Ostani doma

Kaj sploh pomeni socialna distanca? Pomeni, da ostanemo doma. S tem zelo zmanjšamo možnost, da se okužimo in potrebujemo zdravniško pomoč.

Meta Štuhec, sreda, 18. marec 2020 ob 20:02
Ostanite doma

Ostanite doma

Okužba z novim koronavirusom se v 80 % primerih preživi brez hujših zapletov, 15 % potrebuje bolnišnično zdravljenje, 5 % pa zdravljenje na intenzivni negi.

Koronavirus SARS-CoV-2 je zelo nalezljiv in če v kratkem času zboli veliko število ljudi, naš zdravstveni sistem ne bo zmogel oskrbeti vseh. V takem primeru bodo smrtne žrtve nastale, ker bo pomoči potrebnih preveč ljudi naenkrat. To ni težava slovenskega ali kateregakoli drugega zdravstvenega sistema, saj za take razmere ni načrtovan noben. Prav zaradi tega vse države sprejemajo enake ukrepe - ustavitev javnega življenja, omejevanje stikov in socialna distanca, h kateri smo pozvani vsi državljani.

Kaj sploh pomeni socialna distanca?

Pomeni, da ostanemo doma. S tem zelo zmanjšamo možnost, da se okužimo in potrebujemo zdravniško pomoč. S tem zaščitimo tudi druge, s katerimi bi prišli v stik in potencialno rešimo življenje. Pomembno je, da čeprav ne kažete znakov bolezni, ostanete doma, saj ste lahko okuženi in okužbo nevede širite naprej.

Dokler so ukrepi v trajanju oziroma do njihovega preklica ostanemo doma. Ne družimo se s sosedi, dobivamo s prijatelji, rokujemo z naključnim mimoidočimi ... Edini opravki, ki opravičijo pojavljanje v javnosti so npr. nakupi najnujnejših živil, katere opravljamo sami, ne s celo družino. Če ostanemo doma, zmanjšamo možnost, da okužimo svoje stare starše, ki so rizična skupina in vse ostale, ki bi morebiti okužbo prenašali naprej.

Če bi vsak od nas upošteval dana navodila - od kihanja in kašljanja v rokav, smrkanja v robčke, ki ji takoj zavržemo v koš, temeljitega umivanja in razkuževanja rok, redno čiščenje telefona, ključev, stikal, kljuk ter volana, socialne distance najmanj 1,5 m od na videz zdravega človeka oziroma najmanj 4 m od bolnega in da bi v tem času ostali doma - bi se širjenje okužbe bistveno upočasnilo oziroma bi zdravstvenemu osebju omogočilo, da postopoma in ustrezno poskrbi za obolele danes in tiste, ki bodo oboleli v prihodnje.

Umivanje rok
Umivanje rok z milom ali brez, vir: independent.co.uk

Naše obnašanje danes narekuje kakšno bo stanje čez en teden, zato bo številčnost tragičnih zgodb posledica našega (ne)odgovornega ravnanja.

Kaj lahko storim?

Upoštevajte navodila, ki jih dnevno dobivamo iz strani pristojnih služb, ostanite doma in to sporočilo širite naprej. Če bi vsak od nas to poslal 5 prijateljem/sorodnikom, ki bi napisano spoštovali in upoštevali, bomo ostali zdravi sami, kakor tudi drugi.

Med tem pa pojdite na sprehod in na vrt, preberite knjigo, prezračite hišo, rišite, pišite, telovadite, navsezadnje se končno lahko naspite. Ostanite zdravi.

Žarišča novega koronavirusa
Žarišča novega koronavirusa


Več v Kultura in izobraževanje