Svetniki Občine Lenart so se sestali na izredni seji na kateri so obravnavali nedavna požara

Po razpravi so svetniki sprejeli sklepe, kjer med drugim zahtevajo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij ter ustavitev delovanja te družbe na tej lokaciji

Prlekija-on.net, četrtek, 25. april 2019 ob 18:17
Izredna seja Občinskega sveta Občine Lenart

Izredna seja Občinskega sveta Občine Lenart

V četrtek, 25. aprila, so se svetniki Občine Lenart sestali na 1. izredni seji na kateri so obravnavali požara v družbi Salomon d.o.o. v obratu Lenart. Župan mag. Janez Kramberger je zraven občinskih svetnikov, občinske uprave in predstavnikov krajevnih skupnosti na sejo povabil še komandirja Policijske postaje Lenart Srečka Artenjaka, dr. Majdo Pohar iz Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, poveljnika CZ Franca Krivca, poveljnika GZ Lenart Leopolda Omerza, predsednika GZ Lenart Jožeta Selinška, Igorja Jurančiča iz Civilne iniciative Narava Slovenskih goric in Darka Lorenčiča iz Komisije za naravo v javnem prostoru Občine Lenart.

V obeh požarih je sodelovalo 230 gasilcev iz sedmih gasilskih društev

Najprej so izvedene aktivnosti ob požaru predstavili poveljnik Civilne zaščite Franc Krivec, poveljnik GZ Lenart Leopold Omerzu in predsednik GZ Lenart Jože Selinšek in vsi so poudarili, da so bile, ob prvem požaru, poti v podjetju založene in niso mogli dostopiti do požarišča, kar je za kakšno uro podaljšalo gašenje požara. V obeh požarih je sodelovalo 230 gasilcev iz sedmih gasilskih društev. Vsi trije so spregovorili tudi o aktivni požarni zaščiti, ki bi jo morali imeti v podjetju in so prepričani, da je hidrantno omrežje bistveno premalo za aktivno požarno zaščito, pa še to bi naj bilo ob prvem požaru založeno. V intervenciji sta se poškodovala dva gasilca. Stroški obeh intervencij znašajo dobrih 83.000 evrov. V intervencijah je bilo porabljeni 1507 kubikov vode in 1980 litrov penila, kar pomeni, da je šlo za dve obsežni intervenciji. Predstavnica NIJZ Majda Pohar, dr. med., spec. epidem. je spregovorila o aktivnostih in ukrepih, ki so jih izvedeli ob in po požarih. O tem, kaj je bil vzrok obeh požarov ne morejo govoriti dokler ne bo kriminalistična preiskava končana, je povedal komandir Policijske postaje Lenart Srečko Artenjak. O izvedenih aktivnostih s pristojnimi službami in s pristojnim ministrstvom je poročilo podal tudi župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger.

Svetniki izpostavili, da ta obrat ne sodi v Lenart

Svetniki so v razpravi izpostavljali, da ta obrat ne sodi v Lenart, vsekakor se tu predelujejo bistveno prevelike količine odpadkov in v podjetju ni poskrbljeno za aktivno požarno varnost. Obsodili so tudi izjave direktorja Gregorja Repiča, ki govori o zaposlovanju invalidov v njihovem podjetju. Svetniki so prepričani, da ti invalidni delavci delajo v nemogočih pogojih za 500 evrov mesečno in v podjetju nimajo nobene zaščite, saj v podjetju ne deluje sindikat. Podžupan Franci Ornik je bil kritičen do načina dela podjetja, ki se mačehovsko obnaša do zaposlenih in lokalnega okolja in dodal: "Danes ne sprejemamo navadnih sklepov, ampak danes odločamo o zdravju zaposlenih, o zdravju naših občanov ter samega izgleda mesta Lenart."

Po razpravi so svetniki sprejeli, da Občina Lenart na podlagi dveh zaporednih požarov v podjetju Salomon d.o.o. - obrat Lenart zahteva:

  • Takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov iz območja podjetja Salomon d.o.o., obrat Lenart - v izogib nevarnostim pred morebitnim ponovnim požarom.
  • Poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje, prebivalce in zaposlene. Zahtevajo analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja obrata in okolice. Od odgovornih pričakujejo in zahtevajo izvedbo vseh postopkov, ki bodo zagotovili varnost  prebivalcem  in zaposlenim, vezano na izvajanje dejavnosti na tem območju in odpravo vseh posledic po obeh požarih.
  • Revizijo postopka Okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo Občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek.
  • Spremembo zakonodaje po hitrem postopku, s katerim se naj lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja, stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene. Občine namreč nosijo odgovornosti po Zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in nosijo številne druge odgovornosti, zato naj bodo vključene že v fazi izdaje dovoljenj.
  • Glede na izkazan delež zaposlenih invalidnih oseb (89,85%) Občina Lenart poziva pristojne službe, da glede na delovanje in organiziranost podjetja, kot izhaja iz tega sklepa, evidentne nevarnosti požara temeljito preveri in pregleda pogoje za delo zaposlenih tudi iz vidika varovanja zdravja pri delu.
  • Občina Lenart na podlagi dejstva, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih, po njihovem trdnem prepričanju in znanju na takšen način organizirana dejavnost škodljiva do okolja, prebivalcev in zaposlenih, zahteva ustavitev delovanja te družbe na tej lokaciji, ki jo naj sprovedejo pristojne službe.
  • S sprejetimi sklepi se seznani predsednika Vlade Republike Slovenje, Marjana Šarca in ministra za okolje in prostor, Simona Zajca.


Več v Politika