Občni zbor Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici

Na občnem zboru so v svoje vrste sprejele štiri nove članice

Branko Košti, torek, 10. marec 2020 ob 11:551
Na občnem zboru so v svoje vrste sprejele štiri nove članice

Na občnem zboru so v svoje vrste sprejele štiri nove članice

Na predvečer dneva žena, so se na rednem letnem občnem zboru, v gostišču Pri Maji na Jamni, zbrale članice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici. Pridružile so se jim še predstavnice okoliških stanovskih društev iz Križevcev pri Ljutomeru, Gornje Radgone, Jakoba in Desternika, s katerimi se ob svojih aktivnost veliko srečujejo in družijo tudi med letom, Mlada kmetica leta Brigita Petek, župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana in predsednik Turističnega društva Sv. Jurij Janez Mir.

Uvodna beseda je pripadla dolgoletni predsednici in gonilni sili društva, Emi Lančič. Kot vedno, je v svojem izčrpnem poročilu predstavila številna druženja, izobraževanja, strokovne ekskurzije, tečaje in delavnice ter tekmovanja, na katerih so sodelovale posamezne članice, veliko pa so jih tudi same organizirale in izvedle. Seveda ni pozabila izpostaviti članic, ki so za svoje kulinarične, ročnodelske izdelke ter tekmovanja v žetvi in vožnji traktorja, prejela priznanja na različnih ocenjevanjih in tekmovanjih.

Na četrtem ocenjevanju prleških kvasenic s skutnim nadevom, ki so ga organizirale pri Sv. Juriju ob Ščavnici, je Pepika Slekovec prejela bronasto priznanje, Majda Ajlec srebrno, Majda Budja in Ema Lančič pa zlato priznanje.

Na Dobrotah slovenskih kmetij, ki je pod častnim pokroviteljstvom kmetijske ministrice Aleksandre Pivec potekalo na Ptuju, je zlato priznanje in kipec kakovosti za domači rženi kruh in makovo potico prejela Irena Ajlec, Brigita Štelcar srebrno priznanje za meso iz tünke, Ema Lančič pa zlato priznanje za meso iz tünke. Uspešne so bile na tekmovanju v peki kvašenih rogljičkov (Ema Lančič – srebrno priznanje), na tekmovanju v kuhanju »juršinske« kisle juhe v Juršincih, kuhanju bučne prikuhe v kotličku v Bodoncih na Goričkem (Sliva Kocbek, Pepika Slekovec in Heda Živko). Na tekmovanju Zveze kmetic Slovenije v spretnostni vožnji traktorja z enoosno prikolico v Tešanovcih, je Marija Rožman v svoji kategoriji zmagala, Dragica Himelrajh pa osvojila drugo mesto.

Seveda tudi v lanskem letu ni izostala bogata velikonočna razstava ročnih del in kulinaričnih izdelkov v prostorih župnišča, ki je potekala na temo »Vse o rdeči pesi«. V okviru razstave je bila izvedena delavnica »Priprava jedi in napitkov iz rdeče pese«, katero je vodila učiteljica kuhanja na SŠGT Radenci Zdenka Mesarič. Razstava je bila zelo dobro obiskana in tudi prodajno uspešna.

Ob vsem delu doma na kmetijah in v okviru društva, kmečke žene iz Sv. Jurija še vedno najdejo tudi čas za prijetna druženja, izlete in ekskurzije. Lani so se potepale po domači okolici. Obiskale so kmetije Pepike Budja, Brigite Lovrec in govedorejsko kmetijo Roškar; seveda so bile povsod lepo sprejete in obilno pogoščene. Ogledale so si tudi Slovenj Gradec in kmetijo Kmetice leta Marjete Šteharnik v Pamečah, osem članic društva se je udeležilo ekskurzije v Makedonijo, ki jo je organizirala Zveza kmetic Slovenije.

Odlično sodelujejo z Zvezo kmetic Slovenije, lani so zvezo zastopale na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, Ema Lančič pa je dobrote svoje kmetije – kvasenico in obložene kruhke, predstavila v državnem zboru RS.

Župan Anton Slana, ki se članicam Društva podeželskih žena Sveti Jurij vedno znova rad pridruži, z njimi pa tudi veliko sodeluje ob prireditvah in dogodkih, katere organizira Občina, jim je čestital za dan žena in za njihovo uspešno lanskoletno delo, se jim zahvalil za njihova dobra dela in pohvalil prizadevnost članic, ki je vidna na vseh področjih.

Po uradnem delu je prisotnim naturopatinja Simona Domjan iz Radencev predstavila naturopatijo, vedo, ki išče vzrok bolezenskega stanja in naturopatovo nalogo, da poišče vzrok bolezni in jo odpravi z izbiro hrane, ki naj bo naše zdravilo.



Več v Kultura in izobraževanje