Aleksandra Pivec nova predsednica stranke DeSUS

Karl Erjavec je ob tem pojasnil, da ostaja član stranke, bo pa odstopil z mesta obrambnega ministra

Prlekija-on.net, sobota, 18. januar 2020 ob 22:01
Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec

V soboto, 18. januarja, je v Ljubljani potekal statutarno-volilni kongres stranke DeSUS, ki je pritegnil veliko medijsko pozornost. Delegati so na kongresu med drugim odločali, ali je po 15 letih vodenja pod taktirko Karla Erjavca čas za nov obraz na čelu stranke upokojencev. Za predsednika so se potegovali trije kandidati, pozornost pa je bila uprta v boj med aktualnim predsednikom Karlom Erjavcem in izzivalko, ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec. Za predsednika je kandidiral tudi pravnik in jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar, ki pa se pred kongresom ni toliko javno pojavljal, kot njegova sokandidata.

Podporo je na kongresu nato dobila Aleksandra Pivec, ki tako prevzema predsedovanje stranki, Erjavec pa je ob tem povedal, da ni dobil pričakovanega zaupanja po 15 letih napornega dela, a da spoštuje odločitev. Ostaja član stranke, bo pa odstopil z mesta obrambnega ministra, saj je ministrska mesta zasedal kot predsednik stranke, da je tako v vladi lahko čim bolje uresničeval strankin program, je dejal. Erjavca je podprlo 80 delegatov, Pivčevo pa 145.

Pivčeva je med drugim povedala, da je to simbolična menjava, da lahko vodstvo prevzame nova generacija ter menjavo na čelu stranke označila kot pomemben dogodek ne le za DeSUS, temveč za vso slovensko politiko, saj odgovornost za vodenje te države po njenih besedah prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive, ki čakajo prihodnje generacije.

Pivčevi je preko Twitterja čestital tudi premier Marjan Šarec ter si zaželel tvornega sodelovanja v koaliciji. "Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil," je še zapisal.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer pred dnevi povedal, da bo na kongresu podprl kandidaturo dolgoletnega predsednika DeSUS Erjavca, v OO DeSUS Radenci pa so pred dnevi na svojem srečanju sklenili, da so nujne spremembe v vodstvu stranke.

Aleksandra Pivec, foto: Jure Zauneker

Aleksandra Pivec še danes s ponosom pove, da je Prlečka


Franc Jurša in Karl Erjavec

Jurša v boju za vodenje stranke podprl Erjavca


Srečanje s kandidatko za predsednico stranke DeSUS Aleksandro Pivec

V OO DeSUS Radenci za nujne spremembe v vodstvu stranke


Objavil/a DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije dne Sobota, 18. januar 2020


Več v Politika