Tri tisoč kilometrov s kolesom za ozaveščanje o celiakiji in izzivih, s katerimi se srečujejo bolniki

Rekreativni kolesar Matjaž Golob kolesari skozi vseh dvesto dvanajst slovenskih občin

Branko Košti, petek, 16. avgust 2019 ob 14:41
Matjaž Golob pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Matjaž Golob pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Na platoju pred Kulturnim in upravnim središčem v Sv. Juriju ob Ščavnici, je župan Anton Slana s sodelavci občinske uprave in nekaj občani, v četrtek, 15. avgusta popolne, pričakal in pozdravil novomeškega rekreativnega kolesarja Matjaža Goloba, kateri si je zadal cilj v štirinajstih dnevih prekolesariti tri tisoč kilometrov, pot pa ga bo vodila skozi vseh 212 slovenskih občin.

Na naporno in tudi zahtevno pot, na kateri bo premagal skupno preko tri tisoč kilometrov in štirideset tisoč metrov višinske razlike, se je podal v sklopu projekta »Kolesarimo za celiakijo«, saj je svoje kolesarjenje namenil ozaveščanju o celiakiji in izzivih, s katerimi se bolniki s to boleznijo srečujejo v vsakdanjem življenju. Projekt izvaja v sodelovanju z društvom Celiac – Življenje brez glutena, katerega dve članici ga spremljata na njegovi poti.

Po sproščenem pogovoru o bolezni, med katerim mu je župan Slana izročil tudi spominsko darilo, ter okrepčilu, seveda brezglutenskem, je Matjaž nadaljeval pot proti Križevcem pri Ljutomeru. Na končnem cilju, Glavnem trgu v Novem mestu, ga bodo pričakali v nedeljo, 18. avgusta predvidoma ob 18. uri.

Kaj je celiakija?

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju, npr: nepojasnjene težave s prebavo, pogoste driske, bolečine v trebuhu, napet trebuh, slabokrvnost, napihnjenost, utrujenost, zaostajanje v rasti, težave s ščitnico, osteoporozo,...

Edino zdravilo je stroga vseživljenjska brezglutenska dieta. Bolnikom z diagnosticirano celiakijo povzroča težave zaužiti gluten, ki pa se nahaja v mnogih živilih. Zato potrebujejo bolniki s celiakijo posebej kontrolorino hrano, ki ni kontaminirana z glutenom. Najmanjši drobec vnesenega glutena je za njihovo telo kot bi vnesli »strup«.



Več v Šport