Pri Sv. Juriju ob Ščavnici blagoslovili vino

»Mošta ni treba krstiti, blagosloviti je potrebno vino«, pravi župnik Boštjan Ošlaj

Branko Košti, ponedeljek, 11. november 2019 ob 14:50
Martinovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Martinovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Turistično Društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je na ploščadi pred KUS četrto leto zapored pripravilo Martinovanje. K sodelovanju na prireditvi, za katero želijo, da bi postala tradicionalna, so povabili številna društva in posameznike s področja občine in jim tako ponudili brezplačno promocijo njihove dejavnosti oziroma predstavitev njihovih pridelkov in izdelkov na stojnicah.

Obiskovalci so se lahko posladkali s čebeljimi pridelki in izdelki čebelarjev, kvasenicami, postržjačami, kruhom z zaseko, klobaso in lükom, langašem ter tudi pečenim kostanjem. Vse to so na svojih stojnicah ponujali TD Sv. Jurij, Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici in Društvo podeželske mladine Sv. Jurij. Vse to je spremljala bogata ponudba mošta in vina, pri kateri so se že naštetim, pridružili še Turistična kmetija Pivičan in sovjaški vinogradniki.

Pred osrednjim dejanjem, blagoslovom vina, je zbrane v imenu organizatorja pozdravil predsednik TD Sv. Jurij Janez Mir in izrazil željo, da Martinovanje postane tradicionalno, s še številnejšo udeležbo sodelujočih društev in turističnih ponudnikov, ter seveda tudi obiskovalcev. Vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina X – Daniella Kosi, sicer občanka občine Sv. Jurij, je zbranim zaželela prijetno praznovanje praznika sv. Martina, župan Anton Slana pa je vinogradnikom in vinarjem čestital za odlična pridelana in donegovana vina ter izrazil upanje, da bo njihov trud v bodoče ovrednoten tudi skozi višje cene grozdja in vina na tržišču.

Blagoslov vina je opravil farni župnik Boštjan Ošlaj. Martinovanje pri Sv. Juriju se namreč od številnih prireditev, ki v teh dneh potekajo vsenaokrog, razlikuje po tem, da se mošta ne krsti, ampak se blagoslovi vino. In da obred blagoslova, namesto »ljubiteljskega« duhovnika, kateri obred največkrat spremenijo v komedijo, v kateri se duhovnike velikokrat tudi smeši, posvečen duhovnik na dostojen in spoštljiv način, nečisto in grešno vino z blagoslovom spremeni v pravo vino.

Za še boljše vzdušje so s petjem napitnic in ljudskih pesmi skrbeli ljudski pevci Fantje okoliških vasi Gomile.



Več v Družabno