Zaskrbljujoče slaba letina za čebelarje

Apaški čebelarji pregledali svoje delo v letu 2019. Predsednik je še naprej Matjaž Zidarič.

Prlekija-on.net, torek, 21. januar 2020 ob 12:59
Občni zbor ČD Apače

Občni zbor ČD Apače

Čebelarsko društvo Apače, ki deluje 9. leto in šteje 35 članov, je izvedlo redni letni in hkrati volilni občni zbor, na katerem so pregledali delo društva in si zadali naloge za leto 2020. Zbora so se udeležili številni gostje, med njimi župan občine Apače, dr. Andrej Steyer, terenski svetovalec za čebelarstvo pri ČZS Jakob Madjar, predsednik in član ČD Sv. Jurij ob Ščavnici Vlado Žinkovič in Lovro Šijanec, predstavnika ČD Negova, Mirko Kaučič in Stanko Polič ter predstavnik Čebelarskega društva Radenci, Daniel Tkalčič. Po oblikovanju predsedstva, ki ga je vodil kot predsednik Bruno Jančar, je o delu in načrtih društva poročal njegov predsednik Matjaž Zidarič, ki je žalostno ugotovil, da je minulo leto bilo neugodno za čebele in čebelarje: »Leto 2019 je bilo za čebele in čebelarje izredno slabo leto. Že v mesecu aprilu in maju smo čebelarji krmili čebelje družine, sicer ne bi preživele. V mesecu maju, ob največjem cvetenju akacije, je nenehno deževalo, posledično so bile tudi nizke temperature ozračja, ki so onemogočale medenje akacije. Cvetličnega medu sploh nismo točili, smo pa točili le nekaj malega akacijevega medu, v manjših količinah pa tudi nekaj kvalitetnega gozdnega medu. Lipa in kostanj sta lepo zacvetela, vendar izdatnega doprinosa ni bilo

Sicer pa je društvo v celoti dobro delovalo, saj so skozi leto opravili kar 16 aktivnosti, katerih so se udeleževali njihovi člani. Največ pozornosti so posvečali izobraževanju čebelarjev na predavanjih in s prirejanjem strokovnih ekskurzij. Društvo se je na svoji čebelarski strojnici s čebelarskimi pridelki in izdelki, predstavljalo na številnih občinskih prireditvah. Posebno pozornost so namenili slovenskemu zajtrku v vrtcu in šoli v Apačah, kjer so člani društva podarili 11 kg medu. Uspešno so se predstavili tudi na Dnevu odprtih vrat občine Apače, kjer so v prostorih občine predstavili svoje čebelarske pridelke. S stojnico so se predstavili tudi 15. avgusta 2019 na žegnanju v Apačah, Kmetijsko-živilskem sejmu - AGRA 2019 v Gornji Radgoni in 15. novembra 2019 na Leopoldovem sejmu v Gornji Radgoni. Tudi za prihodnje so si zadali podobne naloge.

Ker je bil zbor volilni so izvolili nove organe društva. Ugotovili so, da je dosedanje vodstvo društva dobro delalo, zato ni bilo potrebe po menjavi vodstva. Tako bo še naprej predsednik društva Matjaž Zidarič, tajnik Boštjan Kozar, blagajničarka Irena Horvat in praporščak Goran Brezner. Udeležence zbora je pozdravil in nagovoril župan občine Apače dr. Andrej Steyer, ki je pohvalil delo društva. Nekaj čebelarskih strokovnih nasvetov je, ob pozdravu zbora, podal tudi svetovalec za čebelarstvo Jakob Madjar. Zbor, ki je potekal v prostorih Turistične kmetije Marko v Nasovi, so zaključili s pogostitvijo in druženjem.

Foto: Ludvik KrambergerVeč v Kultura in izobraževanje