Kako smo ustanovili društvo in kaj pomeni beseda »sraka« v ruščini?

Na splošno beseda moški v ruščini pomeni mušice, vinske ali kake drugačne, upokojenec v ruskem jeziku je že mrtvec, lepa beseda roža v ruščini se uporablja za grdo faco...

Svetlana Oletič, nedelja, 20. oktober 2019 ob 08:521
Vas zanima mogoče, koliko krat sem ga popravljala in nesla spet na občino?.. Šestkrat, če se ne motim.

Vas zanima mogoče, koliko krat sem ga popravljala in nesla spet na občino?.. Šestkrat, če se ne motim.

Nekje sem prebrala, da človek živi samo v mislih in njemu je edino pomembno, da zadovoljuje svoje potrebe. Po hierarhiji potreb po Maslowu moramo na začetku zadovoljiti svoje fiziološke potrebe (potrebe po hrani, vodi, kisiku, počitku, spolnosti, gibanju), šele potem sledijo potrebe po varnosti, po pripadanju in ljubezni, po ugledu, spoštovanju in po uresničitvi potencialov. Skozi tako imenovani facebook ljudje dejansko uresničujejo nekatere od svojih potreb: na ta način izražajo naklonjenost, postanejo deležni pozornosti, spoštovanja, pomembnosti, slave...Glede na to naš prijatelj facebook ni tako slaba ideja, ker pomaga ljudem »zaživeti« njihove misli in zadovoljiti njihove potrebe.

Ustanovitev društva

Ravno potreba po pripadanju je vodila k temu, da smo razvili idejo o ustanovitvi našega društva. Avgusta smo bili na predstavitvi vseh društev Občine Ljutomer in je moja kolegica rekla, da bomo naslednje leto organizirali rusko-slovensko društvo s svojo stojnico. Rečeno - storjeno. Čez par dni sva že bili na občini in so nama vse razložili. Dovolj so samo tri fizične osebe, da ustanovijo društvo in znesek 31 evrov 60 centov. Seveda ne gre brez imena in birokracije.

Razmišljali smo, kaj naj bi dali na prvo mesto: rusko - ukrajinsko, ali obratno: ukrajinsko - rusko društvo. Mogoče nekateri veste, da ti dve državi še vedno nista rešili nesporazumov in na vzhodnem delu Ukrajine je še zmeraj vojno območje. Ker pa mislimo povabiti k sodelovanje nekaj Belorusov, ki živijo v Sloveniji, smo se odločili, da bomo ustanovili društvo za širitev slovanske kulture s skrajšanim imenom Slovani. Sama sem se odločila, da bom tajnica društva, ker sem vedela, da nihče drug tega ne bo naredil. Poiskala sem informacijo na internetu, povprašala sem na Upravni enoti...Napisala sem statut društva z 29 členi ter zapisnik.

Vas zanima mogoče, koliko krat sem ga popravljala in nesla spet na občino?.. Šestkrat, če se ne motim. Pa ne zaradi slovničnih napak. Sanjalo se mi ni, da to potegne s seboj toliko papirologije in birokracije. Imamo vse: nadzorni odbor, upravni odbor, disciplinsko komisijo, ampak vedno je nam nekaj manjkalo in nekaj sem morala popraviti. Ampak mi se ne damo.

Slovani

Poigravanje z besedami ali besedni kolapsi

Na začetku smo si želeli poimenovati društvo Družina, ker smo ugotovili, da ta beseda v treh jezikih ima svoj pomen: v ukrajinskem jeziku pomeni ženo, v ruskem vojsko, v slovenščini pa najbrž veste sami. Malo smo se poigravali z besedami in se spominjali, kakšne kolapse smo doživeli na začetku, ko smo prišli v Slovenijo...Zanimivo, kako imajo besede v ruščini in slovenščini različen pomen, čeprav se izgovarjajo čisto enako: beseda hiter v ruščini pomeni zvit, če kdo reče pozor, pozor - bo v ruščini to sram, sram... Še bolj smešno se sliši beseda ponos, ker v ruščini pomeni drisko, in če kdo reče »U menja ponos, ja ne mogu v školu« - pomeni, da ima on drisko, ne pa ponosa...Beseda sraka v ruščini pomeni rit, in to dobesedno, samo v vulgarnem pomenu. »Kakaja sraka!« pomeni nekaj takšnega »Uh, kakšna ritka!« Beseda domovina v ruskem jeziku pomeni grob, ko v Rusiji rečejo »Pojdi v pogreb!« to pomeni, da idi v klet, ker prevod besede klet je pogreb. Beseda psica izraža v ruskem jeziku žensko neprimernega vedenja, če Slovenci pravijo »zamudila« bi vsaki Rus pomislil na moškega, ki se ravno ne more pohvaliti s svojim karakterjem... Na splošno beseda moški v ruščini pomeni mušice, vinske ali kake drugačne, upokojenec v ruskem jeziku je že mrtvec, lepa beseda roža v ruščini se uporablja za grdo faco. Če v Rusiji povedo »Kakaja roža!« to nikakor ne pomeni, da se kdo navdušuje nad lepo rožo, ampak da pravi: »Ta ima pa grdo faco«. Beseda padalec v ruščini ima skupni koren z besedo, s katero poimenujejo mrtvo žival. Obstaja še več takšnih besed, ki so nam na začetku povzročale smeh in solze obenem...Moja prijateljica je celo naredila mali slovarček takšnih besed...

Državljanska vojna v Ukrajini

Malo bom poskušala razložiti situacijo na vzhodu Ukrajine in zakaj se že leta Rusija in Ukrajina ne moreta dogovoriti glede tega območja. Državljanska vojna v Ukrajini se je začela leta 2014 z razglasitvijo Ljudske republike Doneck in Ljudske republike Lugansk ter poteka v različnih stopnjah intenzivnosti oboroženega boja še do danes. Prav ste prebrali. Do danes. Čeprav so trenutno oboroženi spopadi zamrznjeni, pa vzroki za njen izbruh še niso odpravljeni. Napetosti med Ukrajinci na zahodu in rusko manjšino na vzhodu so se manifestirali že ob krimski krizi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ter v oranžni revoluciji ob prehodu v novo tisočletje. Separatisti na vzhodu, ki si vse od osamosvojitve Ukrajine niso želeli priznati ukrajinskega jezika za svoj prvi jezik, prizadevajo si za večjo avtonomijo, so v protestih na Trgu neodvisnosti v Kijevu in v odstavitvi predsednika države Viktorja Janukoviča videli državni udar. K razglasitvi samostojnosti jih je spodbudila ruska priključitev Krima in odpoved varnostnih zagotovil, ki jih je Ukrajina pridobila od mednarodne skupnosti in Rusije. Čeprav večina mednarodne skupnosti ne priznava ruske priključitve Krima, Ukrajina ni zmožna izvrševati svoje oblasti ne da bi s tem tvegala ponovne zaostritve z Rusijo.

V spopadih na vzhodu Ukrajine je v teh letih bilo ubitih več kot 14 tisoč Ukrajincev, ne vemo koliko jih je na drugi strani, ker tam nihče ne vodi statistike. Luganskaja in Doneckaja narodni republiki (tako se imenujeta v svojem jeziku) sta bivši oblasti Ukrajine, ki sta bile med najbolj industrijsko razvitimi v Sovjetski zvezi. Sedaj v teh regijah živijo večinoma upokojenci, ker se je mlajša populacija zaradi nevzdržnih razmer preselila drugam.

To je glavna točka spotike med Rusijo in Ukrajino. Dokler se bodo v Ukrajini odvijali spopadi, ta država ne bo dobila zelene luči za vstop v tako zaželeno Evropsko Unijo. Dejansko so spopadi umetno izzvani z obeh strani. Nihče ne ve več, kaj je prav in kaj je narobe, in kdo je pravzaprav kriv. Marsikateri na račun tako imenovane vojne mastno služijo. Vojna pokopališča v Ukrajinskih mestih pa kar rastejo. 

Bitka se nadaljuje...Društvo bo!

Zaradi nezmožnosti teh dveh držav, da bi rešili svoje probleme, jim pri tem pomagajo tuji strokovnjaki. V začetku tega meseca so dosegli dogovor o ureditvi posebnega statusa za konfliktna območja predstavniki ukrajinske vlade in proruskih separatistov. Ampak...8.10. 2019 se je v ukrajinski prestolnici Kijev zbralo kakšnih 10.000 ljudi na protestih proti načrtu o podelitvi posebnega statusa regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine. Tako, da se bitka še nadaljuje...

Sploh mi ni jasno, kako tako cvetoče mesto, kjer sem živela nekoč, zdaj imenujejo separatistično območje s teroristi. Poleg štirih univerz so se še v mestu nahajale ogromne tovarne, ki so proizvajale izdelke za celo državo, šport je kotiral zelo visoko, ker je v Lugansku bila ženska odbojkarska ekipa med štirimi najboljšimi v 250 milijonski Sovjetski Zvezi. 

Zato bomo imeli naše društvo, da dokažemo sami sebi in celemu svetu, da se lahko sporazumevamo brez streljanja in oboroženih napadov, da smo ravno takšni ljudje, kot vsi ostali...Imeli bomo društvo ljudi, ki se ne obremenjujejo s problemi med državami in ki se veselijo na skupnih prireditvah, poslušajo in pojejo ruske ter ukrajinske pesmi, se smejejo in zabavajo. O politiki imamo vsak svoje mnenje, ampak to ne prinaša razdora med nami. Rusi spoštujemo Ukrajince in tako naprej, zase sem že pisala, da sploh ne vem, kdo sem po narodnosti, ali Rusinja ali Ukrajinka... Obtičala sem nekje vmes oziroma sem po petindvajset letih življenja v Sloveniji postala prava Slovenka. Vsi pa smo Slovani, ker imamo iste korenine in iste prednike.

Slovani

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47