Tudi Prleki v Ljubljano, da »rešijo Slovenijo«

Iz Ljutomera je krenil avtobus proti Ljubljani, kjer so se Prleki udeležili protesta »Rešimo Slovenijo«

Janče Gartner, petek, 11. oktober 2019 ob 16:04
Protest Rešimo Slovenijo

Protest Rešimo Slovenijo

V četrtek, malo pred dvanajsto, 10.10. je iz avtobusne postaje Ljutomer, krenil proti Ljubljani avtobus s prvimi domoljubnimi Prleki, da se udeleži prireditve na Prešernovem trgu z naslovom: »REŠIMO SLOVENIJO«. Prleki so vstopili še v Ormožu, na Ptuju pa sta poleg udeležencev v avtobus vstopila še novinarka in snemalec A kanala za prispevek za njihovo osrednjo informacijsko oddajo »Svet ob 18.00«.

Novinarko Mojco Hanžič poznamo že iz soočenja ob volitvah za župana Ljutomera. Na poti vse do Slovenske Bistrice sta napravila nekaj intervjujev zgovornih udeležencev in tam ob vstopu še zadnjih udeležencev, zapustila naš avtobus. Vmes je avtobus pobral še udeležence v Zgornjih Jablanah. Do Ljubljane je kadilska, pivska in odtočilna abstinenca zahtevala še kratek postanek na počivališču Lukovica. V oblačni Ljubljani smo izstopili na Kongresnem trgu in se napotili na rezervno prizorišče - na Prešernov trg. Župan, ali kot ga kličejo »šerif«, Jankovič namreč ni dovolil postavitve odra in dogodka na Pogačarjevem trgu pred Ljubljansko stolnico, zato je bil rešilni prostor pred spomenikom Franceta Prešerna brez odra in Frančiškansko cerkvijo, kjer se je ob 16.00 v nabito polni cerkvi pričela maša za Slovenijo. Potem pa se je na trgu ob 17.00 pričel vseljudski protest »REŠIMO SLOVENIJO«.

Pred Prešernom in mikrofonom se je zvrstila vrsta priznanih umetnikov, znanih narodnih avtoritet, vodij civilnih inicijativ in združenj, pa tudi politikov desnega pola. Ker pa je shod očitno srbel »oblast«, je bilo na prizorišču opaziti množico opremljenih policistov, vozil in opažen naj bi bil celo ostrostrelec na strehi pri uri. O vsebini shoda, poudarkih in govorcih ne bom pisal, saj so in bodo za to poskrbeli drugi, vendar pa je potrebno omeniti nastope odličnih: pesnik Tone Kuntner z navdušujočim nagovorom, Oto Pestner z izvedbo domoljubnih pesmi in slovensko himno s prvo kitico vred, ansambel »Pepel in kri« s hiti, mladi Domen Kumer in kantavtor s pesmijo resnice. Shod je minil v kulturni atmosferi, brez provokacij, prizorišče pa je ostalo po shodu čisto in nepoškodovano, kar sicer ni redni pojav ob shodih večine drugih, pa tudi policisti, ki so ocenili prisotnost le 1.500 udeležencev, so ostali brez dela in adrenalinskih akcij. Drugi, tudi sistemski mediji so sicer omenjali številke med 3.000 in 5.000 udeležencev. Čas se je hitro iztekel in zaradi dogovorjenega odhoda, je bilo potrebno predčasno zapustiti prizorišče. A nekateri so na to pozabili ali se celo izgubili, tako je bil odhod iz Ljubljane pol ure kasneje. A točno ob 22.00 smo le prispeli nazaj v Ljutomer, utrujeni a ponosni na svojo udeležbo.

Janče Gartner

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47