V Logarovcih slovesno svojemu namenu predali nov most

Svojemu namenu so predali nov, rekonstruiran most na potoku Stara Globetka, ki so ga rekonstruirali od sredine letošnjega poletja, saj je stari bil dotrajan

Prlekija-on.net, nedelja, 3. november 2019 ob 13:45
Odprtje prenovljenega mostu v Logarovcih

Odprtje prenovljenega mostu v Logarovcih

V nedeljo, 3. novembra, so v Logarovcih svojemu namenu predali nov, rekonstruiran most na potoku Stara Globetka, ki so ga rekonstruirali od sredine letošnjega poletja, saj je stari bil dotrajan. Ob tem so se zbrali številni vaščani in občani križevske občine ter prenovljeni most tudi uradno odprli. Prireditev so pripravili Občina Križevci, Vaški odbor Logarovci in PGD Logarovci ob pomoči številnih posameznikov, lokalnih podjetij in kmetij.

Vse zbrane je najprej nagovoril predsednik Vaškega odbora Logarovci, Jožef Babič, ki se je zahvalil vsem zaslužnim, da imajo danes nov most ter v svojem govoru povedal nekaj o zgodovini tega mostu. Ob tem je omenil pričevanje prednikov, ko je leta 1945 kraj zapuščala nemška vojska, so dali ukaz, da most porušijo. Domačinke pa so nato te minerje počastile s kmečkimi dobrotami in lepimi besedami, tako da so jim razstrelili le del mostu, del pa je še dalje služil svojemu namenu.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, ki je med drugim povedal, da je star most bil nevaren, preozek in nepregleden, zato ga je bilo potrebno podreti in zgraditi novega. Omenil je tudi, da bodo vaščani tam kmalu dobili kolesarsko stezo od regionalne ceste do Gajševcev. Kot je povedal, je znesek za rekonstrukcijo znašal 120 tisoč evrov, od tega so pridobili 60 tisoč evrov nepovratnih sredstev od države preko Zakona o financiranju občin, ostalo pa je financirala Občina. Omenil je še, da je od treh mostov, ki jih imajo v občini namen preurediti, ta bil v najslabšem stanju in najbolj nevaren, drugo leto pa bodo uredili most v Iljaševcih.

Most je blagoslovil domači župnik Štefan Vinkovič, trak pa so slavnostno prerezali in predali svojemu namenu, župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, predsednik Vaškega odbora Logarovci, Jožef Babič, prvi župan Občine Križevci, domačin Feliks Mavrič in najstarejši vaščan Logarovcev Slavko Šalamun. Po prerezu traku so vsi skupaj nazdravili novi pridobitvi, čez most so se prvi zapeljali oldtimerji iz Stare Gore, za kulturni program pa je na prireditvi poskrbel Žan Bogdan z igranjem na frajtonarico. Po uradni predaji mostu je sledila pogostitev za vse navzoče v Vaško gasilskem domu Logarovci.

Nov most širok preko deset metrov z nastavki za kolesarsko stezo

Pogodba za prenovo mostu je bila podpisana 10. junija, projekt pa je zajemal rekonstrukcijo obstoječega mostu na lokalni cesti v Logarovcih, na potoku Stara Globetka, ki je bil dotrajan. Obstoječi most je imel več razpok, robni venci so bili polomljeni, sam most pa je bil tudi preozek. Širina novega mostu je 6 metrov voznega pasu, enostranski robni venec širine 75 cm, ter dvosmerna kolesarska steza širine 2,5 m. Skupna širina mostu z ostalimi elementi znaša 10,30 m. Svetla odprtina mostu znaša 2,1 m x 8,0 m. Most je v celoti armirano betonska konstrukcija.

Gradbena dela je izvajalo podjetje Hermes d.o.o. iz Dornave, znesek pogodbenih del je znašal 119.229,60 EUR z DDV. Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje ZEU d.o.o. iz Murske Sobote, nadzor nad gradnjo pa je izvajal Inženiring Štefan Rajnar s.p. iz Murske Sobote.



Več v Gospodarstvo