Katarinca prisega na naravno

Katarina Utroša iz Lendave je magistra farmacije, ki je svojo linijo naravne kozmetike Katarinca pričela izdelovati pred petimi leti, danes pa jo uporabljajo zadovoljne stranke po vsej Sloveniji

Aleksandra Papež, četrtek, 17. oktober 2019 ob 19:37
Katarinca

Katarinca

Police trgovin in izdelke na njih pogosto krasijo napisi naravno, eko, bio, ipd., vendar pa naravno ni zmeraj naravno. Izdelki se močno razlikujejo po deležu naravnih sestavin in njihovi izvorni »naravnosti«. Katarina Utroša iz Lendave je magistra farmacije, ki je svojo linijo naravne kozmetike Katarinca pričela izdelovati pred petimi leti, danes pa jo uporabljajo zadovoljne stranke po vsej Sloveniji.

»Kožo je potrebno ustrezno negovati večkrat dnevno, zato sem pričela, sploh med nosečnostjo, intenzivno preučevati ponudbo izdelkov na tržišču, ki me je nekako razočarala s številnimi škodljivimi sestavinami.« pove mlada mamica in lastnica blagovne znamke Katarinca. Nepravilna nega kože ima lahko neprijetne posledice za naše zdravje, že od otroštva naprej.

Katarinini hčerki, petletni dvojčici, imata že od rojstva atopijski dermatitis, kar se zdi v zadnjem času pogost pojav pri otrocih in odraslih. »Posplošeno opisano je bolezen kožno vnetje, ki ga spremlja suha, razdražena in srbeča koža, pogosto brez jasnega vzroka.« pove Utroševa, ki ji je opravljen študij farmacije v veliko pomoč pri ustreznem svetovanju in izdelavi izdelkov.

Izdelkov ne izdeluje masovno, saj vsako načrtovanje recepture skrbno preuči, pri tem pa ne pretirava s številom sestavin, ki jih vzgaja sama, delno pa pridobiva na lokalni ravni. Le tako lahko posamezna sestavina doseže svoj namen s svojim koristnim vplivom na zdravje uporabnika. »Žal sta vonj in izgled z marketinškega vidika zelo pomembna, saj potrošniki, kljub rastočemu povpraševanju po naravnem, še zmeraj postavljajo prijeten vonj in izgled pred učinkovitost in zdravje.« poudari Katarina, ki s svojim razvijanjem naravnih izdelkov oživlja tradicionalna znanja uporabe zdravilnih rastlin, ki temeljijo na več tisočletnih izkušnjah naših prednikov in ne koristijo le naši koži, temveč tudi okolju.

Vsi Katarinini izdelki nosijo slovenska imena

Katarini je v veliko veselje veliko povpraševanje po naravnih kremah za obraz. »Koža obraza in rok je dnevno najbolj izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom. Vlažilna krema ji povrne vlago in jo pomiri. Osvežilni hidrolat jo osveži in dodatno pomiri. Maslo za telo pa naredi kožo na rokah in po telesu mehko, svilnato in primerno navlaženo.« Katarinčina naravna krema za obraz iz aloe vere z imenom VERA je njen najbolj prodajani izdelek, ki je namenjen vsem tipom kože, pomaga pa tudi pri težavah z nečisto oz. aknasto kožo. Naravno maslo za telo MILA iz kamilice pa posebej dobro učinkuje za nego suhih in razpokanih rok ter zaščito pred prihajajočim mrazom, saj je prav trenutno obdobje dela po vrtovih in jutranje svežine posebej obremenjujoče za naše roke.

Razpokane ustnice pomirijo in omehčajo naravni balzami - META iz kokosovega in madljevega olja, čebeljega voska, olivnega olja, vitamina E in eteričnega olja limete; balzam TINA in z letošnjim letom še balzam ROSE, ki je del nove linije izdelkov iz vrtnice.

Vsi Katarinini izdelki nosijo slovenska imena - od naravnega masažnega olja iz bio hladno stiskanih rastlinskih olj MAJA, do naravnega deodoranta DEA in pomarančnega pilinga ANČA, kar sovpada z uporabo slovenskih, domačih sestavin.

»Življenja brez Katarince si ne znam predstavljati. Včasih se šalim, da je moj tretji otrok, saj je rast podjetja precej podobna vzgoji otrok. Ne postavljam si dolgoročnih ciljev, raje si na tedenski in mesečni ravni postavljam nove izzive ter skušam dnevno ugoditi strankam, vse to pa delati s srcem in kreativno. Moja družina mi že ves čas neumorno stoji ob strani, zame pa je nagrada in največji dosežek vsako naročilo in odzivi zadovoljnih strank

Foto: osebni arhiv



Več v Gospodarstvo