Radgonski cerkveni pevci so prepevali v cerkvi sv. Duha na Ostrem Vrhu

Že vrsto let tradicionalno na dan državnost, 25. junija, organizirajo izlet za pevce in pevke

Prlekija-on.net, četrtek, 27. junij 2019 ob 07:38
Izlet za pevce in pevke

Izlet za pevce in pevke

Radgonski mešani pevski zbor župnije sv. Petra iz Gornje Radgone, katerega članstvo šteje 23 pevcev, deluje nepretrgoma pod vodstvom neumornega zborovodja in organista Karla Korošca že od leta 1990. V vseh teh letih delovanja se je v radgonski župniji zvrstilo mnogo dogodkov, katere so radgonski cerkveni pevci oplemenitili s svojim prepevanjem cerkvenih in ljudskih pesmi. A kljub volji in trudu, ki ga vlagajo v same vaje, ki jih imajo ob četrtkih v prostorih Trstenjakovega doma in prepevanju ob nedeljskih mašah in drugih dogodkih v župniji se najde tudi čas za kakšno sproščeno, veselo druženje.

Že vrsto let tradicionalno na dan državnost, 25. junija, organizirajo izlet za pevce in pevke. Letos so tako rajžali v župnijo Sveti Duh na Ostrem Vrhu, ki leži v Občini Selnica ob Dravi, tam so si ogledali romarsko-župnijsko cerkev sv. Duha. Cerkev so začeli po naročilu Anne Crescentije Štubenberske graditi na tem mestu leta 1667. Svetišče je bilo posvečeno in s tem tretji Božji osebi v varstvo izročeno 7. julija 1709. Osemdeset let pozneje so tu imeli že lokalijo, ki je 4. julija 1892 leta postala samostojna župnija Graško-Sekovske škofije. Pred prvo svetovno vojno je župnijska skupnost štela 1.300 prebivalcev. Leta 1919 je župnijo nova meja med Republiko Avstrijo in Kraljevino Jugoslavijo »prepolovila«, danes premore še nekje 400 prebivalcev.

Izletniško-romarska pot jih je peljala preko meje v sosednjo Republiko Avstrijo, kjer so se ustavili v okrožju Lipnica (Leibnitz) v družinski kleti Krainer »Toso«. Tam so bili deležni poskušnje in degustiranju vrhunskih vin, ogledali pa so si tudi družinske vinograde ter moderno klet s polnilnico.

Svojo pot so nadaljevali do bližnjega mesta Gamlitz. Obiskali so župnijsko cerkev, katere sta zavetnika apostola sv. Peter in Pavel. Ob tej priložnosti so prebirali litanije in prepevali pesmi v slavo in čast sv. Petru in Pavlu.

Da pa se ne bi dan prehitro končal so se ob poti še ustavili ter ogledali veličasten grad v Lipnici ter mogočno obokano vinsko klet, katere starost šteje 300 let.

Ob vrnitvi še je samo ostala zahvala Bogu za lepi preživeti dan.

Foto in tekst Marjan Slavič



Več v Kultura in izobraževanje