Grossmannov festival fantastičnega filma in vina letos v Ljutomeru in Ormožu

Jubilejna 15. izvedba festivala bo ljubiteljem žanrske kinematografije ponudila rekordnih 35 celovečernih filmov, 12 dokumentarcev in 43 kratkih filmov iz 38 držav

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. julij 2019 ob 10:35
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Letošnji Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo potekal od 16. do 20. julija v Ljutomeru in Ormožu, bo ljubiteljem žanrske kinematografije ponudil rekordnih 35 celovečernih filmov, 12 dokumentarcev in 43 kratkih filmov iz 38 držav.

ČASTNA GOSTA festivala sta režiser Sam Firstenberg, absolutna legenda akcijskega filma osemdesetih, in igralka Christina Lindberg, ena najznamenitejših ikon eksploatacijskega filma sedemdesetih in muza Quentina Tarantina. Na zaključni prireditvi festivala bosta prejela nagradi za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji, poklonili pa se jima bomo tudi s posebnima retrospektivama, v okviru katerih bodo prikazani filmi AMERIŠKI NINJA in MAŠČEVALNA SILA ter TRILER - KRUT FILM in dokumentarec CHRISTINA LINDBERG: THE ORIGINAL EYEPATCH WEARING BUTT KICKING MOVIE BABE. Oba častna gosta se bosta predstavila na posebnih javnih pogovorih.

Javni pogovor s Samom Firstenbergom bo v četrtek, 18.7. ob 20h na ljutomerskem Glavnem trgu. Javni pogovor s Christino Lindberg bo v petek, 19.7. ob 21.15h v Domu kulture.

V tekmovalnem programu celovečercev za glavno festivalsko nagrado HUDI MAČEK bo prikazanih šest filmov. Švedsko psihedelično grozljivko ČRNI KROG je režiral Adrián García Bogliano, dobitnik hudega mačka 2016, v njem pa se na platna vrača Christina Lindberg, ki ji bo na projekciji filma družbo delal avtor glasbe in koproducent Rickard Gramfors. Madžarski režiser Károly Ujj Mészáros, ki je v tekmovalnem programu leta 2015 sodeloval s filmom Lisičja vila Liza, se vrača z napetim trilerjem X - IZKORIŠČANI, na gostovanje pa prihaja skupaj z glavno igralko Móniko Balsai. Britanski režiser Jack McHenrybo osebno predstavil krvoločno komedijo PRIHAJA PEKEL, v kateri se srečajo klasične grozljivke iz tridesetih let in splatter smešnice osemdesetih. Za smeh in grozo bo na ljutomerskem gostovanju poskrbel tudi španski režiser Daniel M. Caneiro z GORO BOGOV, v dokumentarističnem slogu posneto satirično grozljivko. S prav posebno kombinacijo blišča italijanskih giallo filmov in lynchevskega nadrealizma bo postregla britanska komična grozljivka V TKANINI enega vodilnih sodobnih žanrskih režiserjev Petra Stricklanda. Iz Indije pa prihaja fantazijska grozljivka TUMBBAD, v kateri režiserja Rahi Anil Barve in Adesh Prasad navdušita z vrhunsko zgodbo, ki navdih črpa iz bogate folklorne tradicije, in osupljivo vizualno dovršenostjo.

IZVEN TEKMOVALNEGA PROGRAMA bo prikazanih 19 celovečercev z vsega sveta, med katerimi izpostavljamo slovensko premiero filma JEKLENO NEBO 2: PRIHAJAJOČA RASA, nadaljevanje kultne finske znanstvenofantastične komedije (obiskali nas bodo režiser Timo Vourensola ter Jani Novak in Iztok Turk iz kolektiva Laibach). Še posebej smo ponosni, da bomo premierno predstavili nov slovenski žanrski celovečerec, in sicer komično grozljivko PREKLETSTVO VALBURGE, s katero se po uspehu prvenca Idila v Ljutomer vrača režiser Tomaž Gorkič. Film je nastal brez proračunskih sredstev, a se zato lahko pohvali z izjemno in pestro igralsko zasedbo, ki bo seveda prisotna na predpremieri.

Avstrijski režiser Severin Fiala (znan po izjemnem Ich seh, Ich seh izpred nekaj let) bo predstavil omnibus TERENSKI VODNIK PO ZLU, kjer svoje interpretacije folklornih motivov ponudijo najzanimivejši sodobni žanrski režiserji in režiserke. Hrvaško zombi komedijo POSLEDNJI SRB NA HRVAŠKEM bodo pospremili režiser Predrag Ličina, igralca Krešimir Mikić in Sergej Trifunović ter mojster filmske maske Miroslav Lakobrija. Julian Richards prihaja tokrat z ameriško paranormalno grozljivko PONOVNO ROJENA, v nemški triler ŠTIRI ROKE nas bo uvedel producent Markus Reinecke, rusko črnohumorno komedijo v tarantinovskem stilu UMRI ŽE ENKRAT bo pospremil režiser Kirill Sokolov, danski film katastrofe REZALNA GLAVA pa bo predstavljal igralec Krešimir Mikić.

Potem so tu še žanrski biserji kot madžarska znanstvenofantastična drama GOSPODOV GLAS, novi film režiserja Györgyja Pálfija (znan po kultni Taxidermiji), biografska drama GOSPODARJI KAOSA, v kateri švedski režiser Jonas Åkerlund prikaže zloglasno norveško black metal sceno 90-ih. Ne bo manjkala tudi zombi komedija MRTVI NE UMIRAJO, najnovejši izlet legendarnega Jima Jarmuscha v žanrske vode, v katerem med drugimi nastopajo Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Tom Waits in Iggy Pop.

V programskem sklopu DOKUŠOK izpostavljamo italijanski dokumentarec AQUARIUS VISIONARIUS - FILMI MICHELA SOAVIJA režiserja Claudia Lattanzija, ki nas bo na obisku popeljal v svet največjega poeta italijanske žanrske kinematografije, ter ameriški dokumentarec GEORGE ROMERO - NEODVISEN ČLOVEK, ki poglobljeno predstavi življenje in delo ene največjih legend fantastične kinematografije.

V tekmovalnem programu KRATKIH FILMOV za nagrado Slakov hudi maček se bo pomerilo 13 filmov z vsega sveta, 15 evropskih kratkih filmov pa se bo potegovalo za nagrado srebrni melies, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma (med njimi bo tudi METOD režiserja Tomaža Gorkiča).

Tekmovalni program glasbenih dokumentarcev za nagrado HRUPNI MAČEK bo postregel s sedmimi filmi: POJ MI PESEMrežiserja Mirana Zupaniča bo ponudil poglobljen vpogled v ustvarjanje Vlada Kreslina, ki se bo projekcije tudi udeležil, ameriški BETTY - PRAVIJO, DA SEM DRUGAČNA režiserja Phila Coxa bo razkril zgodbo o Betty Davis, kraljici funka 70-ih, danski THE ALLINS režiserja Samija Saifa bo lik in delo pokojnega punk rock provokatorja G.G. Allina predstavil skozi oči njegove matere in brata, ameriški BOOM! FILM O THE SONICS režiserja Jordana Albertsena bo povedal zamolčano zgodbo o enem najbolj divjih in vplivnih rokenrol bendov, ROCKABUL režiserja Travisa Bearda, nastal v koprodukciji Afganistana, Avstralije, BiH in Velike Britanije, bo priobčil zgodbo o prvi afganistanski metal skupini, KAMELEONI: BEATLESI NEKDANJE JUGOSLAVIJE režiserja Mihe Čelarja je posvečen legendarni primorski skupini, ki je v poznih 60-ih letih obnorela Jugoslavijo, BEND VS BREND režiserk Hanne Szentpeteri in Simone Jerala pa bo približal delo glasbenih menedžerk Maše Pavoković in Eve Kristine Filipčič.

Seveda ne bo manjkal tudi filmski maraton VRT MUČENJA, ki bo postregel s petimi izbranimi žanrskimi naslovi, med katerimi bo tudi najnovejši giallo bratov Onetti ABRAKADABRA.

Letos bo festivalski petek prvič potekal tudi v Ormožu, kjer bo na Glavnem trgu gostoval Sam Firstenberg s projekcijo filma AMERIŠKI NINJA, ki mu bo sledila projekcija zombi komedije POSLEDNJI SRB NA HRVAŠKEM s filmskimi gosti Predragom Ličino, Sergejem Trifunovićem in Krešimirjem Mikićem.

Med festivalom bodo potekale tudi številne DELAVNICE. Poleg že tradicionalnih Male delavnice groze, v kateri bodo izbrane filmske ekipe snemale kratke žanrske filme ter več delavnic za otroke, bo potekala tudi MALA DELAVNICA MASKE IN POSEBNIH UČINKOV, ki jo bo vodil eden največjih evropskih mojstrov za posebne učinke Miroslav Lakobrija, asisitirala pa mu bo Mateja Naberšnik. Udeleženci delavnice z mentorjem na čelu, bodo svoje veščine predstavili tudi na tradicionalnem 'Zombie Walku', ki se nam v svoji najspektakularnejši obliki obeta na zaključni dan festivala.

Gosta VINSKEGA PROGRAMA bosta Alojz Filipič, šampanjski vitez redu L'orde des coteaux de Champagne, ki si med drugim šteje v čast, da je bistveno prispeval k uveljavitvi slovenskega imena »penina« za slovenski šampanjec ter Bruno Gaberšek, eden večjih domačih vinskih strokovnjakov. V sklopu vinskega programa bo potekala javna degustacija tekmovalnih vin z Alojzem Filipičem in vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež v četrtek in vinski dogodek z Brunom Gaberškom v petek.

V SPREMLJEVALNEM PROGRAMU vas bodo pričakali še koncerti (Odpisani, Šaht, Mburns, Dark Sphere, Smrt, Monstrumental, DJ Mario Kovač, Grossmann gRave...), gledališka predstava Čarovnica iz Črnega lesa, predstavitveknjig, Vino vlak, Subkulturna tržnica filmov, glasbe in stripov, Prleška kühja ... in še kaj.

VSEM OBISKOVALCEM BO NA VOLJO BREZPLAČNO KAMPIRANJE, KI SE NAHAJA V NEPOSREDNI BLIŽINI LJUTOMERSKEGA BAZENA.

Vabljeni na ta najbolj unikaten slovenski filmski dogodek!



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Glasba in film