Pri Svetem Tomažu primerno predvajali film Tihi večeri, ki govori o življenju in delu Franca Ksavra Meška

Ksaver Meško, pisatelj, duhovnik in domoljub je ena izmed velikih osebnosti slovenske zgodovine, o katerem ne vemo toliko, kot o njegovih sodobnikih. Film osvetli njegovo življenjsko pot, literarno ustvarjanje in ljubezen do slovenskega naroda in besede.

Prlekija-on.net, petek, 3. januar 2020 ob 11:37
Primera filma Tihi večeri

Primera filma Tihi večeri

V telovadnici osnovne šole Sveti Tomaž je sredi decembra potekala primera filma »Tihi večeri«, katerega se je udeležilo okrog 500 obiskovalcev. Filmski studio Siposh, na čelu s pisateljevim pra pra nečakom režiserjem Davidom Sipošem in scenaristom Matjažem Fegušem, je pripravil kratki dokumentarno - igrani film Tihi večeri, ki govori o življenju in delu pisatelja in duhovnika Franca Ksavra Meška, ki je bil rojen v Gornjih Ključarovcih. Film traja 55 minut ter je sestavljen iz dveh delov, iz igranega dela Onkraj poljan, ki traja 20 minut in dokumentarnega dela, ki govori o pisatelju Mešku.

V igranem delu zgodba govori o Tinetu in Manci, ki želita premagati revščino saj živita pri krušnih starših, kjer slabo živita, zelo pogrešata svojega očeta, ki ju je zapustil in odšel preko luže. Manca in Tine se zato odločita za dejanje, ki bo njuno življenje obrnilo na boljše, hrepenenje po ljubezni, boljšem življenju in družinski združitvi, kar ju popelje na pot nepredvidljive dogodivščine. V dokumentarnem delu film govori o delu in življenju pisatelja in duhovnika F. K. Meška.

Na prireditvi so bili med drugim prisotni župan Občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko, podžupanja Občine Ormož Irma Murad, bivši župan Občine Ormož Alojz Sok in bivši župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, ki sta v času županovanja ta projekt tudi podprla. Prisotna je bila tudi celotna ekipa Studia Siposh, vsi igralci, statisti in celotna zasedba vključena v snemanje filma.

Kot je bilo povedano na prireditvi je Franc Ksaver Meško danes spregledan biser pisane slovenske besede. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam film razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra. Meškova dediščina na filmskem platnu znova zaživi; preko podob njegovega literarnega sveta ter skozi pripoved ljudi, ki jih je Meško s svojim življenjem in zgledom zaznamoval.

»Tihi večeri« je dokumentarec z obsežnejšim igranim delom, ki je izšel tudi kot kratki film Onkraj poljan. Film je nastal v široki podpori Občine Sveti Tomaž, Občine Ormož, Mestne občine Slovenj Gradec in drugih organizacij, to so: Občina Gorišnica, Sodaliteta, Celjska Mohorjeva družba, Ustanova dr. Antona Trstenjaka in Slovenska škofovska organizacija.

Pozdravni nagovor je imel župan Občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko, ki je pozdravil vse prisotne in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri nastajanju filma. Posebej se je zahvalil Studiu Siposh, da so se odločili speljati ta projekt, ki je vsekakor pomenljivega pomena za vse tamkajšnje krajane in celoten kraj. Spregovorila je tudi podžupanja Občine Ormož Irma Murad.

Franc Ksaver Meško ena izmed velikih osebnosti slovenske zgodovine

Franc Ksaver Meško je bil rojen leta 1874 in je umrl leta 1964. Slovenski pisatelj, duhovnik in domoljub je ena izmed velikih osebnosti slovenske zgodovine, o katerem danes ne vemo toliko, kot o njegovih sodobnikih. Film osvetli njegovo življenjsko pot, literarno ustvarjanje in ljubezen do slovenskega naroda in besede. Pod skupnim naslovom Tihi večeri sta združena dokumentarni in igrani del. Slednji je kolaž iz različnih povesti, likov in zgodb, s podnaslovom Onkraj poljan in prinaša zgodbo polno mladostnih čustev in neprijaznega sveta. O samem Mešku pa v dokumentarnem delu spregovorijo literarni zgodovinarji, profesorji, sorodniki, njegovi farani in drugi, ki so se na svoji profesionalni ali osebni poti srečali z njim in njegovim delom.

Studio Siposh se je lotil edinstvenega izziva - kratki film »Onkraj poljan« je nastajal vzporedno s pripravo dokumentarnega filma Tihi večeri. Zgodba Mance in Tineta tako zgodovinskemu orisu doda globino literarnega sveta in nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa. Franc Ksaver Meško je ena izmed velikih osebnosti slovenske zgodovine. Obiskovali in brali so ga njegovi znameniti sodobniki; Ivan ter Izidor Cankar, Fran Saleški Finžgar, Lovro Kuhar - Prežihov Voranc in drugi.

Kratki igrani film Onkraj poljan, ki je del Tihih večerov, je že bil sprejet na različne filmske festivale v Romuniji, Italiji, Španiji in Rusiji. Njegova turneja pa se je, skupaj s celotnim dokumentarnim delom, pravzaprav šele začela.

K utemeljitvi nagrade je filmska žirija v Rimu zapisala: "Onkraj poljan je pravi mali kinematografski dragulj. Navkljub oznaki »kratki film«, zgodba in atmosfera filma presegata tekmovalno kategorijo. Lepota filmske fotografije ter kinematografske tehnike dajeta filmu veličino klasičnega filmskega dela, ki danes izginja iz visoke filmske produkcije. Skozi oči otroka, ki kaže mogočen, a hkrati nedolžen pogled na svet, vzpostavi David Sipoš čutno in poetično dramo o nežnosti, o potovanju, o koreninah in dediščini. Režija tako prinaša gledalcu delček umetnosti, ki resnično stopa iz povprečja."

Ravno v dneh premiere filma pa je prišla tudi novica s festivala Rolling ideas film festival v Romuniji, kjer je film Onkraj poljan prejel nagrado za najboljši film.

Spregovorila je tudi pra nečakinja Anica Rajh, ki se je zahvalila vsem občinam in organizacijam za posluh in finančno podporo pri filmu, prav tako županu Občine Sveti Tomaž in organizatorki prireditve, Studiu Siposh ter vsem, ki so sodelovali pri projektu.

Studio Siposh mednarodno nagrajena ekipa filmskih ustvarjalcev

Studio Siposh pod vodstvom Davida Sipoša je mednarodno nagrajena ekipa filmskih ustvarjalcev. Skozi privlačne zgodbe želi ponesti do gledalcev bogato slovensko in krščansko dediščino svojih prednikov. Pastir (2015), Kaplja na vedru (2016), Goreči škof (2017) ter Srce se ne boji (2019) so ključni projekti, s katerimi so obudili pozabljene ali zamolčane slovenske zgodbe in jo ponesli tudi v svet. V letu 2018 so se lotili novega izziva; vzporedno z dokumentarnim filmom o Francu Ksavru Mešku so s kratkim filmom obudili tudi njegov literarni opus. S predanim delom ostajajo vodilni ustvarjalci tovrstnih vsebin pri nas.

K besedi so tako na prireditvi bili povabljeni tudi producent in režiser ter tudi pra pra nečak F. K. Meška David Sipoš, scenarist igranega filma Matjaž Feguš, skladatelj Tim Žibrat in glavni nastopajoči Tjan Premzl, Alja Horvat, Dean Kikec in Roki Kikec.

David Sipoš je ob tem povedal nekaj o samem snemanju filma in kako je le-ta nastajal, prav tako so ostali na odru na kratko opisali to izkušnjo. Prav tako je izdal presenečenje in povedal, da je ravno v teh dneh iz festivala v Rimu prišla novica, da je igrani film Onkraj poljan, zraven nagrade za najboljši film, prejel tudi nagrado za najboljšega mladega igralca in sicer jo je prejel Tjan Premzl, ki je igral glavni lik v filmu.

Na koncu je sledilo še druženje in pogostitev.

Blanka Kosi Raušl iz Turistične pisarne Sveti Tomaž in ena izmed glavnih igralk, ki je upodobila krušno mater v filmu in organizatorka - s strani občine Sveti Tomaž - tiskovne konference pred premiero ter prireditve v sodelovanju s Studiem Siposh, nam je ob tem povedala: "Končno smo dočakali težko pričakovano premiero dokumentarno-igranega filma z naslovom Tihi večeri. Prireditev je uspela, dvorano smo napolnili z več kot 450 obiskovalci, ki vsekakor po ogledu premiere niso ostali ravnodušni. Predvsem kratki igrani del filma z naslovom Onkraj poljan se je menim, da dotaknil vsakega gledalca. Zgodba dveh otrok, Tineta (Tjan Premzl) in Mance (Alja Horvat), ki živita v izjemno težkih razmerah pri krušnih starših (krušna starša sta odigrala Marjan Zamuda in Blanka Kosi Raušl), v pomanjkanju in trpljenju. Fant - Tine se odloči, da bo zbežal od doma in poiskal svojega pravega očeta. Pri tem odigra ključno vlogo lik F. K. Meška (upodobil ga je Dean Kikec), ki je otrokoma stopil v bran kljub nasprotovanju vaščanov in krušnih staršev. Pomagal je Tinetu, da je zbežal in se podal v svet iskat očeta. Z vsemi zvočnimi efekti in vrhunsko posnetimi kadri ter montažo je film resnično zelo emocionalen, celo do te mere, da gledalcu stopijo solze v oči... Veliko kadrov se je posnelo v domači občini torej pri Svetem Tomažu, ki je tudi rojstni kraj F. K. Meška. Zato smo še toliko bolj veseli, da se je prva premiera zgodila ravno pri nas. Pokazatelj, da domačini cenijo kulturno dediščino je vsekakor tudi to, da so le-ti bili pripravljeni sodelovati in nastopiti v filmu, za kar se vsakemu posebej tudi zahvaljujemo..."

Foto: Ivan Trunk



Več v Kultura in izobraževanje