Izjemen začetek 60. Kurentovanja s preko 2.200 maskami in več kot 800 kurenti

Okoli 15.000 obiskovalcev je pozdravilo preko 2.200 mask iz 10 držav, med njimi je bilo več kot 800 kurentov, Ptuj pa je prvič obiskala tudi skupina iz Bolivije in beneške maske

Prlekija-on.net, sobota, 15. februar 2020 ob 17:29
Medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask

Medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask

Na Ptuju se je z Medcelinskim srečanjem tradicionalnih pustnih likov in mask začelo jubilejno Kurentovanje. V uradni evropski prestolnici karnevalov 2020 je okoli 15.000 obiskovalcev pozdravilo preko 2.200 mask iz 10 držav, več kot 800 kurentov, Ptuj pa je prvič obiskala tudi skupina iz Bolivije in beneške maske.

Če se po jutru dan pozna, potem nas letos čaka zgodnja pomlad, vroče poletje in tudi največje Kurentovanje doslej. 60. izdaja največjega slovenskega zimskega etnografskega festivala, ki ga priporočata tudi Lonely Planet in The Guardian, pod svoje okrilje pa ga je vzel tudi UNESCO, se je začela s povorko, katere rdeča nit je ptujska, slovenska, regionalna in svetovna pustna etnografija.

15. Obarjada, foto: Ivan Trunk

Z dobrodelno Obarjado združili 5.500 ljudi in zbrali 8.200 evrov dobrodelnih sredstev


Jubilejno Kurentovanje se je začelo s tem, ko je županja MO Ptuj, Nuška Gajšek oblast v mestu simbolično predala 17. princu karnevala, Darku Cafuti oz. baronu Jakobu Zeklu Videmskemu, izvedbo pa je nadzoroval tudi predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC, Branko Brumen.

Doslej najrazkošnejša etno povorka v sklopu Kurentovanja je upravičila sloves največjega evropskega pustnega muzeja na prostem, ob toplem, sončnem, skoraj pomladanskem vremenu, pa je na ptujske ulice in trge pritegnila množico obiskovalcev. S kurenti, koranti ter njihovimi prijatelji iz domovine in tujine se je po oceni občinske redarske službe zabavalo za tretjino več obiskovalcev kot lani, skoraj 15.000.

Otvoritveni dan Kurentovanja je zaznamovala tudi dobrodelna Obarjada Lions kluba Ptuj, na dvorišču Minoritskega samostana. Dogodek, s katerim zbirajo sredstva za družine v stiski, je spet privabil več kot 5.000 ljudi, med katere so razdelili preko 4000 brezplačnih obrokov obare, v kuhanju obare pa se je pomerilo nekaj nad 20 ekip.

60. Kurentovanje je uspešno odprto, v 11 dneh bo postreglo s preko 70 najrazličnejšimi prireditvami, najave vseh dogodkov in vrhuncev petega letnega časa na Ptuju pa najdete na www.kurentovanje.net.

Foto: Stanko Kozel in Marko Pigac



Več v Družabno