Petindvajset let Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer

Praznovanje jubileja so združili s tradicionalnim letnim srečanjem

Branko Košti, četrtek, 22. avgust 2019 ob 17:46
25 let OZSČ Ljutomer

25 let OZSČ Ljutomer

Že vrsto let se ljutomerski častniki in veterani vojne za Slovenijo v mesecu avgustu, skupaj s častniki in veterani pomurskih združenj, Ormoža in Štrigove ter PVD Sever za Pomurje, zberejo na letnem srečanju ob Gezovih jamah na Moti. Srečanja imajo tekmovalni in družabni namen, vsako leto pa dodajo tudi kakšno izobraževalno vsebino.

Letošnje srečanje v nedeljo, 18. avgusta, so pričeli v jutranjih urah, že ob sedmih so pričeli s tekmovanjem v ribolovu. Do 11. ure, z odmorom za malico, so lovili krape in babuške, sodniki pa so ulov sproti tehtali.

Sledil je izobraževalni del, v katerem so osvežili znanja o preživetju v naravi, predavatelj štabni vodnik Stanko Jurkovič, predsednik OZSČ Ormož, je praktično prikazal načine prižiganja ognja s priročnimi sredstvi in materialom v naravi. Nazadnje so se pomerili še v lokostrelstvu, balinanju, streljanju žoge v gol, pikadu in metu bombe.

Skupni zmagovalec vseh disciplin in s tem prejemnik pokala, je postal Danilo Krajnc pred Marjanom Munda in Alojzem Novakom.

Rezultati po disciplinah:

Ribolov ekipno:

  1. Veterani Gornja Radgona (Matjaž Perša, Darko Merčnik in Andrejas Kardinar)
  2. Veterani Sever 1 (Igor Klarič, Franc Šeruga in Branko Jerič)
  3. Veterani Ljutomer 2 (Milan Božič, Jože Anderlič in Branko Žuman)

Ribolov posamezno:

  1. Igor Klarič
  2. Darko Merčnik
  3. Anderlič Jože

Balinanje:

  1. Branko Marinič
  2. Jože Roškar
  3. Marjan Munda

Met bombe v cilj:

  1. Anton Kosi
  2. Jože Žižek
  3. Alojz Novak

Streljanje žoge v gol:

  1. Anton Vogrin
  2. Jožica Ščavničar
  3. Branko Peterka

Elektronski pikado:

  1. Miran Jurkovič
  2. Marjan Munda
  3. Alia Hladen

Lokostrelstvo:

  1. Jože Vaupotič
  2. Branko Magdič
  3. Zvone Štampar

Prejemnik Zlate puščice, najboljšega lokostrelca po dodatnem streljanju, je postal Danilo Krajnc.

Športnemu delu je sledila slovesnost, s katero so počastili 25-letnico Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer. Zbrane častnike, veterane, njihove svojce in goste, med katerimi so bili tudi bivši in sedanji generalni sekretar Zveze slovenskih častnikov Janko Ljubič in brigadir Martin Jugovec, ter predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš, je pozdravil predsednik OZ ZSČ Ljutomer major Anton Kosi, kateri je predstavil kronološki pregled delovanja združenja. V nadaljevanju so združenju ob srebrnem jubileju čestitali prej imenovani gostje. V zaključku slovesnosti sta generalni sekretar ZSČ brigadir Martin Jugovec in predsednik OZSČ Ljutomer major Anton Kosi, podelila Bronasto medaljo ZSČ vojaku Bojanu Pergarju in Častna znaka ZSČ za sodelovanje, ki sta ju prejela Ribiška družina Ljutomer (prevzel ga je predsednik Bogdan Vrbnjak) in Strelsko društvo Rudar Presika (prevzel ga je gospodar Franc Makoter). Za glasbeno popestritev slovesnosti je poskrbel mladi harmonikar Ambrož Prašiček.

25 let Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer

Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer je prostovoljna, stanovska in strokovna organizacija vojaških častnikov in podčastnikov na območju občin Ljutomera, Križevcev, Razkrižja in Veržeja. V vojni za Slovenijo, leta 1991, je združenje zagotavljalo vojaško-strokovno podkovani in domovinsko motiviran poveljniški kader za Teritorialno obrambo občine Ljutomer in druge oblike odpora proti takratnemu agresorju. Po svoji naravi in vsebini dela je združenje pomemben dejavnik krepitve obrambne moči države Slovenije, saj usposablja nerazporejene vojaške častnike in podčastnike za obrambne, zaščitne in varnostne naloge. Iz tega razloga ima združenje priznani status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe z odločbo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Predhodno društvo, ki je na podlagi zakona združevalo častnike in podčastnike, kar je pomenilo obvezno članstvo, je bilo v Ljutomeru ustanovljeno pred 65 leti z imenom Združenje rezervnih oficirjev in podoficirjev. Le-to se je nekaj let pozneje preimenovalo v Združenje rezervnih vojaških starešin. V 80-tih letih prejšnjega stoletja je društvo štelo čez 400 članov. Po osamosvojitveni vojni leta 1991 se je društvo preimenovalo v Združenje častnikov Slovenije.

Sodobno združenje, ki temelji na prostovoljnosti, je bilo ustanovljeno 10.9.1994 na konferenci v Križevcih. Prav je, da se ob tem jubileju spomnimo ustanovnih članov združenja. Ti so: Danilo Bunderl, Janez Stajnko, Edvard Ljubec, Franc Jurša, Dušan Kosi, Slavko Modlic, Alojz Novak, Ferdinand Tomažič, Anton Kosi in pokojni Ivo Lašič. Društvo je v obdobju 1995 do 2000 štelo čez 200 članov, danes je v društvu 100 članov. Priliv članstva iz vrst SV je minimalen, saj rezervnega sestava, kot smo ga poznali pred osamosvojitvijo, danes ni, zato tudi ni priliva. Številčno stanje vzdržujejo s prilivom pridruženih članov, med katere štejejo družinske člane, simpatizerje in pripadnike enot za zaščito in reševanje.

Temeljna dejavnost združenja je vojaško strokovno usposabljanje, ki zajema predavanja, usposabljanje z vojaškim orožjem, strokovne ekskurzije, obiske vojašnic in druge oblike usposabljanj, ki so pomembne za obrambo domovine Slovenije. Tudi družabna srečanja obogatijo z učnimi vsebinami in tekmovalnimi disciplinami z obrambno vsebino.



Več v Kultura in izobraževanje