Zvedavo naokrog v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci

Izkoristili so jesenski čas, se povezali z lokalnimi proizvajalci ter se z otroki dveh oddelkov odpravili na trgatev in na ogled kmetije

Prlekija-on.net, petek, 18. oktober 2019 ob 20:01
Zvedavo naokrog

Zvedavo naokrog

Z otroki iz enote Črešnjevci v okviru projekta Turizem in vrtec spoznavamo in raziskujemo okolje v katerem živimo. Izkoristili smo jesenski čas, se povezali z lokalnimi proizvajalci ter se z otroki dveh oddelkov odpravili na trgatev in na ogled kmetije. Na trgatev nas je povabil g. Aleš Slana-vina Tempus, ki se ukvarja s pridelavo vina. Otroci so imeli priložnost videti pot grozdja od trte do preše. Sodelovali so torej pri trgatvi, kjer so grozdje trgali v svoje kanglice in pute, ga presipali v zaboje, katere je nato lastnik odpeljal na prešo. Tam smo lahko videli kako grozdne jagode očistijo s pecjalnikom in kako s prešo iztisnejo grozdni sok. Kot veleva tradicija, so nas pogostili s sirovimi pogačami, ki na pravi trgatvi ne smejo manjkati. V zahvalo so nam po predelavi grozdnega soka v vrtec dostavili še stekleničen grozdni sok.

Kot že omenjeno smo se odpravili tudi na ogled kmetije, ki jo vodi mlada prevzemnica kmetije, ga. Jerneja Jančar. Na kmetiji so nas lepo sprejeli in nam pokazali kako skrbijo za čebele, otroci so lahko pobožali kokoško, ogledali smo si hlev krav in prašičev ter najbolj zanimivo, lahko so prijeli in pobožali mladega prašička. Na dvorišču je stal tudi veliki traktor, na katerega so lahko otroci splezali in se vanj vseli. Bilo je res zanimivo. Kmetija gospe Jerneje je znana po bučnem olju. V tem je tudi razlog bogato obložene mize s praženimi bučnimi semeni; kruhom, ki so ga otroci lahko pomakali v bučno olje in ajdovimi palačinkami, ki smo jih nadevali z medom ali domačo marmelado. V spomin na obisk kmetije smo dobili kozarček cvetličnega medu z bučnimi semeni in lešniki.

Ksenja Karlo, vzgojiteljica predšolskih otrok, pomočnica vzgojiteljice



Več v Najmlajši