Puklavec Family Wines z investicijo v Severni Makedoniji vstopa na trg rdečih vin

Družina Puklavec je s prevzemom butične kleti Negotino uspešno razširila ponudbo priznanih belih vin z vrhunskimi rdečimi makedonskimi vini

Prlekija-on.net, četrtek, 16. maj 2019 ob 08:32
Odprtje butične vinske kleti Negotino

Odprtje butične vinske kleti Negotino

Vinska klet Puklavec Family Wines je z eno večjih investicij slovenskih podjetij v tujini v letošnjem letu slavnostno odprla butično vinsko klet v Severni Makedoniji. Družina Puklavec, ki klet vodi od leta 2009, je s prevzemom butične kleti Negotino uspešno razširila ponudbo priznanih belih vin z vrhunskimi rdečimi makedonskimi vini. V desetih letih vinska klet, ki se ponaša s številnimi domačimi in tujimi nagradami za svoja vina, z novim regionalnim povezovanjem zaokrožuje celovitost ponudbe in se postavlja ob bok vodilnih vinskih kleti v tem delu Evrope. Linija rdečih vin, ki bo nosila ime Instinct, bo kupcem na voljo v drugi polovici letošnjega leta.

Investicijo v prenovo butične kleti ocenjujejo na 1,6 milijona evrov

Letos mineva natanko deset let od vrnitve družine Puklavec v vinsko zgodbo, ki jo je leta 1934 začel Martin Puklavec. Z združitvijo Ormoške in Ljutomerske vinske kleti je Puklavec Family Wines začela pisati novo poglavje v zgodovini kleti, ki je bilo osredotočeno na pridelavo in proizvodnjo visoko kakovostnih belih vin. Z željo po dopolnitvi ponudbe z rdečimi vini, so že leta 2011 pričeli s prvimi aktivnostmi v Severni Makedoniji. "Vesel sem, da v novo desetletje vodenja kleti vstopamo bogatejši z novim regijskim sodelovanjem med Slovenijo in Severno Makedonijo ter s celovito ponudbo vin, ki jo sedaj dopolnjujejo tudi visoko kakovostna rdeča vina iz Negotina. Danes začenjamo z novim delom zgodbe, ki smo jo skupaj začeli pisati leta 2011. Vrednost dosedanje investicije v prenovo butične kleti Negotino ocenjujem na 1,6 milijona evrov. Ob tem želim dodati, da se s tem investicije v Severni Makedoniji ne zaključujejo," je na otvoritvi kleti povedal Vladimir Puklavec, lastnik Puklavec Family Wines.

Z rdečimi vini želijo biti med najboljšimi na svetu

Vrhunska rdeča vina iz Negotina odlično dopolnjujejo trenutni asortiman belih vin iz Ljutomersko-Ormoških goric. Tikveško vinogorje, kjer se nahaja Negotino, ponuja popolne pogoje za pridelavo vrhunskih rdečih vin. Imajo suha, topla in dolga poletja, relativno hladne zime, gričevnato krajino, ki se razprostira med 250 in 400 metri nadmorske višine ter edinstven mineralno bogat terroir. Vse skupaj ustvarja edinstvene pogoje za pridelavo vrhunskih rdečih vin. "Makedonska vina so znana po krepkem telesu. So bogata in imajo zrelo aromatiko z značilnim temnim sadjem in začimbnimi notami v svojem okusu. Prav te značilnosti so tiste, po katerih so makedonska vina prepoznana. Nova investicija nam omogoča nadaljnji razvoj in rast v segmentu rdečih vin. Ambicij ne skrivamo, z našimi rdečimi vini si želimo doseči uspehe, ki bo primerljivi z belim vinom iz slovenskega dela naše kleti, kar pomeni biti med najboljšimi na svetu," je dodal Dane Jovanov, direktor in glavni enolog butične kleti Puklavec Family Wines Negotino.

Trak so slavnostno prerezali Ljupcho Nikolovski, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Aleksandra Pivec, predsednik gospodarske zbornice Severne Makedonije Branko Azevski, Vladimir Puklavec in Dane Jovanov.

Vinska klet Puklavec Family Wines Negotino ima kapaciteto med 300 in 400 tisoč steklenic letno. Pridelujejo najbolj prepoznavne sorte rdečih vin, kot so cabernet sauvignon, merlot in vranec. V kleti sodobno tehnologijo prepletajo s tradicijo zorenja vina v lesenih vinskih sodih, ki zavzemajo pomembno mesto v kleti.

Nova linija vrhunskih rdečih vin Instinct

Linija rdečih vin iz Negotina bo sestavljena iz treh kakovostnih segmentov, ki bodo združeni pod blagovno znamko Instinct. Novo blagovno znamko za rdeča vina namerava vinska klet Puklavec Family Wines predstaviti javnosti tako na domačem kot tudi na tujih trgih v drugi polovici letošnjega leta.

Foto: Žiga Intihar



Več v Gospodarstvo