Nad Prlekijo se vije grozeča »dimna goba«

Tekom dneva je izbruhnil velik požar na zbirališču odpadkov v Totovcu, kraju med Čakovcem in Varaždinom

Prlekija-on.net, sobota, 25. maj 2019 ob 19:573
Požar v Totovcu

Požar v Totovcu

Tik za slovensko-hrvaško mejo je tekom dneva izbruhnil velik požar na zbirališču odpadkov v Totovcu, kraju med Čakovcem in Varaždinom. Na delu so poklicni gasilci Čakovec in številna druga prostovoljna gasilska društva, ki gasijo požar. Kot poroča hrvaški portal eMedjimurje, so fotografije, ki jim jih pošiljajo bralci zastrašujoće. Tudi iz Prlekije je vidna velika grozeča "dimna goba". Naše fotografije smo posneli med Središčem ob Dravi in Pavlovci. Prve so nastale nekaj po 16. uri, ostale pa nekaj po 18. uri. Dim je viden tudi iz Ljutomera.

Nad delom Medžimurja se tako vije gost črn dim, ki je viden iz Čakovca in Varaždina in tudi iz naših krajev.

Pustili bodo, da odpadki zgorijo do konca

Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi zagorela balirana plastika, katere temperatura je zelo visoka, zato je nima smisla gasiti z vodo. Direktor družbe Čakom, ki upravlja z odlagališčem odpadkov, je za hrvaške medije povedal, da bodo zato pustili, da odpadki zgorijo do konca.

Tako je požar v Totovcu bil viden iz zraka

Civilna zaščita in Zavod za javno zdravstvo na Hrvaškem svarita prebivalce na območju trikotnika Kuršanec, Orehovica in Čakovec, da zapirajo okna in se zadržujejo v zaprtih prostorih zaradi požara in potencialnega onesnaženja zraka.

Kaj je vzrok požara še zaenkrat ni znano. Požar je izbruhnil v popoldanskih urah na četrtem odlagališkem platoju ter se razširil na del zaprtega odlagališča na katerem se je nahajal skladiščen plastični odpad. V požaru nihče ni bil poškodovan.

Tako imajo očitno tudi na sosednjem Hrvaškem težave z odpadki in požari le-teh, pri nas je v zadnjih letih večkrat zagorelo na deponijah za predelavo odpadkov, tudi v Ljutomeru, na zadnje v naši bližini v Lenartu, celo dvakrat.

Požar u Totovcu

 

Objavil/a eMedjimurje dne Sobota, 25. maj 2019

[ UPOZORILI SMO U SIJEČNJU. UPRAVO SADA GORI. ] Dana 16. siječnja je Slobodna Hrvatska posjetila odlagalište Totovec kod Čakovca i upozorila na opasnost neregularnog deponiranja plastike. Tada nam je rečeno da bi ČAKOM morao platiti da se išta zbrine i da se zato ona tu odlaže do pronalaska odgovarajućeg rješenja. Ali da to nije odgovornost lokalne samouprave, već kontradiktornosti pravnih propisa što je u nadležnosti Ministarstva. Pet mjeseci kasnije, upravo sada - Totovec gori. Vatrogasci kažu da se čuju manje eksplozije, a postoji opasnost i od ekocida ako vatra dospije do nakupljenih plinova. Ne pomaže ni vjetar koji nosi dim prema naseljenom području. Upozoravali smo. Nije nas se slušalo, već se loptica prebacivala između lokalne vlasti i Ministarstva. Danas to, na žalost građana, dolazi na naplatu.

Objavil/a Slobodna Hrvatska dne Sobota, 25. maj 2019


Več v Črna kronika