Te dni je na prleškem smučišču zelo živahno

Na smučišču Globoki klanec jih letos ni ustavila zelena zima, temperature so toliko zimske, da so lahko umetno zasnežili del proge

Prlekija-on.net, sreda, 15. januar 2020 ob 14:10
Smučišče Globoki klanec, foto: Ivan Trunk

Smučišče Globoki klanec, foto: Ivan Trunk

V Hranjigovcih v občini Sv. Tomaž, deluje edino smučišče v širši regiji, smučišče Globoki klanec, s katerim upravlja Smučarski klub Sveti Tomaž in ki ga vodi Ivan Grašič. Leta 2017 so na smučišču uspeli dokončno zgraditi celoten sistem umetnega zasneževanja, kar v teh dneh pride zelo prav. To zimo namreč (spet) ni snega, so pa vsaj temperature toliko zimske, da so snežne tope lahko zagnali in pripravili smučišče. Zaenkrat sicer obratuje le spodnji del smučišča, če bodo pogoji ugodni pa bodo zasnežili tudi zgornji del. To naj bi uredili v začetku naslednjega tedna, ko naj bi bile temperature ugodne. Vode za zasneževanje imajo več kot dovolj, zaradi deževne jeseni.

Nočna smuka med 17. in 21. uro

Za celotno zasnežitev smučišča bi bilo sicer potrebno narediti okoli 5.000 m3 snega, da bi celotno smučišče zasnežili z okoli 40 cm debelo snežno odejo. V minulih dneh so intenzivno zasneževali progo, nekaj dni pa je na smučišču že zelo živahno. Smučišče med tednom obratuje med 17. in 21. uro, med vikendi tudi od 9. do 13. ure. Zasnežili so tudi sankaško progo, tako da je možno tudi sankanje, kar z veseljem izkoristijo številni otroci. V dolini je urejeno parkirišče, ki je pred kratkim bilo asfaltirano.

Smučišče Globoki klanec podnevi
Smučišče Globoki klanec podnevi

Smučišče je osvetljeno, ob njej obratuje vlečnica, ki je dolga 550 metrov in ima 40 dvojnih sider, kapaciteta vlečnice pa je 800 smučarjev na uro. Za urejanje proge uporabljajo tudi teptalnik. Trenutno ob tednih beležijo okoli 100 smučarjev na nočni smuki, ob koncih tedna pa jih pride smučat tudi preko 200. Cena smučarske karte za odrasle je 8 evrov, za otroke pa 5 evrov.

Smučišče smo v teh dneh tako podnevi kot ponoči obiskali tudi mi, kar si lahko ogledate v galeriji.



Več v Šport