Nedeljski potres poškodoval trojiško cerkev

Najnevarnejše poškodbe so na stropu, kjer so nastale 2-3 cm široke razpoke ob dveh opornih simsih po celi širini stropa

Prlekija-on.net, četrtek, 26. marec 2020 ob 11:213
Poškodbe na cerkvi

Poškodbe na cerkvi

Župnija Sveta Trojica je v svojem oznanilu sporočila, da je nedeljski potres nevarno poškodoval trojiško cerkev. Kot pišejo, so najnevarnejše poškodbe na stropu, kjer so nastale 2-3 cm široke razpoke ob dveh opornih simsih po celi širini stropa. Razpoke so tudi po stenah in galerijah. Samostan pa je po njihovih besedah dobro kljuboval potresnim sunkom.

Župnik Bernard Goličnik je še ob tem zapisal, da je hvaležen županu Davidu Klobasi, ki je prevzel koordinacijo postopkov in o tem informiral vse pristojne in državne službe. V sredo, 25. marca, je nevarnost poškodb ocenil statik, ki ga je v Sveto Trojico poslal Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Maribora.

Potres je bil na Hrvaškem, vir: https://earth3dmap.com/

Iz spanja nas je prebudil močan potres


Nedeljski potres ob 6.24 je številne prebudil iz mirnega nedeljskega spanca. Čutili smo ga po celotni Sloveniji, tudi v Prlekiji nas je pošteno streslo.

Po podatkih EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) je bil epicenter potresa ob 6.24 sedem kilometrov severno od Zagreba, v gozdnatem pobočju nad naseljem Kašina. Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem, magnituda pa 5,3. Sledilo še je nekaj popotresnih sunkov. Močnejšega smo čutili še ob 7.01, katerega magnituda je bila 5,0, ob 7.41 je sledil še drugi popotresni sunek z magnitudo 3,7.

Potres je poškodoval tudi našo cerkev. David Klobasa

Objavil/a David Klobasa dne Torek, 24. marec 2020
Poškodovani stebri mostu, foto: SZRON, MOM

Potres poškodoval tudi dvoetažni most v Mariboru



Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika