V treh tednih poškodovan že trinajsti kombajn

Začelo se je 10. septembra, nato pa praktično vsak drugi dan, škode na kombajnu pa je običajno med 10 in 20 tisoč evri

Prlekija-on.net, sreda, 2. oktober 2019 ob 20:361
Eden izmed poškodovanih kombajnov

Eden izmed poškodovanih kombajnov

V zadnjem mesecu smo že večkrat poročali o poškodbah na kombajnih, saj neznanci namreč v Slovenskih goricah v koruzo namerno nastavljajo nerjaveče predmete, ki poškodujejo kombajn. V teh dneh je prišlo že do trinajste tovrstne poškodbe, kmetje tarnajo, policisti pa ne morejo priti do dokazov, ki bi storilca pripeljali pred sodišče, čeprav je njegovo početje lahko tudi življenjsko nevarno. V dobrih treh tednih, med 10. septembrom in 2. oktobrom je namreč na majhnem območju, v občinah Gornja Radgona in Benedikt, bilo poškodovanih 13 kombajnov. Začelo se je 10. septembra, nato pa praktično vsak drugi dan, škode na kombajnu pa je običajno med 10 in 20 tisoč evri.

In od takrat so policisti, tako iz PP Gornja Radgona, kot iz PP Lenart imeli številne tovrstne prijave poškodovanja kmetijske mehanizacije. Oškodovani so različni kmetje in lastniki kombajnov, nekateri dvakrat, vsi so utrpeli velikansko materialno škodo, in nikakor ne morejo verjeti, da gre tukaj zgolj za vandalizem oziroma objestnost, prej za načrtovano uničevanje in škodovanje posameznikom. Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš nam je potrdila, da so policisti PP Gornja Radgona do zadnjega septembra, obravnavali šest prijav primerov, ko je neznani storilec na njivo posajeno s koruzo nastavil kovinski predmet in je s tem prišlo do poškodovanja kombajna. Komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin pa dodaja: "Za do sedaj neznanim storilcem intenzivno zbiramo obvestila. Zaradi interesa same preiskave pa žal več podatkov v tem trenutku ne moremo dati".

Čeprav so kmetovalci postali bolj previdni in pred siliranjem in tudi pred košnjo po več ur pregledujejo površine, vsega nikakor ne morejo odkriti. Zavedajo se tudi, da bodo policisti težko odkrili storilca ali storilce, a vseeno upajo in pričakujejo "večjo angažiranost organov pregona pri preiskovanju te zadeve, ki še zdaleč ni nedolžna", kot nam povedo naši sogovorniki, ki smo jih srečali na veliki kmetiji v Radvencih. "Kakovost silaže je sedaj močno padla in po mnenju strokovnjakov je pod 50 odstotkov. Če bi silirali pred dvema tednoma bi ta bila optimalna in kakovostna za živino, sedaj pa iz dneva v dan izgubljamo čedalje več. Poleg da so nam uničeni kombajni s čem je nastala velikanska škoda, je ta še bistveno večja, če ne bomo imeli s čem krmiti živino. Pri nas lahko že razmišljamo o tem, da bi živino prodali in opustili kmetovanje, a kaj ko bomo vsi storili to. Zato bi bilo najbolje, če bi policisti odkrili storilca in mu končno preprečili njegovo nehumano in nečloveško početje", je ogorčen eden največjih kmetovalcev oziroma rejcev goveje živine v Ščavniški dolini in sploh v regiji, Mirko Kaučič iz Gornjih Ivanjcev, pri katerem sta bila uničena že dva kombajna, in sicer lastnikov Rožmana in Stramiča, ki sta mu silirala koruzo. Na koncu je moral še tretji lastnik kombajna dokončano delo dveh predhodnikov.

Kaučič nadaljuje, da so to zelo težke stvari. Ob tem "nismo opravili jesenskega dela, koruza je prezrela, njena kvaliteta je vsak dan slabša in ni več primerna za živali. Tako smo komaj uspeli prepričat kombajnista iz druge občine, da pride k nam. Dobesedno smo mu dejali, da v primeru, da se kaj zgodi, sami krijemo škodo. Žetev je trajala celo noč, nato pa je ponovno počilo, škoda spet znaša med petnajst in dvajset tisočakov," obupano pove Kaučič in dodaja, da je nepridiprav ponovno nastavil palico dolžine približno 20 centimetrov, ovil v kamuflažni trak in pripel na koruzo. Policija je bila na mestu dogodka, palico in trak je vzela kot dokazni material. Kmetje se sprašujejo, kaj lahko s tem sploh storijo. Je pa Kaučič mnenja, da je "stanje več kot alarmantno. Kvaliteta koruze je tako nizka, da ni primerna za silažo. Na moji kmetiji je to drugi takšen primer, ko se je poškodoval kombajn, posledično bodo stroški med štirideset in petdeset tisoč evrov".

Dejanja obsojajo tudi na KGZ Murska Sobota in Ministrstvu za kmetijstvo

Da gre za absolutni kriminal pri tem dogajanju je prepričan tudi Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota, ki pravi: "To, kar se dogaja v pomurskem prostoru, je popolnoma nedopustno. Izvedeli smo za te aktivnosti posameznikov, ki povzročajo nemir pri kmetih. Pravica do kmetovanja je zakonita pravica vsakega, ki se ukvarja s kmetovanjem in pridelavo hrane. Republika Slovenija ima težave s samooskrbo, na ta način se težave še povečujejo". Škoda je ogromna, kot pravi, si ne zna predstavljati, kaj to pomeni za določene kmetije. "Nedopustno je, da nekdo posega v pravico drugega. Kmetovanje se odvija na prostem, njiva je delovno mesto kmeta. Žetev je eno od opravil, ki ga mora opraviti in če ga nekdo pri tem ovirat, je to za mene absolutni kriminal".

Podobno razmišljajo tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, ministrica dr. Aleksandra Pivec pa obsoja in zavrača vsakršna zlonamerna dejanja, ki škodujejo kmetom in njihovem premoženju. "Gre za dejanja, usmerjena zoper kmete in kmetijstvo, ki so popolnoma neprimerna ter ne predstavljajo primernega načina reševanja kakršne koli problematike, ki bi lahko bila morebiten povod za tovrstna dejanja. Nujno je ukrepanje pristojnih organov v državi, da se odkrije, kdo škoduje kmetom in uničuje njihovo premoženje ter da tovrstno ravnanje preneha. Kmetje so že tako prepogosto tarča kritik in kamen spotike, čeprav opravljajo eno najpomembnejših družbenih del. Kmetje so prvi v vrsti tisti, ki skrbijo za to, da imamo na krožnikih hrano. Zato si zaslužijo predvsem naše globoko spoštovanje, ne pa nasprotovanje ali celo škodovanje. Tovrstna dejanja zato ostro obsojam in jih ne sprejemam in pozivam k strpnosti ter iskanju rešitve v okviru dialoga. Zato pa je potreben tudi pogum nasprotnikov kmetov, da se ne skrivajo in strahopetno škodujejo, temveč se iskreno soočijo v dialogu in iščejo rešitve. Sama sem pripravljena pomagati, v kolikor bo do mene taka pobuda tudi prišla," je povedala ministrica.

Ob tem pri Kaučiču poudarjajo, kako bi bilo najbolje, če bi storilca odkrili in prijeli policisti, saj "ne bi bilo dobro, če bi ga v svoji koruzi ali bližini odkril kakšen kmetovalec. V kolikor bo prišel pod roke kmetu, se mu ne piše nič dobrega. Če ga kmet zaloti, ne bo šel več iz njive. Sami bomo obračunali z njim, to se ve. Vsem kmetom tukaj okoli je prekipelo in smo povsem besni. V kolikor ga bo zalotil kmet, bo obračunal z njim in ne piše se mu nič dobrega".

Sicer pa, po tistem, kar smo v zadnjih dneh slišali med prizadetimi kmetovalci in ne le njim, naj bi vsi vedeli kdo je storilec tega nagnusnega, nehumanega in nečloveškega početja, toda... Brez dokazov nihče ne more biti ovaden in obsojen!

Vandali nad kombajne

Pomurski kmetje grozijo, da bodo pravico vzeli v svoje roke. V okolici Gornje Radgone so neznanci v krmno koruzo spet podtaknili železne palice in uničili nov kombajn za silažo. Uničen je že 13-i kombajn v manj kot mesecu dni.

Objavil/a Siol.net Novice dne Sreda, 02. oktober 2019


Več v Črna kronika