Gajševsko jezero in ribniki na Podgradju pod ledom

Gajševsko jezero in ribniki na Podgradju so zamrznili, zamrznjena je tudi površina Ščavnice ob pritoku v jezero

Prlekija-on.net, sobota, 11. januar 2020 ob 16:19
Zamrznjeno Gajševsko jezero

Zamrznjeno Gajševsko jezero

Tudi to zimo, kot že nekaj prejšnjih, snega pravzaprav ni, je pa v zadnjih dneh mrzlo in suho. Temperature so več dni zaporedoma ponoči bile pod ničlo, tudi do -10 stopinj C, tako da je ob tem mrzlem ozračju zamrznil marsikateri ribnik, jezero oz. stoječa voda. Tako je v teh dneh zamrznjeno Gajševsko jezero in tudi pritok reke Ščavnice.

Gajševsko jezero je na površini skoraj v celoti zamrznjeno, na sredi jezera pa lahko opazimo več sto račk, ki se stiskajo na zamrznjeni površini. Zamrznjeni so tudi ribniki na Podgradju, kjer pa kraljuje labodji par. Več pa v videu in v galeriji.

Led pa zaenkrat ni dovolj debel, da bi tam lahko drsali, zato tega nikar ne počnite, saj je lahko zelo nevarno. Za te aktivnosti bo potrebno še nekoliko počakati, če ne bo v naslednjih dneh topleje.

Vremenoslovci sicer za nedeljo napovedujejo, da bo v jugovzhodni in deloma osrednji Sloveniji sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo zjasnilo. Drugod bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, najvišje dnevne pa od 2 do 7 °C.

V ponedeljek bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. V torek bo povečini sončno. Pihal bo jugozahodni veter.



Več v Narava