Prleški bioenergetik omogočil nadaljevanje športne kariere enemu najuspešnejših lokostrelcev na svetu

Sprejem za svetovnega prvaka in nosilca treh olimpijskih medalj v lokostrelstvu Bradyja Ellisona in njegovo slovensko ženo, prav tako svetovno in evropsko prvakinjo v lokostrelstvu Tojo Černe Ellison

Branko Košti, torek, 24. december 2019 ob 12:25
Sprejem za svetovnega prvaka pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Sprejem za svetovnega prvaka pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Mag. Stanislav Filipič in župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, sta v ponedeljek, 23. decembra, pripravila sprejem za svetovnega prvaka in nosilca treh olimpijskih medalj v lokostrelstvu Bradyja Ellisona in njegovo slovensko ženo, prav tako svetovno in evropsko prvakinjo v lokostrelstvu Tojo Černe Ellison.

Lokostrelska pot je združila tudi življenjski poti obeh vrhunskih športnikov. Življenje sta si uredila v Arizoni v ZDA, čeprav pravita, da je njun dom vsepovsod, najpogosteje pa na letalih in letališčih. Na krilih njune ljubezni in seveda trdega dela, ki ga zahteva vrhunski šport, sta nizala vrhunske rezultate v svetovni konkurenci, Brady z ukrivljenim lokom, Toja s sestavljenim lokom, s katerim pa žal še ne more tekmovati na olimpijskih igrah, a trdno računa, da bo sestavljeni lok v programu OI, če ne že leta 2024, pa zagotovo 2028.

Njuno življenjsko in športno idilo pa je presekala bolezen, ki je močno ogrozila Bradyjevo športno kariero. Bilo je celo tako hudo, da sta že razmišljala o tem, s čim se bo Brady preživljal, ko ne bo mogel več prožiti loka. Prognoze številnih zdravnikov niso bile obetavne in pot v iskanju zdravja je športno družino pripeljala v majhno prleško vasico Precetince, do znanega bioenergetika Stanislava Filipiča. Nič jima ni obljubil, razen tega, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, največ pa bo odvisno od sodelovanja zdravljenca. Je pa bilo že ob prvem stiku med njimi veliko pozitivne energije in medsebojnega zaupanja, kar je v veliki meri prispevalo k pozitivnim učinkom terapije. Med njimi so se stkale tudi pristne prijateljske, celo družinske vezi, Brady in Toja pravita, da sta v Prlekiji dobila še eno družino. Njihovo sodelovanje še vedno traja, predvsem s terapijami na daljavo, Brady je spet v odlični formi in sredi priprav na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, kjer spet cilja na eno izmed medalj, seveda kot vsak vrhunski športnik potiho upa na zlato.

Preberite tudi: Ena najboljših lokostrelk na svetu sodeluje s prleškim zdravilcem in bioenergetikom iz Precetincev

Vedno, ko prideta v Slovenijo, vsaj en dan namenita obisku Prlekije in družine Filipičevih. Tudi letošnji prednovoletni čas ni nič drugače, s tem, da je Stanko Filipič, v sodelovanju z županom Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Antonom Slano, za športnika in športnico svetovnega formata, pripravil dogodek, kateri bo ostal v nepozabnem spominu športnikoma in vsem prisotnim. V Kocbekovi dvorani KUS se je odvila posebna tiskovna konferenca, na kateri sta Brady in Toja predstavila svojo skupno življenjsko in športno pot in predvsem sodelovanje z bioenergetikom Stankom Filipičem, ki jima je omogočilo uspešno nadaljevanje njunih športnih poti. Poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program, v katerem so plesalke plesne skupine Katja dance company iz Ljubljane, odplesale nekaj plesov iz predstave Življenje je vrednota, nekaj prleških pa so zaigrali in zapeli domačini Bos.si.

Z velikim zanimanjem smo si obiskovalci ogledali streljanje z lokom na šolskem igrišču, saj smo lahko videli na delu dva izmed trenutno najuspešnejših lokostrelcev na svetu in od njiju izvedeli številne podrobnosti o tej, pri nas dokaj nepoznani športni disciplini.



Več v Kultura in izobraževanje