Od Maribora do Sarajeva s specialko

Kolesarjenja se je udeležilo 19 kolesarjev iz vseh koncev Slovenije. Med njimi so bili štirje Prleki: Janez Vargazon, Iztok Kapun, Srečko Čirič in Darko Kaučič

Prlekija-on.net, četrtek, 5. september 2019 ob 18:31
Kolesarjenje od Maribora do Sarajeva

Kolesarjenje od Maribora do Sarajeva

Zadnjo sredo v mesecu avgustu se je skupina pogumnih kolesarjev odpravila na kolesarski izlet iz Maribora pa vse do Sarajeva. Start kolesarjenja, ki je štiri dni potekalo v štirih etapah, je bil v Mariboru na Poštni ulici pred lokalom Barščaršija, od koder so se podali na pot proti Sarajevu do Baščaršije ob reki Miljacki.

Zanimivo in razgibano kolesarjenje je potekalo mimo Metlike, Karlovca, Bihaća, Jajca, Travnika in vse do prestolnice Bosne in Hercegovine. Kolesarjenja se je udeležilo 19 kolesarjev iz vseh koncev Slovenije. Med njimi so bili štirje Prleki: Janez Vargazon, Iztok Kapun, Srečko Čirič in Darko Kaučič.

1. dan: Maribor - Podčetrtek - Kozje - Krško - Novo mesto - Metlika
Start izpred mariborskega lokala Baščaršija je bil v sredo ob 9. uri. Pot je vodila v smeri Slovenske Bistrice in Poljčan nato pa po hribovitih predelih mimo Kozjega in Brestanice. Nadaljevanje poti je bilo po regionalni cesti do postanka v Novem mestu. Sledil je dolg zaključni vzpon in spust do Metlike, kjer se je zaključila prva etapa.
156 km, 1.580 v.m.

2. dan: Metlika - Karlovec - Velika Kladuša - Dolina reke Une - Bihać
Po zajtrku ob 9. uri je sledilo nadaljevanje poti proti meji s Hrvaško, nato proti mestu Karlovec in po valoviti pokrajini ob toku reke Une po vijugastih cestah v senci dreves vse do Bihaća. 
157 km, 1.330 v.m.

3. dan: Bihać - Bosanski Petrovac - Ključ - Jajce
Za začetek dneva je bil najprej na sporedu vzpon približno 510 višinskih metrov, nato spust in ponovno rahel vzpon proti Bosanskemu Petrovcu. Še nekaj vzponov za tem pa dolg spust v dolino reke Sane in mesta Ključ. Sledil je ponoven vzpon približno 500 višinskim metrov in vožnja proti Mrkonjić Gradu. Nadaljevanje poti je vodilo ob reki Plivi in Plivskem jezeru proti Jajcu. Ravno zaradi dolgih vzponov si je tretja etapa med kolesarji zaslužila naziv »kraljevska etapa«.
143 km, 1.780 v.m.

4. dan: Jajce - Donji Vakuf - Travnik - Kiseljak - Ilidža (Sarajevo)
Zadnja etapa se začenja z zložnim vzponom do mesta Dornji Vakuf nato sledi še en vzpon vzpon in spust v dolino reke Lašve in mesteca Travnik. Lažji del zadnje etape vodi ob reki Lašvi do Viteza in Kaonika po dolini do Kiseljaka. V popoldanskih urah se doseže stari zdraviliški predel imenovan Ilidža in še zadnjih 11 km do Baščaršije v starem mestnem jedru Sarajeva.
149 km, 1.010 v.m.

Na cilju so si kolesarji, med katerimi je bila tudi ena kolesarka, privoščili večerjo in zabavo ob uspešno zaključenem kolesarskem izletu, ki je potekal po treh državah, trajal je 4 dni, kolesarji pa so v 24 urah prevozili 620 kilometrov dolgo pot in premagali 5.700 višinskim metrov. 
V nedeljo so se v dopoldanskih urah odpravili na povratek proti Mariboru, a tokrat kar z mini avtobusom, ki jih je spremljal skozi celotno potovanje.



Več v Šport