Ponovna ohladitev spet grozi s pozebo

Ponekod so že nastale poškodbe zaradi pozebe, predvsem na marelicah in zgodnjih breskvah, tokrat ocenjujejo, da so v nevarnosti tudi breskve, ki so v polnem cvetenju v večjem delu Slovenije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. marec 2020 ob 13:21
Ponekod so že nastale poškodbe zaradi pozebe, predvsem na marelicah in zgodnjih breskvah

Ponekod so že nastale poškodbe zaradi pozebe, predvsem na marelicah in zgodnjih breskvah

Za nami je prva močnejša ohladitev v času cvetenja zgodnjih koščičarjev. Ponekod so že nastale poškodbe zaradi pozebe, predvsem na marelicah in zgodnjih breskvah. V naslednjih dneh pričakujemo ponovno ohladitev. Iz Ministrstva za okolje tokrat ocenjujejo, da so v nevarnosti tudi breskve, ki so v polnem cvetenju v večjem delu Slovenije. Prve cvetove odpirajo tudi zgodnje češnje. Skoraj povsod po Sloveniji so že odcvetele marelice. Kjer so cvetovi preživeli zadnjo ohladitev, so sedaj v fazi mladih plodičev, to je razvojna faza, ko so na mraz prav tako zelo občutljive.

Temperatura zraka se bo že v torek zjutraj spustila malo pod ledišče, najhladneje pa bo v sredo in četrtek zjutraj. Zaenkrat kaže, da se bo ohladilo celo do -5 °C, na Goriškem do okoli -2 °C, v znanih mraziščih bo še hladneje. Tudi v petek zjutraj bo ponekod temperatura še pod lediščem.

V spodnji preglednici je občutljivost različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja (Zinoni et al, 2000, povzeto po: Tehnološka navodila za zaščito pred spomladansko pozebo).

Pozeba



Več v Narava