Poletno varstvo otrok v DOSOR-ju

Otroci so tako imeli možnost, da spoznajo poklic svojih staršev in ga zato tudi bolj spoštujejo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. julij 2019 ob 18:55
Poletno varstvo otrok v DOSOR-ju

Poletno varstvo otrok v DOSOR-ju

Poletnih počitnic se najbolj veselijo otroci. Staršem pa ravno ta čas velikokrat predstavlja težavo, saj zaradi službenih obveznosti ne morejo biti doma s svojimi otroci in potrebno je priskrbeti varstvo.

Ideja o počitniškem varstvu otrok zaposlenih je v DOSOR-ju nastala leta 2011 in takratna vodja projektov Jasmina Štandeker je pojasnila: »Ker je čas počitnic, se starši mlajših otrok srečujejo s problemom varstva. Ker do svojih zaposlenih čutimo veliko odgovornost, smo se odločili, da jim pomagamo in vsaj delno olajšamo situacijo. Za nekaj dni smo jim odvzeli skrb za varstvo otrok, saj jih lahko pripeljejo s seboj v varstvo."

Poletni tabor se je pričel v ponedeljek, 1. julija, ko so otroci v starosti od 4-14 let skupaj s starši prišli v njihovo delovno okolje, spoznali DOSOR-jev vsakdan, imeli možnost prisostvovati delovniku staršev, hkrati pa spoznati starejše v DOSOR-ju. Varstvo je potekalo vsak dan od 6:30 - 14:30, za 18 otrok pa je izmenično skrbelo 9 zaposlenih.

V preteklem tednu so lahko izrazili svojo kreativnost in ustvarjalnost skozi več dejavnosti (poslikava stene, izdelava brošk, izdelava akvarija iz kartonskih škatel, risanje s kredami, ...). Gostoljubno so jih sprejeli tudi sodelavci iz sosednjega Zdravilišča Radenci, kjer so ustvarjali iz gline in preizkusili njihov fitnes.

Izpeljanih je bilo tudi nekaj skupnih aktivnosti s stanovalci, kot so jutranja telovadba, igrajmo se skupaj, čarovniški triki in še. Seveda ni manjkalo družabnih iger in športnih aktivnosti, smeha pa tudi tradicionalne priprave sadne kupe. Zadnji dan je bil načrtovan za »Pokaži kaj znaš«, a so zaradi visokih temperatur to zamenjali z nečim še boljšim - vodnimi bombicami.

Otroci so tako imeli možnost, da spoznajo poklic svojih staršev in ga zato tudi bolje spoštujejo. Nedvomno se na podlagi spoznanja povečuje tudi razumevanje otrok za občasno utrujenost staršev. Certifikat Družini prijazno podjetje, katerega prejetje DOSOR upravičuje že 9. leto, poudarja kontinuirano skrb za dobrobit zaposlenih. Poletni tabor je zgolj ena izmed aktivnosti v široki paleti dejavnosti, ki vpliva predvsem na dobro počutje zaposlenih, saj jim vključitev otrok v njihov delovnik izjemno veliko pomeni in je povsem brezplačna.

Besedilo in foto: A. Kavčič



Več v Družabno