Ogled filma Tihi večeri v Ormožu

Film govori o življenju in delu našega rojaka Franca Ksavra Meška, katerega ime nosi ormoška knjižnica od leta 1994

Prlekija-on.net, petek, 31. januar 2020 ob 14:27
Predvajanje filma Tihi večeri v Ormožu

Predvajanje filma Tihi večeri v Ormožu

V četrtek, 30. januarja, je v organizaciji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož potekal ogled dokumentarno-igranega filma Tihi večeri, v Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Film govori o življenju in delu našega rojaka Franca Ksavra Meška, katerega ime nosi ormoška knjižnica od leta 1994.

Franc Ksaver Meško se je rodil 28. oktober 1874, v kmečki družini, v vasi Ključarovci pri Ormožu. Po končanem osnovnem šolanju pri Sv. Tomažu ter opravljeni gimnaziji na Ptuju in višji v Celju se je odločil za duhovniški poklic. Po študiju teologije v Mariboru in Celovcu, je bil leta 1898 posvečen za duhovnika. Služboval je v različnih krajih na Koroškem. Poleg službovanja kot duhovnik se je posvečal pisanju pripovedi, pesmi, dram in drugih del. Tematika njegovih proznih del se dotika kmečkega življenja. Njegove pesmi pa so predvsem ljubezenske, domoljubne in tudi nabožne. S svojim delom se je zavzemal za slovenski jezik in domovino. Zaradi svoje slovenske drže je bil večkrat preganjan. Sprva je po izgubljenem plebiscitu na Koroškem, moral zapustiti avstrijsko Koroško in leta 1921 postal duhovnik na Selah pri Slovenj Gradcu. Podobno zgodbo je doživel leta 1941, ko so ga nacisti izselili v Hrvaško. Kljub preganjanju ni odnehal in se po dobrem letu v izgnanstvu prebil v samostan v Stični, kjer je ostal do konca vojne leta 1945. Nato se je vrnil na Sele, kjer je služboval do svoje smrti 11. januarja 1964.

Primera filma Tihi večeri

Pri Svetem Tomažu primerno predvajali film Tihi večeri, ki govori o življenju in delu Franca Ksavra Meška


V filmu Tihi večeri nam je producent in režiser filma David Sipoš z ekipo prikazal zelo čustven izsek dela Franca Ksavra Meška, ki je kot duhovnik imel srce in priskočil na pomoč takrat, ko ga je nekdo resnično potreboval. Bil je človek, ki se ni oziral na kritike drugih in vedno naredil, kar si je zadal. Poleg njegove zgodbe in pričevanj njegovih znancev, sorodnikov in strokovnjakov na področju literature, smo si v filmu lahko ogledali čudovite posnetke pokrajin na ormoškem območju kakor tudi na Koroškem. Poleg njegove življenjske zgodbe, vključuje dokumentarni film še obsežen igrani del, ki je izšel tudi kot kratki film Onkraj poljan.

Nastanek filma, pod produkcijo Studia Siposh, so omogočile Občina Sveti Tomaž, Občina Ormož, Mestna občina Slovenj Gradec, Slovenska škofovska konferenca, Trstenjakova ustanova, Sodalitas - dom katoliške prosvete, Občina Gorišnica in Mohorjeva družba.

O nastajanju filma o Francu Ksavru Mešku smo po ogledu prisluhnili besedam producenta in režiserja Davida Sipoša, kakor tudi ostalim članom ekipe, Roka Andresa (scenarista dokumentarnega dela), Matjaža Feguša (scenarista igranega dela) in skladatelja Tima Žibrata. Prav tako se jim je na odru pridružil glavni igralec Dean Kikec, ki je spregovoril nekaj besed o svoji igrani vlogi Franca Ksavra Meška. 

V okviru tega je pri Mohorjevi družbi izšla nova knjiga Franca Ksavra Meška, Izbrani spisi, ki nam jo je po predvajanju filma predstavila urednica Tanja Ozvatič.

Jana Petek,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje