Policisti bodo v noči na nedeljo izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov

Namen nadzora na območju UE Ptuj je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi

Prlekija-on.net, petek, 7. februar 2020 ob 10:15
Policisti bodo izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji PROMIL

Policisti bodo izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji PROMIL

Policisti Policijske uprave Maribor bodo z namenom zmanjšanja problematike alkohola v cestnem prometu in s tem zagotavljanja ugodnih in stabilnih prometno-varnostnih razmer, v noči iz 8. na 9. 2. 2020, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL, na območju Upravne enote Ptuj.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

V teh dneh pričakujte poostrene nadzore

Če vas v teh dneh ustavi policist, to ne bo pustna maska


V času pustovanj in prireditev povezanih s pustovanji se problematika alkohola v cestnem prometu poveča, še posebej na območju Upravne enote Ptuj, zato vsem udeležencem v cestnem prometu svetujejo:

  • da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, taksi prevoze, oziroma naj vozilo vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholne pijače;
  • da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladna, ponekod preko dneva vlažna, v nočnih urah pa je lahko poledenela oziroma spolzka);
  • da so vozniki pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Med vožnjo v cestnem prometu ne smete nositi pustnih mask

Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov pa priporočajo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu od njih udeleženi v cestnem prometu.

Voznike motornih vozil tudi opozarjajo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Med takšno opremo sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika