Minister obiskal »Prekmurje« na desnem bregu Mure...

Na ministrovi uradni Facebook strani je bilo namreč zapisano, da je dan preživel v Prekmurju, a reke Mure ni niti prestopil. Obiskal je kraje Križevci pri Ljutomeru, Bučečovci, Banovci in Ormož. Torej Prlekijo.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. oktober 2019 ob 18:466
Prlekija

Prlekija

Izmed številnih primerov v zadnjih letih, ki jih lahko zasledimo v medijih, družbenih omrežjih in nasploh na spletu, kjer posamezniki obiščejo Prlekijo, navajajo pa, da gre za Prekmurje, je "vredno" izpostaviti enega izmed zadnjih teh primerov.

Na uradni Facebook strani ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška, je bilo namreč zapisano, da je dan preživel v Prekmurju, a reke Mure ni niti prestopil. Kot je razbrati iz zapisa, se je srečal z županom Občine Križevci, obiskal je podjetje Vald d.o.o. v Bučečovcih, Oljarno Kmetijske zadruge Ljutomer, Terme Banovci in Center ponovne uporabe Ormož. V zapisu je pohvalil delo tukajšnjih ljudi, zapis pa zaključil z "Le tako naprej, Prekmurci!". Obstaja sicer velika verjetnost, da zapisa ni pisal minister sam, saj objave ponavadi objavljajo drugi uslužbenci, ki skrbijo za družbena omrežja, a vseeno na tej državni ravni bode v oči nepoznavanje geografije, na kar tudi mi opozarjamo že več let, saj Prlekijo vztrajno "tlačijo" v Prekmurje, tudi ob zadnjih predlogih za pokrajine, ko je zadeva spet precej aktualna.

Minister FB
Zapis na FB strani ministra

Zapis je sicer pozneje bil popravljen in so besede Prekmurje, Prekmurci... bile zamenjane s Pomurje in Pomurci. Kar pa je spet napačno, saj je minister obiskal tudi Ormož... O teh primerih smo avgusta pisali tudi v članku Kje so meje Prlekije?, kjer smo med drugim izpostavili primer, ko Prleki enostavno postanemo Pomurci in Prekmurci: »Dandanes se Prlekijo pogosto uvršča v Pomurje, ki se opisuje kot "pokrajina na severovzhodu Slovenije ob reki Muri, ki združuje Prekmurje in Prlekijo". To sicer drži le delno, saj celoten desni breg Mure ni Prlekija, Prlekija pa je tudi ormoški del, ki pa spada v Podravje. Tako tudi Prleke predvsem v prekmurskih medijih v zadnjih letih vedno nazivajo s Pomurci. Tudi Prleki iz Ormoža večkrat postanejo kar Pomurci, saj velja splošno prepričanje, da so Prleki in Prekmurci pač Pomurci. V ostalih medijih iz drugih koncev Slovenije pa smo Prleki kot po pravilu preimenovani v Prekmurce, naše kraje pa pripišejo Prekmurju. To je tudi eden izmed razlogov za nastanek tega portala pred skoraj 15 leti.« Zapis bi se torej enostavno lahko glasil, da je minister bil v Prlekiji pri Prlekih in bi bil povsem pravilen, a se nas v zadnjih letih vedno naziva s Pomurci, kar je povrhu vsega še napačno... Pozneje smo sicer izvedeli, da minister sploh ni bil v Ormožu, kot je zapisano, pač pa v Centru ponovne uporabe v Ključarovcih.

Ob tem se vedno pokaže problem Pomurja in Prekmurja, saj razen tukajšnjih prebivalcev, noben praktično ne vidi razlike in je to za večino pač Prekmurje... To bo seveda še bolj prišlo do izraza, če bomo resnično dobili pokrajino Pomurje, takrat bo Prlekija verjetno izginila iz zemljevidov. Zato tudi mi že več let zagovarjamo, da smo Prleki pač Prleki, Prlekija pa je Prlekija!



Več v Gospodarstvo