Petru Čeferinu, vrhunskemu odvetniku in odličnemu pripovedovalcu ter piscu, ga je namenila obiskovalka pogovora v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož v četrtek, 11. aprila, in z njim gostu za zaključek večera podarila nepričakovano darilo.

Izredno raznolika ponudba, vrhunski gostje, zanimiva razmišljanja, domače vzdušje, smeh, ganjenost in dogodkov polne življenjske zgodbe ... vse to so stalnica prireditev, katere lahko obiskovalci knjižnice v Ormožu spremljajo iz tedna v teden. Zadnjih nekaj jih je bilo zelo pestrih. Gostili smo domačinko iz Mihovcev pri Veliki Nedelji Dominiko Cajnko, ki je izdala svoj literarni pesniški prvenec z naslovom Moji prvi biseri, nato Bronjo Žakelj, avtorico bolečine, borbe in poguma polne uspešnice Belo se pere na devetdeset, 11. aprila se je pa z dr. Čeferinom, verjetno najbolj znanim slovenskim odvetniškim imenom, pogovarjal "nespodobni" urednik, urednik Založbe Litera Orlando Uršič. Zakaj nespodobni? Kako drugače imenovati urednika, ki svojim gostom dovoli in celo spodbuja promoviranje njihovih knjig, ki so izšle pod drugimi založbami, kot v primeru Petra Čeferina? Pa saj to se ne počne! Hvaljenje konkurence v družbi, ki zna in sme le kritizirati? Nezaslišano, mar ne?

Pa vendar se. Odvetnik in urednik se v pogovoru nista omejila le na knjige, predvsem krajše in zelo kratke zgodbe, ki so izšle v Založbi Litera (100 sodnijskih, Valat, Moje zgodbe, "Prepoznava" in druge zgodbe ... ), pač pa sta se posvetila še kriminalnemu romanu Sodni dnevi, ki je nedolgo tega izšel v Cankarjevi založbi, ter biografiji, katere pisanje izpod peresa Tadeja Goloba je očetu Petru za rojstni dan podaril sin, za njen izid pa poskrbela založba Didakta. Pisatelj za sebe sicer trdi, da je mojster na področju kratkih, jedrnatih zgodb, ki izhajajo iz njegovega zasebnega in poklicnega življenja, ter so pogosto bolj dramatične od katerega koli še tako nezaslišanega primera, ki ga prikažejo v fikcije polni televizijski seriji ali filmu. Nekatere izmed njih so pripovedi, izkušnje, ki so ga osebno močno prizadele, pretresle, druge nasmejale, začudile.

Anekdot iz svojega odvetniškega ter zasebnega življenja dr. Čeferinu nikakor ne zmanjka. Dvomimo, da mu jih kdaj bo. Kljub temu pa sam zagotavlja, da je s Sodnimi dnevi svojo pisateljsko kariero tudi zaključil. A vztrajni glasovi obiskovalcev dogodka, ki so se ob tej izjavi pri priči oglasili, so že sedaj spraševali, kakšen bo naslov njegove nove knjige. Dovolj prepričljivemu uredniku bo že uspelo, da bo svoje mnenje v prihodnosti spremenil. Zagotovo.

Kot odvetniku in človeku imajo o Petru Čeferinu ljudje zelo različna mnenja, tudi sami bralci. Ni pa težko priznati ene stvari - je izvrsten pripovedovalec in človek, ki ima čut za človeka, pravičnost, je poln topline in iskrivosti. Veselilo nas je, da smo ga lahko gostili v ormoški knjižnici, z Orlandom Uršičem, ki je v naše konce pripeljal že toliko prvovrstnih gostov, se bomo pa že kmalu znova družili, in sicer v tednu, ko bomo obeležili Noč knjige, med 22. in 28. aprilom.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje