V knjižnici Ormož pravljične urice z zeliščarjem

V zimskem času, ko smo izpostavljeni tolikim virusnim okužbam, so za otroke pripravili pravljična potepanja v svet zdravilnih rastlin z zeliščarjem, domačinom Iztokom Luskovičem

Prlekija-on.net, sreda, 29. januar 2020 ob 09:01
Pravljične urice z zeliščarjem v ormoški knjižnici

Pravljične urice z zeliščarjem v ormoški knjižnici

Novo leto 2020 se je na mladinskem oddelku ormoške knjižnice začelo malo drugače. Kot prva Zelena knjižnica v Sloveniji so svoj t. i. zeleni program letos razširili še na najmlajše obiskovalce in bralce. V zimskem času, ko smo izpostavljeni tolikim virusnim okužbam, so za otroke pripravili pravljična potepanja v svet zdravilnih rastlin z zeliščarjem, domačinom Iztokom Luskovičem.

Z zeliščno pravljičnim potovanjem so začeli v Krajevni knjižnici Ivanjkovci, in sicer 14. januarja, naslednji dan, 15. januarja, so se odpravili v Krajevno knjižnico Središče ob Dravi; nato 22. januarja v Krajevno Knjižnico Sveti Tomaž in potepanje zaključili 23. januarja v osrednji knjižnici v Ormožu.

Pravljične urice seveda ni brez pravljice. Knjižničarka je otroke najprej popeljala v pravljico Zelišča male čarovnice Lenčke izpod peresa priznane slovenske avtorice Polonce Kovač. Preko čudovitih ilustracij Ančke Gošnik Godec so otroci na čarobni zobni krtački poleteli pod vrh lipe, kjer je v duplini domovala mala čarovnica Lenčka. To pa ni bila navadna čarovnica. Dan za dnem je točno ob določenem času nabirala najrazličnejše zdravilne rastline, iz katerih je pripravljala zdravilne čajne mešanice in tinkture. Otroke je naučila razlike med ščepcem in prgiščem, kaj so to poparki in grgrala ... Nazadnje jim je pokala še veliko črno knjigo, na kateri je s posebnimi črkami pisalo HERBARIJ. Tukaj je svojo vlogo prevzel gost, zeliščar Iztok Luskovič, ki je otroke seznanil, kako se zelišča nabira, kje in kako se jih suši, shrani. V ličnih škatlicah je s sabo prinesel zelišča, ki jih sam goji in nabira. Otroci so jih poduhali, jih otipali in prepoznavali. Ugotavljali so, pri katerih rastlinah nabiramo cvet, kje listje, morda lubje, korenine, plodove ali pa celo rastlino.

Otroci so z zeliščarjem izbrali tri zelišča, ki krepijo našo telesno odpornost, in sicer bezeg, lipo in timijan. Zmešali so jih v čajno mešanico in iz nje pripravili okusen zeliščni čaj. Med pripravo čaja so si s čajno mešanico napolnili še svoje filter vrečke, jih shranili v pripravljene papirnate vrečke in si jih kasneje odnesli domov. Z njimi so lahko razveselili tudi svoje domače in okrepili tudi njihov imunski sistem.

V prijetnem druženju, kramljanju in srkanju toplega zeliščnega čaja, oslajenega z domačim medom, se otroci kar niso mogli načuditi, kako okusen in dober je lahko čaj, ki ga pripravimo sami. Mnogokrat se namreč zgodi, da otroci zeliščnih čajev ne marajo. Ščepec pravljične čarovnije pa lahko spremeni marsikaj.

Knjižnica Ormož je ena izmed le dveh Zelenih knjižnic v Sloveniji. Pojem se uporablja v dveh pomenih. V prvem gre za knjižnično zgradbo, ki je zasnovana, grajena in prenovljena tako, da zmanjšuje negativne vplive na okolje. V drugem pomenu pa gre za knjižnico kot družbeno in informacijsko središče, katere delovanje in poslanstvo se osredotoča na pomen okoljskih vprašanj, trajnostnega razvoja in razvoja zelene pismenosti.

Zeleni program pripravljajo že od leta 2016. Začeli so s Četrtkovimi zeliščarskimi popoldnevi v juliju in avgustu, ki so zasnovani kot sproščena tedenska poletna druženja v senci vrtne terase. Usmerjena so k ozaveščanju in informiranju prebivalstva, razvoju kritičnega mišljenja o raznih ekoloških temah, pridobivanju veščin in znanj, s pomočjo katerih obiskovalci izboljšajo svoje življenje, dvigujejo raven zavedanja o nujnosti zaščite in varovanja okolja ter posegajo po strokovni literaturi. Gostje so povečini domači strokovnjaki s področja hortikulture, biologije, botanike in ekologije. Sodelovanje z zunanjimi izvajalci programa je vzpostavilo nove vezi knjižnice z društvi, gospodarskimi subjekti, socialnimi podjetji in ustanovami v širši okolici.

Iztok Luskovič, direktor socialnega podjetja Zavod 100 % Botanik Ormož s knjižnico Ormož sodeluje vse od začetka njene zelene zgodbe. V okviru Zavoda Botanik pripravlja predavanja, ekskurzije in naravoslovne dneve in s tem širi zavest in spoznanje o dobrodejnem učinkovanju tradicionalnih pripravkov iz zelišč in zdravilnih rastlin.

Hkrati na njihovi zeliščni njivi in v neokrnjenih predelih zelene Prlekije zelišča in zdravilne rastline tudi prideluje in nabira. Pri tem strogo sledi ekološkim principom kmetovanja, obenem pa vso delo opravi »na roke«. Potem ko nabrane rastline posuši na zraku, jih uporabi za pripravo različnih izdelkov, ki so združeni pod blagovno znamko Botanik (domači čaji, tinkture, naravna kozmetika, zeliščni likerji).

Bernardka Viher,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje