Literarno srečanje s člani Slovenskega centra PEN ter z domačimi literarnimi ustvarjalci

Domači literati so z recitiranjem svojih pesmi navdušili in nasmejali občinstvo, predvsem z aforizmi in s pesmimi v prleščini

Prlekija-on.net, sreda, 16. oktober 2019 ob 10:36
Literarno srečanje v Ormožu

Literarno srečanje v Ormožu

V sredo, 9. oktobra 2019, je v Beli dvorani grajske pristave Ormož potekalo literarno srečanje s člani Slovenskega centra PEN ter z literati ormoškega okoliša.

Slovenski center PEN je nastal leta 1926 pod predsedovanjem Otona Župančiča. V času druge svetovne vojne je delovanje centra za nekaj let zamrlo, vendar je njegova ponovna obuditev sledila leta 1962. Njegovo delovanje je imelo pomembno vlogo kot stična točka med vzhodom in zahodom, saj si je prizadeval k ohranjanju slovenskih manjšin v sosednjih državah.

Članstvo v društvu je prostovoljno. Redni člani Slovenskega centra PEN so lahko, ne glede na državljanstvo in kraj stalnega bivališča, slovenski pisatelji, pesniki, pripovedniki, dramatiki, esejisti, kritiki, prevajalci in uredniki ter književni ustvarjalci z drugih področij, ki so si s svojim delom pridobili ugled in priznanje. Novega člana sprejme upravni odbor na predlog dveh društvenih članov, ki ga osebno poznata, sopodpišeta njegovo prijavo in sta poprej prebrala vsaj eno njegovih del.

V okviru Slovenskega centra PEN delujeta tudi odbor pisateljev za mir ter Ženski odbor Slovenskega centra PEN MIRA.

Na pobudo Franca Mikše, ki je otroštvo in mladost preživel v Ormožu, so si člani Slovenskega centra PEN za letošnji literarni izlet izbrali Ormož ter s tem pripomogli k večji prepoznavnosti naših krajev, katere krasijo številne zgodovinske in naravne znamenitosti, kakor tudi gostoljubno prebivalstvo.

Obisk so zaključili z literarnim srečanjem, ki so ga vodile sedanja predsednica Slovenskega centra PEN, pisateljica in esejistka Ifigenija Simonović, predsednica Ženskega odbora Slovenskega centra PEN MIRA Tanja Tuma ter Blanka Erhartič, profesorica slovenskega jezika na Gimnaziji Ormož, avtorica pesniških zbirk in učbenikov za srednje šole. V kulturnem programu so se od domačih ustvarjalcev predstavili Blanka Erhartič, dijakinji Gimnazije Ormož Sandra Kumer in Ana Zemljič, ki je prebrala tudi pesmi Mateja Mertika ter Davorin Bešvir, pisec pesmi in aforizmov. Domači literati so z recitiranjem svojih pesmi navdušili in nasmejali občinstvo, predvsem z aforizmi in s pesmimi v prleščini. Navzoči so prisluhnili še literarnim utrinkom Ifigenije Simonović, Tanje Tuma in Vladimirja Gajška. Literarno druženje je popestrila mlada harfistka Pia Zemljič.

Zahvaljujemo se vsem soorganizatorjem dogodka (Gimnazija Ormož, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Občina Ormož, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, Radio Prlek, Slovenski center PEN, Ustanova dr. Antona Trstenjaka), da smo imeli priložnost srečati, videti, slišati in spoznati avtorje, katerih dela radi prebiramo.

Jana Petek in Marijana Korotaj
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje