Apaška dolina je »rajala« s kurenti

Lep obisk in prijetno druženje na kurentovanju v Mahovcih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. februar 2020 ob 08:12
Kurentovanje v Mahovcih

Kurentovanje v Mahovcih

Podobno kot že vrsto let so članice in člani Športno turističnega društva (ŠTD) Mahovci tudi letos pripravili sedaj že tradicionalno kurentovanje v Športnem centru v Mahovcih. Po čudovitem, lepem in sončnem vremenu se je na prireditvi zbralo veliko ljudi, ne le domačinov iz Mahovcev temveč praktično iz cele Apaške doline in radgonskega območja sploh. Prizadevni organizatorji so že pred pričetkom osrednjega dogajanja, pridno pripravljali dobrote s katerimi so pogostili obiskovalce. Prvi obiskovalci pa so že nestrpno pogledovali okrog sebe, če bi morda že zagledali kakšnega kurenta. Prizorišče se je lepo polnilo, saj je bilo iz minute v minuto vedno več obiskovalcev. Kaj kmalu pa je napočil tudi čas, ko so se v Mahovcih pojavili tudi osrednji gostje kurenti, in sicer iz KUD Polanec iz občine Starše na Dravskem polju.

"Naši prijatelji iz omenjenega društva so k nam letos prišli ponovno, pridružili pa so se jim tudi kurenti iz vasi Žepovci, katere vodi naš član David Habjanič. Najprej so se ustavili na domačiji Jančar, kjer so jih domačini lepo pogostili. Ko so se odžejali so začeli pogledovati malo naokrog kaj pa če je kje kakšna lepa mladenka s tangicami. In glej čudo našli so jo - lepo mladenko našemljeno v prelepo mačkico, katera je imela tudi tangice - tako da so kurenti bili v prvi fazi zadovoljni. Nato so se v spremstvu domačinov, opremljeni v celotno opremo podali na pohod po vasi in tako priplesali v športni center, kjer so jih obiskovalci že nestrpno pričakovali, predvsem naše male maškare, saj so vedele, da imajo kurenti za njih majhno presenečenje", nam je razložila Andreja Fluher iz ŠTD Mahovci.

V športnem centru so kurenti predstavili svoj ples s katerim so z vsemi obiskovalci odganjali zimo. Nato so se ponovno odžejali, ko so dobili pomembno nalogo - razveseliti male domače maškare - vsaka mala maškara je namreč dobila majhno pozornost - nekaj sladkega. Ko so opravili prvo nalogo so kaj hitro dobili tudi naslednje zadolžitve, in sicer izmed vseh našemljenih obiskovalcev izbrati tri najlepše maske. Imeli so zelo težko delo, na koncu pa so vseeno podelili vse tri majhne nagrade. "Po tem težkem delu - kurenti so se zelo potrudili, da odženejo zimo iz naše vasi - smo za obiskovalce in kurente pripravili pogostitev s pustnimi krofi, langašem in za naše majhne in velike maske smo pekli tudi palačinke", je še dejala Andreja Fluher, ki je dodala, da so v društvu zelo veseli, da sta jih z obiskom počastila tudi župan občine Apače, dr. Andrej Steyer, in direktorica občinske uprave, mag. Severin Sobočan.

Ob slovesu s svojimi prijatelji, kurenti z Dravskega polja so se mahovski organizatorji dogovorili, da se ponovno vidijo naslednje leto ob istem času, na istem prostoru. "Zato vsi prebivalci Apaške doline in tudi prebivalci drugih krajev lepo povabljeni v našo sredino v letu 2021, ko bomo zopet gostili naše prijatelje kurente. V Mahovcih pa nas lahko obiščete tudi na drugih prireditvah in dogodkih".

Foto: Vilibald MaričKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno