SD: »Današnje dogajanje vzbuja dvom v pravno delovanje občine Ljutomer«

Izjava za javnost po današnjem sprejetju KVIM na izredni seji Občine Ljutomer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. november 2010 ob 22:115
Občinski svet Občine Ljutomer

Občinski svet Občine Ljutomer

Po sprejetju Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIM) na izredni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer, dne 22. novembra, so iz stranke SD OO Ljutomer poslali izjavo za medije glede njihovega pogleda na sprejetje omenjene komisije. V nadaljevanju je objavljena celotna izjava za medije.

Preberite tudi:
Zaplet pri imenovanju članov KVIM-a
Na izredni seji potrdilli KVIM


Ljutomer, 22.11.2010

SPOROČILO ZA MEDIJE

Socialni demokrati menimo, da je občinski svet na današnji izredni seji, pri imenovanju Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, sprejel odločitev, ki ni v skladu s poslovnikom občinskega sveta. Kot je splošno znano je občinski svet na svoji prvi seji imenoval zgolj dva predstavnika v KVIM.
Ta seja je bila izvedena v skladu s pravili, zato ne vidimo nobene pravne podlage, po kateri bi se sklep občinskega sveta tako enostavno razglasil za ničnega. Namreč v skladu s 105. členom poslovnika OS bi moral občinski svet na naslednji seji odločati le o manjkajočih članih KVIM. Ta člen pravi, da se v primeru, če na prejšnji seji ne pride do imenovanja vseh članov delovnega telesa, glasovanje ponovi na naslednji seji, vendar samo glede manjkajočih članov delovnega telesa. Na izredni seji pa smo bili priča novemu predlogu, torej se je glasovalo o novem predlogu in ne o manjkajočih članih, kot to predvideva poslovnik OS.

Pozdravljamo odločitev ljutomerske občinske uprave, ki je v zvezi z imenovanjem KVIM pridobila mnenje Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Žal pa je mnenje SVLR pri nas povzročilo še večjo zaskrbljenost. Namreč na prvi seji se je občinski svet se je ob imenovanju KVIM upiral na 105. člen poslovnika OS. Takrat se nihče izmed prisotnih ni spraševal ali se postopek imenovanja KVIM vodi pravilno, kar je zelo nenavadno, saj je bilo na seji prisotno praktično celotno vodstvo občine, med drugim tudi pravna služba, ki mora pravne zadeve okrog delovanja občine odlično poznati. Torej je 105. člen poslovnika veljal na prvi seji, medtem ko omenjeni člen ni bil primeren za uporabo na drugi seji. To je skrajno nenavadno. Sprašujemo se kakšna bi bila usoda komisije, če bi bila imenovana že na prvi seji, saj se je ravnalo po 105. členu poslovnika OS. Današnje dogajanje vzbuja dvom v pravno delovanje občine Ljutomer. Prepričani smo, da bo županja, ki je pravnica in se je skozi svoje preteklo delo dodobra seznanila z vsemi bistvenimi elementi vodenja občine, v prihodnje zagotovila visoke pravne standarde delovanja naše občine. Dogajanje v preteklih dveh tednih pravni stroki ni v čast.

Na izredni seji smo napovedali uporabo pravnih sredstev zoper odločitev občinskega sveta. Toda tudi ta odločitev ni enostavna, na kar so nas opozorili nekateri člani naše stranke. V kolikor sodišče pritrdi našemu stališču, se bo občina znašla v novih težavah. Predstavljamo si lahko, kaj se bo zgodilo s sklepi, ki jih bo sprejela nelegalno imenovana Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Spet po drugi strani pa smo kot stranka zavezani, da spoštujemo obstoječi pravni red in opozarjamo na morebitne kršitve. Socialni demokrati bomo dokončno odločitev sprejeli v prihodnjih dneh.

Pri vsej zadevi KVIM je najbolj žalostna ugotovitev, da bi se lahko vsem težavam enostavno izognili. V kolikor bi imeli na mizi uravnotežen predlog, bi bila komisija sestavljena brez težav. Socialni demokrati pa smo si drznili nasprotovati predlogu, ki ga je sestavilo Lotmerško razvojno partnerstvo. Ta predlog ni bil pošten, saj ni upošteval volje volivk in volivcev. Socialni demokrati spoštujemo rezultat, ki so ga skupine v okviru Lotmerškega razvojnega partnerstva dosegle na preteklih volitvah. Tako člane partnerstva predstavlja enajst svetnikov v enaindvajset članskem občinskem svetu. Torej ima partnerstvo večino. Nikakor pa ne razumemo zakaj je partnerstvo na vsak način želelo oblikovati KVIM v razmerju 6 proti 1. Rezultat na volitvah takega razmerja ne nakazuje. Socialni demokrati smo predlagali razmerje 5 proti 2 v korist partnerstva, kar pa so slednji gladko zavrnili, kljub temu, da bi imeli v KVIM še vedno močno večino. Občankam in občanom prepuščamo odločitev ali je bilo ravnanje Lotmerškega razvojnega partnerstva pravilno in predvsem pošteno.

Kljub vsem dogodkom menimo, da lahko vodstvo občine Ljutomer v prihodnjih štirih letih naredi pomembne korake v pravo smer. Naš optimizem temelji na županji, ki se je v dosedanjih pogovorih izkazala za zelo korektno sogovornico. Pozitivni so tudi odnosi s stranko LDS, s katero je možno voditi argumentirane razprave. Skrbijo pa nas motivi nekaterih manjših skupin znotraj Lotmerškega razvojnega partnerstva, ki želijo trenutno stanje izkoristiti za uveljavitev svojih sebičnih ciljev. Bojimo se, da je "torta" premajhna za vse, ki bi se želeli posladkati. Iskreno upamo, da omenjene skupine ne bodo ovirale županje pri njenem delu.

Poskusi nekaterih, da bi nas potisnili v ozadje, ne bodo uspeli. Socialni demokrati imamo do občank in občanov odgovornost, da še naprej natančno spremljamo vse odločitve vodstva občine.

Branko Smodiš
Predsednik občinskega odbora SD Ljutomer


Več v Politika