DU predstavlja Prlekijo v Dijaškem domu Maribor

Slavica Sunčič, četrtek, 27. januar 2011 ob 19:091
Tamburaška skupina Bisernica

Tamburaška skupina Bisernica

V Dijaškem domu v Mariboru na Gosposvetski že deseto leto zapored pripravljajo enotedenski projekt, ki so ga poimenovali Slovenski teden. Tako skušajo dijakom in študentom poleg nudenja bivanja, prehrane in pomoči pri učenju tudi zapolniti prosti čas s kvalitetnimi prireditvami. Namen projektnega tedna je predstavljanje in spoznavanje slovenskih pokrajin. Letos so izbrali Prlekijo z željo, da bolje spoznajo to pokrajino.

Študent ekonomije Dejan Prelog je predstavitev Prlekije zaupal tudi nam – upokojencem.

V ponedeljek so se člani društva upokojencev Ljutomer, ki so vključeni v folklorno skupino, člani tamburaške skupine Bisernica in članice sekcije ročnih del, s podpredsednico in podpredsednikom ter predsednico društva odpravili v Maribor. S seboj smo vzeli mnogo ročnih del, starih predmetov, ki so jih nekoč uporabljali v tem delu Slovenije, nekaj vina in mnogo, mnogo prleških dobrot, ob tem ni manjkalo mesa iz tünke. Ob 17. uri so članice krožka ročnih del pripravile razstavo v prostorih Dijaškega doma, katero so si mladi z zanimanjem ogledali. Prav tako pa so s svojimi deli navdušili zaposlene v Dijaškem domu. Kulturni program pa je mladim in drugim prisotnim pokazal, kako uglajeno pleše folklorna skupina naših prleških babic in dedkov. Znajo pa tudi zapeti, ob vsem tem pa je nujna spremljava harmonikarja in preprostega, že skoraj pozabljenega glasbila.

Tako skrbijo, da se kulturna dediščina prenaša iz roda v rod. Po kulturnem programu je sledila predstavitev dobrih prleških vin, ki jo je opravila enologinja Cvetka Sakelšek. Da je vzdušje bilo popolno in nepozabno pa je poskrbela še tamburaška skupina Bisernica. Navzoče je pozdravila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ravnatelj Dijaškega doma Maribor Pavel Jerebic in predsednica Društva upokojencev Slavica Sunčič.

Dobrote … veliko… in grenko spoznanje … koliko je lačnih otrok po svetu. Z veseljem bi jim ponudili, darovali. Tako kot smo dijakom, ki so v knjigo vtisov zapisali: »Pa resnično drži, da so Prleki takšni dobri ljudje. Hvala vam.«


Več v Kultura in izobraževanje