Umetnine na Dunaju

Ekskurzija na Dunaj

Filip Matko, nedelja, 21. november 2010 ob 00:40
Frida Kahlo vabi

Frida Kahlo vabi

Likovno društvo Gornja Radgona, ki ga kot predsednica vodi Eva Žula, je v sodelovanju s turistično agencijo Dvoršak iz Lomanoš izvedlo v soboto, 20. novembra, ekskurzijo na Dunaj. Udeleženci ekskurzije, bilo jih je skupno 50, so si ogledali retrospektivno razstavo del mehiške umetnice Fride Kahlo, po želji pa tudi razstavi »Mir in svoboda« Pabla Picassa in »Risbe genija« Michelangela Buonarrotija ter razstavo Cezanne-Picasso-Giacometti, pa tudi razstave drugih umetnikov. Je pa v teh dneh že na Dunaju tudi Božični sejem.

V galeriji Kunstforum je v Avstriji na ogled prvič obširna razstave del Fride Kahlo in sicer 60 slik, 80 risb, 20 objektov iz njenega življenja ter bogata fotografska dokumentacija. V Albertini pa sta na ogled ostali dve razstavi. Z več kot petdesetimi slikami in sto risbami je osvetljeno politično mišljenje Pabla Picassa, kot del njegovega življenja in dela. A slikarja, kiparja ter arhitekta italijanske visoke in pozne renesanse Michelangela Buonarrotija se predstavlja z okrog sto risbami. V Leopoldovem muzeju pa je bil možen še ogled razstave Cezanne-Picasso-Giacometti, a v bližnji galeriji tudi razstava del Rubensa.

V teh dneh je na Dunaju že izredno veliko turistov, deloma zaradi omenjenih razstav, veliko pa jih pride tudi zaradi Božičnega sejma. Tako je bilo kar nekaj izgubljenega časa s čakanji pred galerijami, kar pa je v zadovoljstvo vseh kar primerno rešil vodič Zlatko Šajhar. Nekateri pa so si čas med čakanjem za ogled razstav popestrili z obiskom Božičnega sejma ter pogostitvijo pri tamkajšnjih številnih stojnicah, kjer se je lahko nakupilo tudi številne spominke ali darilca za bližajoče božično-novoletne praznike.


Več v Kultura in izobraževanje