V Argentini že 25 let plešejo slovenske plese

Po žilah članov Folklorne skupine Maribor iz Argentine se pretaka slovenska kri, gre namreč za potomce slovenskih izseljencev, ki so v Argentino prišli po drugi svetovni vojni. Pred kratkim so obiskali Jurovski Dol.

Aleksandra Papež, sreda, 19. februar 2020 ob 16:09
Folklorna skupina Maribor

Folklorna skupina Maribor

Ob imenu Folklorna skupina Maribor bi pomislili, da gre za plesalce iz Maribora, vendar plesalci pod tem imenom prihajajo iz Argentine in tam daleč preko oceana že 25 let gojijo slovenske plese, njihove noge pa se ne ustrašijo niti argentinskih ritmov.

Po žilah članov Folklorne skupine Maribor iz Argentine se pretaka slovenska kri, gre namreč za potomce slovenskih izseljencev, ki so v Argentino prišli po drugi svetovni vojni. Novembra lani je skupina praznovala 25 let delovanja.

Njihov plesni opus sega od belokranjskih, prekmurskih, dolenjskih, štajerskih, ljubljanskih, koroških, porabskih in gorenjskih plesov. V Argentini plešejo izključno slovenske plese, med obiskom v Jurovskem Dolu, letos februarja, pa so prikazali tudi tri argentinske. Jurovski Dol so letos obiskali v okviru projekta Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, tekom obiska so nastopili že v Stični, v Ribnici na Dolenjskem, v Petrovčah in Veržeju. V Jurovskem Dolu so v njihovi družbi zaplesali tudi starejša in mlajša Folklorna skupina Jurovčan.

Folklorna skupina Maribor
Folklorna skupina Maribor v Jurovskem Dolu

Skupina ima redne vaje v slovenskem domu v Karapačuju. Tekom let so nanizali že 140 nastopov. Sodelujejo z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Argentini. Nastopajo na slovenskih prireditvah, velikokrat pa tudi argentinsko publiko seznanijo s slovenskimi plesi. 

Ob 20. letnici delovanja so leta 2014 prejeli priznanje za neprecenljiv doprinos k ohranjanju slovenske kulture po svetu Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V Argentini večkrat člani, poleg plesov, predstavljajo tudi slovensko kulinariko in značilne predmete. »Predstavljamo kulturno in narodno zavest, ki so nam jo privzgojili starši,« povedo plesalci.

Vodja skupine, Ana Senovršnik je hči, danes žal že pokojne, Marije Tašner iz Jurovskega Dola, ki je bila velika pobudnica, da so argentinski folkloristi pred petimi leti prvič obiskali Slovenijo.

Tašnerjevi so morali svoj dom v Zgornjem Partinju (Jurovski Dol) zapustiti aprila 1945. Marija, Anina mama, je bila takrat stara trinajst let in pol, brata Alojz in Ivan pa pet in šest let. Ker se iz tabora slovenskih beguncev v Avstriji niso mogli vrniti domov, so se odločili za izselitev v Argentino, saj so le tam sprejemali cele družine. V Argentini se je Marija Tašner poročila s prav tako izseljenim Slovencem iz Slovenj Gradca, Francem Senovršnikom. Imela sta pet otrok. Čeprav je družina živela daleč v tujem svetu, je ohranjala slovenske navade in običaje.

Hči Ana je v Argentini 15 let poučevala slovenski jezik, s folklorno dejavnostjo pa se ukvarja že 30 let. V Folklorni skupini Maribor plešeta tudi Anini hčeri in nečak.

Foto: Maksimiljan Krautič



Več v Kultura in izobraževanje