V Lenartu v soboto več tisoč fašenkov in obiskovalcev

29. pustovanje z okoli 1800 udeleženci povorke, ki si jo je letos ogledalo več tisoč obiskovalcev. Toliko obiskovalcev lenarški »fašenk« še ni zabeležil.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 24. februar 2020 ob 17:46
Pustna povorka v Lenartu

Pustna povorka v Lenartu

Občina Lenart je pripravila že 29. pustovanje z okoli 1800 udeleženci povorke, ki si jo je letos ogledalo več tisoč obiskovalcev. Toliko obiskovalcev lenarški »fašenk« še ni zabeležil.

Povorko je hudomušno povezoval Samo Tuš - Korl, brez katerega si pusta v Lenartu ne moremo niti predstavljati.

Pustovanje so odprli otroci iz Vrtca Lenart, okoli 690 otrok in staršev, ki so se prelevili v palčke, strašila, čarovnike in predstavnike svetovnih držav. Skupaj z vzgojiteljicami so otroci izdelali maske, tako preizkusili svoje spretne dlani ter se ves mesec o likih, katere so nato uprizorili, tudi pogovarjali.

Več kot 500 učencev Osnovne šole Lenart je z izvirno izdelanimi skupinskimi maskami tudi na pustno soboto dokazalo svojo ustvarjalnost. V družbi učiteljev so prikazali poročni dan ter za en dan postali astronavti, DJ-i in potapljači »na suhi vaji«.

Eko »peciklar« je postal tudi župan Občine Lenart, Janez Kramberger, ki je v družbi drugih predstavnikov občine traso povorke prekolesaril.

Iz Jurovskega Dola so prišli Indijanci in Kavbojci, iz Svete Trojice Štajerska varda. Ekipa iz Juršincev je pričarala božično vzdušje, maske iz Pernice pa so se pripeljale kar s sodobnim taksijem.

V vojake so se prelevili člani Slovenjegoriškega pihalnega orkestra Mol in namesto z orožjem zaropotali kar z glasbili. Zaplesale so tudi mažoretke, ki so bile tega dne mačke in miške, Twirling, plesnega in mažoretnega kluba Lenart.

Najbolj glasni pa so bili kurenti iz Trnovske vasi, Apač in Gornje Radgone, ki so se jim letos pridružili beli demoni in črni angeli iz Dravskega polja. Zime jim ni bilo potrebno preganjati, so pa zato toliko glasneje klicali bolj stabilno vreme.

Vse maske so bile nagrajene s krofom, razdelili so jih kar 1800. Povorki pa je sledilo druženje in rajanje za otroke.

Prvi posebni nagradi Občine Lenart sta prejeli Vrtec Lenart in OŠ Lenart, drugo nagrado »Naš božič« iz Juršincev, tretjo nagrado pa Štajerska varda iz Sv. Trojice. Četrta nagrada pa je bila podeljena večkrat, saj je bila odločitev komisije občine, zaradi izvirnosti vseh udeleženih, res težka. Četrto nagrado so tako prejeli kurenti iz Trnovske vasi, Indijanci iz Jurovskega Dola in Beli demoni z Dravskega polja.

Manjše povorke pa so v soboto pripravili tudi v okoliških krajih - v Sveti Trojici v Slovenskih goricah in v Vitomarcih. V Benediktu pa so pust obeležili z dobrodelnim pustnim koncertom domačega ansambla Klapovühi.

Foto in video: Radio Slovenske gorice

Pustovanje v Lenartu

S pustne povorke v Lenartu

Objavil/a Radio Slovenske gorice dne Sobota, 22. februar 2020
Kurenti

S kurenti se je zaključila letošnja povorka v Lenartu

Objavil/a Radio Slovenske gorice dne Sobota, 22. februar 2020


Več v Družabno