Grossmannov festival fantastičnega filma in vina ima mlade

Po tradicionalnem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina je Prlekija dobila še festival stripa in fantastike, s čimer je še bližje temu, da postane fantastična Meka

Prlekija-on.net, sreda, 9. oktober 2019 ob 15:45
V Ormož prihaja Grossmannov festival fantastike in stripa

V Ormož prihaja Grossmannov festival fantastike in stripa

Ljubitelji fantastike in stripa in tisti, ki to šele postajate, ste vabljeni na prvo edicijo Grossmannovega festivala fantastike in stripa, ki bo potekal od 18. do 20. oktobra v Ormožu. Stripovske, fantazijske in znanstvenofantastične vsebine bodo zaživele znotraj zidov ormoškega gradu, ki bo lokacija celotnega festivala. V treh festivalskih dneh boste lahko uživali v filmskih projekcijah, radijskih igrah, predavanjih, delavnicah, kvizu, družabnih igrah, veliki fantastični tržnici in številnih drugih dogodkih.

V stripovskem delu festivala na obisk prihajajo slovenski stripovski velikan Zoran Smiljanić, eden najvidnejših predstavnikov mlajše generacije striparjev Izar Lunaček in priznani srbski ilustrator, karikaturist in stripar Ivica Stevanović, ki je tudi avtor vizualne podobe festivala. Na ogled bodo razstave izbranih del vseh treh gostov, ki se bodo predstavili tudi na javnih pogovorih. Ob 50. obletnici kultnega Alana Forda bodo številni ljubitelji ekipe TNT prišli na svoj račun ob prav posebnem branju stripa v živo, ki ga bo izvedla ekipa Radia Študent.

V fantastiki namenjenemu delu festivala se obetajo številna zanimiva predavanja eminentnih gostov, kot so legendarna pisateljica znanstvene fantastike Milena Benini, profesor, pisec in urednik Tomislav Brlek, eden najuspešnejših in najplodnejših hrvaških piscevAleksandar Žiljak, novinar in kritik Željko Luketić, pisec in prevajalec Marko Fančović, vodilni hrvaški ZF založnik Davorin Horak ter filozof in novinar Simon Habjan. Poleg Peščenega planeta Franka Herberta, ki bo v središču sobotnega dogajanja, bodo se med temami znašli številni klasiki in ikone, kot so Robert E. HowardGeorge R. Martin in Jean Giraud - Moebius, čas pa si bomo vzeli tudi za sovjetske ZF filme v obdobju po oktobrski revoluciji.

Ob predavanjih se obetata tudi okrogli mizi o Peščenem planetu in prevajanju fantastične literature v slovenščino in hrvaščino, v katerih bodo poleg naštetih gostov sodelovali tudi priznan filmski kritik Silvestar Mileta, pisatelj, urednik in festivalski organizator Bojan Ekselenski, filmski kritik Igor Harb, pisatelj, založnik in novinar Andrej Ivanuša in številni drugi.

Ljubitelji filma bodo lahko uživali v filmski adaptaciji Peščenega planeta, ki jo je leta 1984 posnel kultni David Lynch, dokumentarcu Peščeni planet Jodorowskega, ki pripoveduje o tem, kako je projekt Dune režiserja Alejandra Jodorowskega postal »najboljši nikoli posnet film«, hrvaški mladinski ZF uspešnici Moj dedi je padel z Marsa, prvem finskem superherojskem filmu Rendel in sovjetski znanstvenofantastični klasiki Planet viharjev.

Festival bo nudil tudi razstavo filmskih kostumov Tajane Štasnistripovsko delavnicokviz, turnir v igri Naseljenci otoka Catankoncert domačih rock legend Demolition Group in podkast v živo, ki ga bo prispeval O.B.O.D.

V soboto in nedeljo bo na grajskem dvorišču potekala Fantastična tržnica s knjigami, stripi, namiznim igrami, figuricami, ploščami. Nadvse festivalske dogodke razen koncerta bo prost vstop.

Več informacij o programu najdete tukaj.

Predstavljamo plakat! Avtor je eden in edini Ivica Stevanović Presenting the poster by the one and only Ivica Stevanović!

Objavil/a Grossmann Fantasy, SciFi and Comics Festival dne Ponedeljek, 30. september 2019


Več v Kultura in izobraževanje