Pri Mali Nedelji leto 2020 razglasili za Kremplovo leto

Prva v nizu prireditev je bilo praznovanje godovnega dne priljubljenega župnika in domoljuba

Branko Košti, nedelja, 19. januar 2020 ob 15:44
Praznovanje godovnega dne Antona Krempla

Praznovanje godovnega dne Antona Krempla

Letos mineva 230 let od rojstva župnika, pripovednika, pisatelja in zgodovinarja, predvsem pa velikega rodoljuba Antona Krempla. Rodil se je 29. januarja 1790 na Poličkem vrhu v revni najemniške družini. Šolo je obiskoval v Gornji Radgoni, šolanje pa nadaljeval na gimnazijah v Mariboru in v Gradcu, kjer se je leta 1811 vpisal na bogoslovje. Že v tretjem letniku je bil posvečen v duhovnika. Po končanem študiju teologije je šel za kaplana v Svetinje pri Ljutomeru, že čez pol leta pa so ga premestili v Ormož. Tekom svojega življenja je služboval še na Ptuju, Sv. Lovrencu (danes Juršinci) v Slovenskih goricah, nazadnje, med leti 1836 do smrti 1844, pa pri Mali Nedelji, kjer je tudi pokopan.

Spomin na, v zgodovini vse preveč pozabljenega in odrinjenega narodnega buditelja, pri Mali Nedelji ohranjajo v kulturnem društvu Mala Nedelja, ki nosi njegovo ime. Ob dvesto tridesetletnici njegovega rojstva, so leto 2020 razglasili za Kremplovo leto, v katerem bodo številne prireditve posvetili spominu na priljubljenega župnika in rojaka.

Prva v nizu prireditev je potekala ob Kremplovem godovnem dnevu, v četrtek, 16. januarja, pričela pa se je z molitveno uro in svečano mašo v cerkvi Sv. Trojice, katero je daroval župnik Srečko Fras. Po maši so se zbrali pred Kremplovim spomenikom ob cerkvi in opravili molitev, zatem pa se s prižganimi lučkami odpravili k njegovemu grobu na malonedeljskem pokopališču, prižgali sveče in položili cvetje. Člana literarne sekcije kulturnega društva Zlatka Ritonja in Ludvik Rudolf sta recitirala svoji pesmi, posvečeni Antonu Kremplu.

Večer so zaključili z druženjem pred kulturnim domom, kjer so se ogreli s toplimi napitki, okrepčali s pecivom in se poveselili ob glasbi mladih domačinov Andreja BunderlaMarka ŠkrebičaReneja Megle in Eve Zmazek.

Naslednja prireditev v okviru praznovanj Kremplovega leta bo že v soboto, 25.1.2020 v cerkvi Sv. Trojice. Ob 17. uri bo darovana zahvalna maša, po maši, ob 18. uri pa bo potekala Slavnostna akademija ob 230-letnici rojstva Antona Krempla.



Več v Kultura in izobraževanje