»Upokojenci nismo nikomur v breme«

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Prlekija-on.net, sreda, 31. julij 2019 ob 12:00
22. srečanje upokojencev Slovenskih goric

22. srečanje upokojencev Slovenskih goric

Upokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej na štiri, nato šest novih občin, so upokojenci s tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

In svoje zadovoljstvo ter svoje dosežke posebej predstavijo na skupnem srečanju, ki poteka vsako drugo leto, in je letos po ustaljenem vrstnem redu, gostiteljica bila slikovita Sveta Ana. V okviru praznovanja občinskega praznika občine Sveta Ana, sta namreč domače Društvo upokojencev Sveta Ana, ki šteje okoli 300 članic in članic, ter ZDU Slovenskih goric, katerega aktualni predsednik je Stanko Kranvogel, pripravila tradicionalno, 22. srečanje upokojencev Slovenskih goric. Prišlo je kakšnih 500 upokojenk in upokojencev, ter številni gostje, med njimi predsednik ZDUS Janez Sušnik, Edi Sever, pokrajinski predsednik za Zgornje Podravje, župana občin Sveta Ana, Silvo Slaček, in Lenarta, Janez Kramberger, podžupan občine Sveta Trojica, Smiljan Fekonja, predstavniki drugih lokalnih društev ter sorodnih društev od drugod idr. Kot je v svojem nagovoru povedal predsednik ZDU Slovenske gorice Stanko Kranvogel, so malo razočarani, da se veliko upokojencev ne včlani v društva, čeprav s skupnimi močmi lahko več naredijo za vse.

Ko gre za upokojence Slovenskih goric je Kranvogel še posebej pohvalil 56 prostovoljcev, ki v okviru projekta: Starejši za starejše, obiskujejo in pomagajo, več kot 1500 starejšim od 69 let, ne glede na to, ali so člani upokojenskega društva ali ne. Še posebej oster je bil prvi mož Zveze društev upokojencev Slovenije, Janez Sušnik, ki je državi očital, da vseskozi "molze" upokojence. Prisotne je pozval, da se po svojih zmožnostih borijo za boljši položaj upokojencev, sam pa je med drugim dejal, "da pokojnine niso nobena miloščina, temveč smo to zaslužili s svojim delom. Upokojenci nikomur nismo v nobeno breme, kot to nekateri želijo prikazati, temveč vsakomur lahko pogledamo v oči", je med drugim dejal prvi mož Zveze društev upokojencev Slovenije.

Na srečanju pri Sveti Ani, ki sta ga vodili Mojca in Monika Simonič, so sicer pripravili tudi pester kulturni program, v katerem so nastopili: Cerkveno-prosvetni zbor KD Sveta Ana, harmonikarja, sestra in brat, Katja in Kristjan, ter pevke Etnografske skupine TD Sveta Ana. Za vse lačne in žejne želodce pa je poskrbela ekipa gostincev iz znanega domačega gostišča "Eder".



Več v Kultura in izobraževanje