Kje se konča dedja pamet ali zakaj se moški bojijo pametnih žensk?

Ste kdaj razmišljali, zakaj se moški bojijo pametnih žensk? Obenem pa se jim zdijo strašno privlačne?

Svetlana Oletič, nedelja, 12. maj 2019 ob 09:07
Ste kdaj razmišljali, zakaj se moški bojijo pametnih žensk? Obenem pa se jim zdijo strašno privlačne?

Ste kdaj razmišljali, zakaj se moški bojijo pametnih žensk? Obenem pa se jim zdijo strašno privlačne?

"Moški se vkrca na natrpano letalo. Letalo je čisto polno. Toda sedež poleg njega je prazen. Tip pomisli - zanima me: »Kdo bo sedel poleg mene? Potem pa po hodniku pride najlepša ženska, ki jih je kdaj videl. Angelski obraz in noge do vratu. Seveda sede na sedež poleg našega junaka. Tip navsezadnje zbere pogum in jo nagovori. »Oprostite, kam pa ste namenjeni?« »Ah,« reče ona, »v Kilcarney grem na zborovanje o seksu. Predavala bom na to temo. Razdrla bom nekaj mitov o seksu.« »Povejte mi kakšnega.« »No, na primer,« reče ona, »mnogi ljudje mislijo, da so črnci bolj obdarjeni kot drugi moški. V resnici pa je ta fiziološka značilnost pogostejša pri ameriških Indijancih. In ljudska modrost pravi, da so Francozi najboljši ljubimci. Statistika pa kaže, da Grki bolj zadovoljijo svoje partnerke.« Nato je zardela. »Govorim vam vse to, pa niti ne vem, kako vam je ime. »Tip ji pomoli roko. »Winnetou,« reče. »Winnetou Papadopolus.«"

Moški, moški...

Kaj pa drugega, kot da se temu samo nasmehnemo? Moški, moški... Kaj pa oni mislijo o nas, ženskah? »Od trinajstega do osemnajstega leta je kot Afrika - deviško območje. Od osemnajstega do tridesetega leta je kot Azija - vroča in eksotična. Od tridesetega do petinštiridesetega leta je kot Amerika - popolnoma raziskana, a radodarna s svojimi viri. Od petinštiridesetega do petinpetdesetega je kot Evropa - nekoliko izčrpana, nekoliko načeta, a še vedno ima veliko zanimivih mest. Od petinpetdesetega naprej pa je kot Avstralija - vsi vejo, da je nekje tam spodaj, a zelo malo se jih bo potrudilo, da bi jo poiskali.«

Spomnila sem se enega neuspešnega prizora seksa iz knjige »Moški in žena« Tony Parsonsa, ko ženska zabrusi možu: »A ti ne moreš misliti na nekoga drugega?« In še nekaj iz te knjige..

»Moški vstopi v bar. Dajte mi klinčevo pijačo. Točaj mu reče Najprej opravi tri naloge. Knockoutiraj redarja. Psu čuvaju izpuli majav zob. In po*ukaj hišno kurbo, kot je ni še nihče. Tip knockoutira redarja s finim levim krošejem. Tip gre v zadnjo sobo bara in pes čuvaj začne kmalu lajati in bevskati. Tip vkoraka nazaj v bar in si zapre zadrgo. Dobro, reče. Kje pa je pes z majavim zobom?« Tu ni kaj dodati...

Toliko o moških in o tem, kje se konča njihova pamet... (še dobro, da nimajo moški zagovornikov svojih pravic, tako kot ženske feministke... drugače bi se mi zdaj slabo pisalo...)

Moški ne marajo žensk, ki so od njih pametnejše

Se strinjate ali ne, dejstvo je, da vsi moški ne prenesejo žensk, ki so od njih pametnejše. Lahko pa jih privlačijo, ker so zelo strastne pri vsem, kar počnejo, neodvisne na finančnem in čustvenem področju in so zelo samozavestne, ter se znajo postaviti zase in zagovarjati svoja stališča. V vsako novo delo se poglobijo, imajo visoko storilnost in zato so tako uspešne. Sama vem zase, česar se lotim, mi uspe, ker vedno dam vse od sebe in nikoli ne delam na pol. Pred leti sem začela pisati in mi gre zelo dobro, če upoštevamo dejstvo, da ne pišem v maternem jeziku. Nekaj časa nazaj sem začela risati na zid in mi gre vedno bolje od rok, presenečam sama sebe in postajam skorajda profesionalka.

Večkrat pa tako imenovane pametne ženske ostanejo sami, ker so sami sebi zadostne. Tudi zaradi tega, ker se marsikateri moški pogosto bojijo zveze z njimi, ker moški ego težko prenese, da je ženska v mnogih pogledih močnejša od njega.

Mnogi raziskovalci in psihologi so namreč vedno znova potrdili, da inteligentne ženske pogosteje ostanejo samske, ker si ne želijo partnerja iz napačnih razlogov. Čim bolj inteligentna ženska je, bolj jasno je, kaj hoče in ima višje kriterije. Predobro ve, kaj si zasluži in tudi, kaj sama nudi. Enostavno si nočejo spustiti svojih standardov, saj vedo, da je to formula za nesrečo in neizpolnjenost. Ob sebi potrebujejo moškega, ki jim bo nudil (vsaj približno) enako kot one njemu. Seveda si želijo partnerja, a na ustreznem nivoju, nekoga, ki jih bo razumel in s komer se bodo lahko pogovarjale še o čem drugem kot o gospodinjstvu, otrocih, plačevanju položnic in nepomembnih vsakodnevnih dogodkih. »Študija o moškem vedenju je jasno pokazala, da moškim njihovi egi preprečujejo, da bi bili svojim sposobn(ejš)im ženskam dejansko v oporo, saj se počutijo negotove, manjvredne in ogrožene.«

Moški ego

Nobeden moški noče biti v podrejenem položaju in imeti občutka manjvrednosti. V več primerih so namreč dominantne narave in ne želijo ženske, ki je bolj inteligentna in uspešna od njih. Marsikateri misli, da so pametne ženske zelo arogantne, raziskava pa je pokazala, da je moške strah, ker bodo takšne ženske povzročale težave v zvezi.

Zanimivo, da tudi uspešni moški nočejo sposobnih žensk

»Moški ne želijo žensk, ki bodo ovirale njihovo kariero in po ugotovitvah finančnega reporterja Johna Carneya si uspešni moški raje izberejo ženske, ki niso pretirano inteligentne in nimajo namena delati kariere, ampak so pripravljene skrbeti za dom. In ker je le redkokatera inteligentna in izobražena ženska pripravljena ostati s plenicami in za štedilnikom, ostajajo samske.«

Kaj pa jaz mislim o vsem tem? Glede na visokošolsko izobrazbo, znanje kar nekaj jezikov in na tisoče prebranih knjig sama sebe zagotovo uvrščam med inteligentne predstavnice ženskega spola. Zavedam se tega in obenem se zavedam svoje ranljivosti, ki jo tudi rada pokažem, ter nevednosti v nekaterih stvareh, ki jih z veseljem prepustim moškim. Ne samo zaradi tega, da tega ne bi obvladala, temveč zaradi tega, da jim dam možnost, da se izkažejo, ter pokažejo svojo moč. Je zelo lep občutek, če se prepustiš moškemu in te on vodi. Naj bo tako, kot on hoče, naj misli, da on odloča, s tem dobi na samozavesti in posledično bom tako pridobila tudi jaz. Njegov moški ego ostane nepoškodovan.

Blagor ženskam, ki znajo skriti svojo pamet in inteligenco in se prilagodijo moškemu.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47