Preminuli v prometni nesreči za seboj pustili mladoletna otroka

Takih v severovzhodni Sloveniji ni malo, ki se dnevno vozijo na delo preko meje in ki delajo v nočnih izmenah ter se nato po celonočnem delu, utrujeni in nenaspani, vračajo nazaj domov

Prlekija-on.net, četrtek, 16. januar 2020 ob 15:261
Na kraju prometne nesreče, foto: BFV Feldbach

Na kraju prometne nesreče, foto: BFV Feldbach

Kot smo že poročali, sta v tragični prometni nesreči, ki se je zgodila v torek zjutraj le nekaj kilometrov od naše meje na cesti med krajema Bad Gleichenberg in Merkendorf, umrli 43- in 46-letni ženski iz Prekmurja. Pokojni sta bili zaposleni v avstrijskem podjetju, v torek zjutraj pa sta se še skupaj z 32-letnico in 23-letnikom, ki je vozil, vračali z nočne izmene. In takih v severovzhodni Sloveniji ni malo, ki se dnevno vozijo na delo preko meje in ki delajo v nočnih izmenah ter se nato po celonočnem delu, utrujeni in nenaspani, vračajo nazaj domov. Tokrat se je za dve sodelavki iz tovarne usnja Wollsdorf, 46-letno M.R. iz Sodišincev in 42-letno A.K. iz Zenkovcev, pot žal tragično končala.

Ob tem je poškodbe utrpela tudi 32-letnica iz Murske Sobote, ki bo po zadnjih podatkih, če ne bo kakšnih zapletov, kmalu lahko zapustila bolnišnico. Tudi 23-letni voznik iz Rankovcev naj bi kmalu bil doma. Žal sta preutrujenost in zaspanost očitno botrovala k temu, da je takrat nenadoma zavil na nasprotni vozni pas, kjer je prišlo do čelnega trčenja in tragedije. Huje naj bi po poročanju avstrijskih medijev bil poškodovan 39-letni Avstrijec, ki je bil v drugem udeleženem vozilu, saj naj bi njegovo življenje še vedno bilo ogroženo.

Mami samohranilki za seboj pustili mladoletna otroka

Po naših neuradnih podatkih naj bi obe nesrečni ženski, ki sta umrli, bili mami samohranilki s po enim šoloobveznim otrokom, A.K. z dvanajstletnim in M.R. z osemletnim. Brat pokojne A.K. je ob tem povedal, da je njegov nečak star 12 let in še obiskuje osnovno šolo, po tragediji pa se je fant začasno preselil k očetu, da ne bi ostal sam v hiši. "Posebej hudo je bilo, ko so nas v torek zjutraj obvestili o tragediji. Žal še sedaj ne moremo dojeti, da se je takšna nesreča zgodila", je povedal brat, ki je dodal, da je njegova sestra bila že kakšnih devet let zaposlena v omenjeni avstrijski tovarni. Vsi so jo cenili in spoštovali, saj je vedno bila dobre volje in pripravljena pomagati če je pomoč komu bila potrebna.

V avtomobilu, s katerim so se nesrečni Prekmurci peljali v Avstrijo, v nočno izmeno, pa bi morala biti še ena njihova sodelavka iz okolice Murske Sobote. V omenjeni avstrijski tovarni usnja je zaposlena že več kot pet let in prav tokrat je zaradi bolniškega staleža ostala doma ter se s tem izognila tej tragični nesreči. Ob tem dogodku je šokirana in brez besed, saj ne more dojeti, da se je kaj takega pripetilo njenim kolegicam in mlademu sodelavcu. Po eni strani je zelo žalostna, da se je tragedija pripetila, po drugi pa hvaležna, da se je tej tragediji izognila.

»Kdaj boste omogočili mladim, da se zaposlijo v Prekmurju?«

Tragična nesreča odmeva tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije (SDMS), ob tem se je oglasil Mario Fekonja, predsednik sindikata, ki med drugim trdi, da delavci, zaposleni v tujini, rešujejo Vlado Republike Slovenije in njen proračun, žal pa ti dve umrli delavki-migrantki več ne bosta mogli reševati niti eksistence svojih družin.

Mario Fekonja, predsednik SDMS, je ob tem zapisal: "Spoštovana Vlada Republike Slovenije. Zanima me, kdaj boste Prekmurje spet priključili Sloveniji? Kdaj boste za razvoj Prekmurja poskrbeli enako, kot za ostale regije? Kdaj boste omogočili mladim, da se zaposlijo v Prekmurju? V torek je na avstrijskem ozemlju ugasnilo življenje dveh premladih oseb, na poti iz, več kot 100 kilometrov oddaljenega delovnega mesta. Vračali so se iz nočne izmene. Delavci, zaposleni v tujini rešujejo vas in vaš proračun, žal pa ti dve osebi več ne bosta mogli reševati niti eksistence svojih družin. Preveč Prekmurcev je v tujini izgubilo življenja zaradi poti na ali iz dela. Potrebno bo premisliti. Ne samo, da se ljudje izseljujejo, v tujini se življenje nekaterih, prehitro, žal tudi konča...

Z vsem spoštovanjem do svojcev, prijateljev in znancev... iskreno sožalje!"



Več v Črna kronika